Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatkampen mellan Trump och Joe Biden

Donald Trump har massor att hämta in – men läget är inte kört, enligt USA-expert Jakob Stenberg.
Donald Trump.
Foto: PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Joe Biden.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Klimatet är för många en ödesfråga inför framtiden.
Foto: PATRICK PLEUL / DPA/IBL

Det är för många en ödesfråga inför framtiden.

Klimatförändringarna har dock inte blivit någon större valfråga i det amerikanska presidentvalet.

Men de amerikanska väljarna har åtminstone ett tydligt val.

Joe Biden står mycket långt bort från Donald Trump i frågan.

Det har varit ännu ett dramatiskt väderår i USA med nytt globalt värmerekord i Death Valley, omfattande skogsbränder i Kalifornien och Oregon och en intensiv orkansäsong i Mexikanska golfen.

Joe Biden ser tydliga kopplingar till klimatförändringarna och koldioxidustläppen, Donald Trump gör det inte.

Det märks också i deras vallöften om klimat- och miljöpolitiken. De bägge presidentkandidaterna har inte mycket gemensamt.

Så här tycker de i några viktiga frågor:

Paris-avtalet

Donald Trump:

Trump har alltid sagt att USA får betala ett för högt ekonomiskt pris för Paris-avtalet och sa redan 2017 upp USA:s medverkan i avtalet. Det tidigaste datumet för USA:s utträde är den 4 november 2020, det vill säga dagen efter det amerikanska presidentvalet. Trump gillar att påpeka att koldioxidutsläppen i USA har minskat kraftigt. År 2020 ser ut att bli ett år med rekordminskning, mycket på grund av coronapandemin.

Joe Biden:

Biden har lovat att återansluta USA till Paris-avtalet. Avtalet bygger på frivillighet och varje land sätter upp sina egna mål om hur mycket utsläppen av växthusgaser ska minska. Biden säger att det är viktigt för USA att visa internationellt ledarskap i klimatfrågan. Han har också lovat att försöka förmå andra länder att vidta än hårdare åtgärder för att minska på utsläppen.

Klimatsatsningar

Donald Trump:

Trumps inställning är att forskningen inte vet om människans utsläpp av växthusgaser orsakar exempelvis skogsbränderna i USA. Han lägger tonvikten vid att underlätta för amerikanska företag att skapa jobb och gå bra ekonomiskt. Han har avskaffat en rad miljöregleringar som infördes under Barack Obama.

Joe Biden:

Har en tydlig klimatagenda. USA ska vara klimatneutralt senast år 2050. Elkraftsindustrin ska gå i bräschen och vara koldioxidneutral redan 2035. Biden vill satsa två biljoner dollar på att ställa om USA till förnyelsebar energi, skapa gröna jobb och klimatanpassad infrastruktur. Ingen amerikanska presidentkandidat har haft en så ambitiös klimatsatsning.

Miljöregleringar

Donald Trump:

Han har avskaffat en rad regleringar som begränsade exempelvis bilars och lastbilars utsläpp, liksom utsläpp från elkraftsindustrin. Han rev upp Kaliforniens mer skärpta krav på bilar i delstaten. Flera av dessa frågor provas nu i domstolar. Trump har utsett många republikanska federala domare, som är mer sympatiskt inställda till hans argument.

Joe Biden:

Han har lovat att införa nya, strängare regler för exempelvis bilindustrin. På en del områden vill han gå längre än vad Obama gjorde. Han vill också använda tuffare miljöregler för att bekämpa sociala orättvisor. Fattiga områden är ofta värre drabbade av föroreningar. Lovar bygga 500 000 laddningsstationer för elbilar och uppgradera fyra miljoner byggnader så att de blir mer energieffektiva.

Fossila bränslen

Donald Trump

Trump är en viktig vän för olje-, gas- och kolindustrin. Han har öppnat upp för gas-och oljeutvinning på federal mark som tidigare varit stängd. Han hoppades lyfta på förbud mot oljeborrning utanför USA:s kuster, men det har tills vidare stoppats av domstolarna. Trump vill också satsa på bättre infrastruktur för olje- och gasindustrin. 

Joe Biden:

Han har lovat att inte dela ut några nya tillstånd för borrning efter gas och olja på federal mark. Han vill heller inte ge några nya tillstånd till utvinning av skiffergas eller -olja. Han vill dock inte förbjuda redan pågående utvinning. Pennsylvania är en delstat som tjänat stora pengar på skiffergas och -oljeindustrin och är en av nyckelstaterna i presidentvalet.

Därför har Wall Street lämnat Trump.