Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han förutspådde Trump förra gången – tror igen

Utrikesredaktören Mats Larsson förklarar.
Donald Trump på ett valmöte i New Hampshire.Foto: KEIKO HIROMI / POLARIS POLARIS IMAGES
Joe Biden har ett försprång, enligt de stora opinionsundersökningarna.Foto: USA TODAY NETWORK / THE TENNESSEAN-USA TODAY NETWORK SIPA USA
Enligt de stora mätningarna var även Hillary Clinton i ledningen.Foto: DAVID BUCHAN/VARIETY/SHUTTERSTOCK / DAVID BUCHAN/VARIETY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
2016 mätte ett mindre opinionsinstitut att Trump skulle vinna – och fick rätt. Nu gör man samma antagande – till skillnad mot de stora mätningarna.Foto: USA TODAY NETWORK / THE PALM BEACH POST-USA TODAY NE SIPA USA

Joe Biden har en klar ledning över Donald Trump i opinionsmätningarna.

Men det finns några få mätningar som ger Trump ledningen.

Det råkar vara samma opinionsinstitut som hade rätt 2016.

Det råder ingen brist på opinionsmätningar i USA. Nya mätningar publiceras så gott som dagligen från kända, stora opinionsinstitut som Gallup, Ipsos, Yougov, Quinnipiac.

De visar alla på en stor ledning för Joe Biden nationellt och ett försprång, om än mindre, för Biden även i de nyckeldelstater där valet kommer att avgöras.

Men det är också samma opinionsinstitut som för fyra år sedan levererade siffror som visade att Hillary Clinton skulle vinna det amerikanska presidentvalet.

Prickade rätt förra gången

Så det är en hel del som står på spel denna gång. Om 2020 blir en repris på 2016 så visar det att dessa ofta anrika institutioner förlorat förmågan att korrekt mäta vad som rör sig i den amerikanska väljarkåren.

Men alla hade inte fel 2016. Där fanns mindre kända opinionsföretag som faktiskt prickade rätt. De hade namn som TechoMetrica och Trafalgar Group.

De hade inga samarbeten med stora amerikanska medier som finansierar många av mätningarna.

– Om jag hade haft fel 2016 så skulle jag ha gått i konkurs 2017, säger Robert Cahaly till Sunday Times. Han inledde sina första mätningar med Trafalgar Group under primärvalen 2016.

– Problemet är att de som hade helt fel 2016 inte behövde inte betala något pris för sitt misslyckande, för alla hade fel tillsammans.

Trafalgar Group hade Trump i ledningen i Pennsylvania och Michigan 2016. Cahaly var så gott som ensam med det. Och han hade rätt.

Raghavan Mayur på TechnoMetrica förutspådde också valet 2016 korrekt.

– De andra opinionsinstituten lever i en bubbla, I den bubblan fanns ingen entusiasmtopp för Trump 2016. Folk trodde att kampanjmöten inte betydde något, säger han till Sunday Times.

Trump anhängare vinkar farväl till Donald Trump efter ett valmöte i New Hampshire.Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN

Opinionsinstitut som Gallup säger att de kompenserat för missarna 2016. De har vägt om hur de mäter och menar att siffrorna därför är trovärdigare i år. Siffror som alltså säger att Joe Biden går mot seger.

Mäter på ett annat sätt

Men Robert Cahaly på Trafalgar Group får åter andra resultat. Han är säker på att Trump kommer att vinna Florida och North Carolina. Han har Trump sida vid sida med Biden i Pennsylvania och Michigan, ibland i ledningen.

Cahaly säger att han mäter på ett annat sätt och därför får andra resultat. Han menar att många Trump-väljare är ”blyga”, inte vill säga till en person som ringer upp dem på telefon att de själva verket tänker rösta på Trump.

– Jag måste komma förbi vad folk säger offentligt, och vad de egentligen tänker, säger han till National Review.

Han ställer också betydligt färre frågor än normalt. En vanlig undersökning kan innehålla uppemot 30 frågor, Trafalgar Group ställer mellan sju och nio. Även det spelar roll, menar han:

– Annars så får du oproportionerligt många som älskar att prata politik och som antingen är mer konservativa eller mer liberala än väljarna i mitten. Och det är mittenväljarna som avgör valet, säger Cahaly till National Review.

Han pekar också på att entusiasmen tycks finnas kvar för Trump detta år. Det är inte bara tusentals som kommer på Trump möten, de arrangerar också stora båtparader och pick-up konvojer för att visa sitt stöd.

Trumps kampanj påstår också att de – trots coronapandemin – har 2,5 miljoner frivilliga som varit ute och knackat dörr på traditionellt manér. Det skulle i så fall vara fler frivilliga än Obama hade 2008.

Fler väntas rösta

Trump har också en mycket intensivare kampanjspurt. Han planerade tre valmöten i Pennsylvania bara under måndagen.

Men, det finns också opinionsmätare som menar att om man begår ett misstag denna gång, så är det genom att underskatta hur många som verkligen kommer att gå ut och rösta för Joe Biden. Att Bidens segermarginal blir än större.

– Vi kan få se sju miljoner som kommer ut och röstar som inte gjorde det 2016. Yngre väljare, generation Z, säger Cornell Belcher till Sunday Times. Han arbetade åt Barack Obama.

Arie Kapteyn på USC Dornsife hade rätt i sina prognoser inför valet 2016, att Trump skulle vinna. Han har i år Biden i ledningen med hela tio procentenheter.

– Jag skulle vara förvånad om vi har fel med mer än två procentenheter. Jag tror att opinionsinstituten gör ett bättre jobb i år.

Se också:

Donald Trump kampanjar intensivt.