Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I Kina är coronaviruset nu en dramaserie på TV

Anthony Fauci: ”Om vi inte följer riktlinjer får vi en andra våg”.
En bild ur den kinesiska tv-serien ”Hjältar i fara”, en dramaserie om Wuhan när coronaviruset slog till.Foto: Skärmdump
Bilder från den nya dramaserien.Foto: Skärmdump
Bilder från den nya dramaserien.Foto: Skärmdump
Bilder från den nya dramaserien.Foto: Skärmdump

Livet har på många sätt återgått till det normala i Kina.

Så normalt att för invånarna i Wuhan är coronaviruset numera en dramaserie på kinesisk tv.

Men många kinesiska tittare är kritiska.

TV-serien anklagas för att förminska den viktiga roll kvinnorna spelade i pandemin.

I världens största ekonomi och mäktigaste land, USA, har dödssiffran för coronaviruset precis passerat 200 000. Många europeiska länder har precis återinför restriktioner inför en fruktad andra våg.

Men i landet där allt började, Kina, så tycks viruset - i alla fall för tillfället - vara så gott som besegrat.

Det gäller inte minst i Wuhan, coronavirusets epicentrum i början av året. Mångmiljonstaden som helt stängde ner.

Ingen social distansering, här inte. Bilden är tagen i Wuhan i augusti vid ett stort poolparty.Foto: STR / EPA

Det kom bilder i veckan från nattklubbar i Wuhan. Ja, de är öppna. Nej, alla bar inte ansiktsmask. Ett poolparty i augusti i Wuhan med fullpackade bassänger väckte en hel del uppmärksamhet.

Dagarna i januari, februari och mars är numera mest smärtsamma minnen som Wuhanborna - och alla andra kineser - nu kan återuppleva framför tv-rutan. Den 17 september hade nämligen tv-serien ”Hjältar i fara” premiär på kinesisk tv.

Det är en dramaserie på 14 delar och utspelar sig i Wuhan under coronakrisens värsta dagar. Tittarna får följa sju levnadsöden som återspeglar vad som hände i staden.

Tusentals frivilliga anlände från andra delar av landet för att arbeta i sjukvården, nödsjukhus byggdes på tio dagar, sjukhusen överfylldes av oroliga.

Av de cirka 40 000 läkare och sjuksköterskor som reste till Wuhan så utgjorde två tredjedelar kvinnor. De spelade en mycket viktig roll dessa dagar.

Kvinnorna borta i serien

Och det har fått många tv-tittare att reagera på ”Hjältar i fara” För där är det mest männen som syns.

I en scen i det första avsnittet finns exempelvis en scen där chefen för ett bussbolag undrar om det finns några som är redo att sköta transporterna.

Det uppstår snabbt en kö med frivilliga. Men de är alla män. Chefen undrar om inte en kvinna kan anmäla sig också och vänder sig till en kvinnlig anställd som sitter på bakersta raden.

Hon avböjer dock och säger att hon ska resa bort under det kinesiska nyåret. 

”Nu inser jag hur kvinnor försvann ur historien”, kommenterar en tittare kritiskt på kinesiska Weibo, Kinas svar på Twitter.

Det har också rests krav på att serien ska ställas in. En omröstning på nätet gav 91 000 ja-röster mot 6 800 nej, uppger New York Times.

Den kinesiska tv-serien ”Hjältar i fara” om coronaviruset i Wuhan, staden där allt började.Foto: Skärmdump

”Hjältar i fara” har också fått dåligt betyg på den kinesiska betygsajten Douban, 2,4 av 10. Så dåligt att den kinesiska ständigt närvarande censuren ingrep och blockerade sajten. Även hashtags som kräver att serien ska ställas in ha blockerats.

Men det säger en del att kineserna hösten 2020 kan ägna energi åt ett fiktivt tv-drama av en pandemi, som fortfarande härjar i stora delar av världen. Det finns en växande stolthet i Kina över hur framgångsrikt viruset nedkämpats där.

Inte minst jämfört med USA. USA har haft 6,8 miljoner fall av coronavirus, över 200 000 döda. Kina har så gott som stannat på officiellt drygt 85 000 fall och 4 600 döda, färre än Sverige. Detta i ett land med 1,4 miljarder invånare. 

Templet Guiyuan är ett populärt turistmål i Wuhan. Turisterna har kommit tillbaka till staden.Foto: CHINAIMAGES / /CHINAIMAGES/SIPA USA SIPA USA

När nya fall upptäcktes i Wuhan i maj, efter att restriktionerna lättades, så testades stadens cirka elva miljoner invånare. På två veckor.

– Det känns inte längre som om de finns något alltför skrämmande eller livshotande därute, säger färgarbetaren Xiong Xiaoyan till New York Times.

Det är förstås inte över och nya utbrott kan komma. Kina har dock sedan länge infört hårda restriktioner på resor från utlandet. Få utlänningar släpps in. Och Kinas övervakning av den egna befolkningen är mycket omfattande.

De kinesiska kommunistledarna använder allt detta i sin propaganda. Och president Xi Jinping vill förstås också vinna kampen om att vara först med ett fungerande vaccin.

Fyra av de nio vaccinkandidater som nu testas mer omfattande är kinesiska. De kinesiska tillverkarna exporterar redan sina test, delvis eftersom det finns för få miljöer i Kina där smittan finns.

Kina pressar - liksom Ryssland - på i ett snabbare tempo än väst. Länderna tar risker som inte anses acceptabla i USA eller Europa. Massvaccinering av kineser ska enligt planerna börja redan i november eller december.

De kinesiska ledarna räknar med att det är värt det.