Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändisarna avslöjas av den svarta boken

Ett av Jeffrey Epsteins offer stämmer prins Andrew för sexövergrepp.
Foto: STELLA PICTURES/SPLASH NEWS
Foto: RICK BAJORNAS/UN PHOTO HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: REX/IBL
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TED SHAFFREY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Foto: TED SHAFFREY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NICOLE HARNISHFEGER / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

De var alla passagerare på finansmannen Jeffrey Epsteins privatplan, kallad ”Lolita Express”.

Bill Clinton, Kevin Spacey, Donald Trump, Prins Andrew, John Glenn.

Namn som Epstein och hans partner Ghislaine Maxwell använde för att imponera på sina offer, de unga flickorna.

Rättegången mot Maxwell har gett en tidigare okänd inblick i Epsteins mörka, men extremt lyxiga värld.

Och i kontaktboken finns alla namn.

Egentligen är det Jeffrey Epstein som borde sitta där i rättssalen på södra Manhattan. Men han begick självmord i en poliscell inte långt från domstolsbyggnaden i juli 2019.

Så det är hans partner, Ghislaine Maxwell, som är ställd inför rätta, anklagad för att ha varit hans medhjälpare och medbrottsling vid sexuella övergrepp på ett stort antal unga flickor. Fyra av offren vittnar under rättegången.

En hel del detaljer har kommit ut tidigare om vad som hände i Jeffrey Epsteins många fastigheter, från lyxlägenheten på Manhattan till egendomen i Palm Beach, den privata ön i Karibien, anläggningen i New Mexico.

Flera av offren vittnade vid en hearing som en domare i New York höll några veckor efter Epsteins död.

Vittnesmålen från flygplanet

Men nu är det alltså en riktig rättegång och kallade som vittnen är även personer som arbetat för Jeffrey Epstein. Som mannen som var hans pilot i nästan 30 år, Larry Visoski.

Han berättade under den första rättegångsveckan om hur han bland annat flugit ”Jane”, den första kvinnan som var kallad som vittne. Hon var 14 år när Epstein började förgripa sig på henne.

Men kapten Visoski vittnade också om andra passagerare han flugit på den Boeing 727 som blivit känd som ”Lolita Express”. Där fanns personer som prins Andrew, skådespelaren Kevin Spacey, Donald Trump, Bill Clinton.

Visoski utfrågades bland annat om han vidtog speciella föreberedelser när en gäst som Clinton skulle komma, som att se till att planet var i toppskick.

– Ja, svarade piloten.

Han berättade också om hur speciellt detta flygplan var.

– Det var inte som ett typiskt passagerarplan. I den första avdelningen fanns ett stort vardagsrum med en, två, tre soffor och flera fåtöljer. Det fanns ett fullt utrustad kök.

– I mitten fanns det ”runda rummet” med en oval soffa och längs bak fanns ett sovrum men en stor dubbelsäng.

Flög gästerna till sina egendomar

Epstein flög sina gäster till sina många egendomar. Huset i Manhattan var på sju våningar, med en fyra våning hög spiraltrappa.

I huset i New Mexico fanns ett stort vardagsrum med ”ett extremt stort fönster” och på privatön i Karibien var egendomen uppdelad på ett ovanligt sätt.

– Huset var rätt unikt, vittnade Visoski. Det var som ett hus som exploderat och spritts ut, där varje byggnad var ett eget rum. Sovrummen var separata bungalows. Vardagsrummet var en egen byggnad. Man var tvungen att gå ut för att gå från det ena rummet till det andra.

Sådan rikedom imponerade på gästerna. Inga av de namngivna kändisarna eller politikerna är indragna i rättegången, men andra kvinnor har tidigare vittnat om att Epstein även fick dem att ha sex med några av hans kända bekanta.

Virginia Guiffre påstår exempelvis att hon haft sex med prins Andrew, något den engelska kungligheten förnekar. Hon finns på bild tillsammans med honom men hon är inte kallad som vittne vid rättegången.

Säkert är att lyxen och Epsteins kontaktnät användes för att imponera på flickorna han lockade in. Janes familj hade ekonomiska svårigheter när hon första gången träffade Epstein och Ghislaine Maxwell.

Uppmanades ta på sig skoluniform

Hon bjöds in på te med sin mamma första gången vid huset i Palm Beach, Florida.

– Det var enormt, vittnade Jane. Det var ett hus vid stranden med vitt staket runtomkring. Dessa enorma portar öppnades och vi kördes in.

– Det var massor med memorabilia, och fotografier. Fotografier på kända personer och presidenter.

Det dröjde några månader innan Epstein för första gången förgrep sig på Jane. Mönstret verkar ofta ha varit detsamma. Flickorna uppmanas att ge Epstein massage och det slutar med sex.

Ghislaine Maxwell har ofta lärt känna de minderåriga flickorna, uppmanat och eggat dem. Ett vittne, Kate, berättade denna vecka hur hon uppmanades att sätta på sig en skoluniform.

Enligt Jane användes Epsteins många kända bekanta som ett sätt att imponera och visa vilken viktig person han var.

– De skröt från första stund om hur de var vänner med snart sagt alla, att de kände alla. Ibland satte de folk på högtalare och jag visste inte vilka de var och de sa: Åh, det ju den eller den personen”. Allt för att visa att hade kontakter och var inflytelserika.

Alla dessa namn tros finnas med i ett av åklagarnas viktigaste bevismaterial, den så kallade svarta boken. En kontaktbok med telefonnummer och kontaktuppgifter till ett stort antal personer.

Åklagarna har visat upp delar av den men med de flesta namnen överstrukna. Åklagarna hävdar att kontaktboken är Ghislaine Maxwells, att offren finns där och att den visar hur inblandad hon var.

Åtalad för sextrafficking

Ghislaine Maxwell är dotter till den brittiske medieungen Robert Maxwell. Han föll från sin yacht - förmodligen självmord - 1991 och avslöjades efter sin död som en en skurk och bedragare.

Ghislaine Maxwell gick miste om den rika tillvaro hon vuxit upp i, men fann den igen när hon flyttade till New York och lärde känna Jeffrey Epstein. De var ett par under många år, men hon verkar sedan mest ha övergått till att bli hans assistent.

Hon står åtalad bland annat sextrafficking, och för att ha uppmuntrat minderåriga till sex, för att ha transporterat minderåriga till en plats där de skulle ha sex.

Ghislaine Maxwell greps i juli i fjol efter att ha varit på flykt i nästan ett år. Hon har suttit häktad sedan dess.

Hennes advokat Bobbi Sternheim menade i sitt inledningsanförande att Maxwell helt enkelt är en ”syndabock” för Epsteins brott.

- Ända sedan Eva anklagades för att ha frestat Adam med ett äpple, så har kvinnor fått skulden för mäns dåliga beteende, sa hon.

Se också: 

Anklagas för att ha manipulerat unga flickor åt Jeffrey Epstein.