Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinesiska journalister måste gå kurs om Xi

Zhang Zhan dömdes till fängelse efter rapporteringen om coronautbrottet i Wuhan.
Foto: Youtube / Youtube
Xi Jinping.
Foto: JU PENG / AP TT NYHETSBYRÅN

Mörkret har lagt sig över pressfriheten i Kina.

President Xi Jinping har infört en mediekultur ”värdig Mao Zedong”.

Det skriver Reportrar utan gränser i en ny stor rapport.

Det kan låta som en definition på vad kritisk granskande journalistik av makthavare ibland går ut på: ”att mucka gräl och provocera fram problem”. 

Men i Kina är det en brottsrubrik. Och det är precis detta brott som Zhang Zhan anklagas för.

Den 38-åriga Zhang Zhan var en av flera frilansande journalister som begav sig till Wuhan när covid-19 bröt ut där i början av 2020. Hon intervjuade personer och dokumenterade med sin telefon. Allt lades ut på kinesiska sociala medier.

Och för detta greps hon i maj 2020, för detta dömdes hon till fyra års fängelse i december i fjol.

En aktivist i Hongkong håller upp ett plakat på den fängslade Zhang ZHan.
Foto: MIGUEL CANDELA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hennes bror, Zhang Ju, larmade via Twitter i slutet av oktober att hon trots att hon är 177 centimeter lång nu bara väger 40 kilo. Hon har inlett en hungerstrejk och familjen fruktar att hon kommer att dö i fängelset i Shanghai.

– Om hon avlider i fängelset så har den kinesiska regeringen hennes blod på sina händer, säger Amnestys Gwen Lee i en kommentar.

Zhang Zhan är en av minst 127 journalister som sitter gripna i Kina, enligt den stora rapport som Reportrar utan gränser publicerade denna vecka. Inget annat land fängslar som många reportrar som Kina. 

Rapporten heter ”Det stora språnget bakåt”, en anspelning på Mao Zedongs katastrofalt misslyckade försök att snabbindustrialisera Kina i slutet av 1950-talet, ”Det stora språnget framåt”.

Journalister måste gå kurs om Xi Jinping

Och det är just Mao som används som liknelse av RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire. Han noterar att Kina under en period fram till 2013 gick mot en försiktigt ökad pressfrihet, men att allt ändrades när Xi Jinping kom till makten.

– Han har satt ett brutalt slut på liberaliseringen och återinfört en mediekultur värdig Mao Zedong, säger Deloire i en kommentar.

På sätt och vis en än värre mediekultur. Kinesiska journalister som vill förnya sina presskort i framtiden måste genomgå en 90 timmar lång kurs om Xi Jinpings ”tankar”.

De måste redan ladda ner och installera på sina telefoner en app som kallas ”Studera Xi”. Enligt the Guardian samlar appen också in personlig data om journalisten och kan avlyssna vad som sägs.

Det är tufft för alla kinesiska journalister, men värst är det för journalister som tillhör uigurerna i Xinjiang-provinsen. Över hälften av de journalister som sitter gripna, 71 stycken, är enligt RSF just uigurer.

Även kinesiska journalister som arbetar för utländska medier har råkat illa ut. Haze Fan var tolk och fixare på nyhetsbyrån Bloomberg News men har suttit gripen i över ett år. 

Under fjolåret utvisades minst 18 utländska korrespondenter från Kina, de flesta från USA. Samtidigt noterar RSF hur kinesiska ambassader i utlandet ofta utsätter journalister för press och hård kritik, precis det som pågått i exempelvis Sverige.

Enligt RSF är Kina i dag ett av de värst rankade länderna i världen vad gäller pressfrihet. Kina kommer på plats 177 av 180 länder.

Den kinesiske mediemogulen Jimmy Lai grips av polis i Hongkong i augusti i år.
Foto: VERNON YUEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Situationen i Hongkong är bättre, men även där går utvecklingen åt helt fel håll. Det är så illa enligt RSF att pressfriheten befinner sig i fritt fall där.

År 2002 låg Hongkong på 18:e plats i RSF:s ranking. Nu ligger den forna brittiska kronkolonin på plats nummer 80.

RSF nämner bland annat gripandet av Jimmy Lai, en mediemogul som bland annat startade den oberoende tidningen Apple Daily. Hongkongpolisen genomförde tidigare i år flera räder mot redaktionen och tidningen tvingades stänga.

Kina påtvingade i fjol nya säkerhetslagar i Hongkong och journalister kan nu anklagas för bland annat samverkan med utländsk makt.

– Förtrycket skonar inte längre Hongkong, en gång en fyrbåk för pressfrihet. Nu ser vi ett ökande antal gripanden som genomförs under täckmantel av nationell säkerhet, säger Christophe Deloire.

I fastlands-Kina räcker det med att ”mucka gräl”.