Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dagar med extremhetta har fördubblats på 10 år

Luftföroreningar kan förkorta livslängden med två år.
Extrema väderhändelser, som torka, har blivit allt vanligare.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Dagar med över 50 graders temperatur drabbar framför allt Mellanöstern och regionen kring Persiska viken.
Foto: SETH PERLMAN / AP
Antalet dagar med temperaturer över 50 grader blir fler, enligt nya sammanställningar.
Foto: MATT YORK / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är det extrema vädret som orsakar mest skada.

Och när det gäller temperatur så blir dagar - och nätter - med extrem hetta allt vanligare.

Det visar sammanställningar från både BBC och New York Times.

När det är 50 grader ute går det inte att göra mycket. Den typen av temperatur är fortfarande ovanlig men blir mer frekvent.

Enligt BBC var det i snitt 14 dagar då termometern passerade 50 gradersstrecket  under åren 1980 till 2009. Men under det senaste decenniet har antalet nästan fördubblats, till 26 dagar.

Även dagar med över 45 graders hetta har blivit fler. I snitt två veckor fler under ett år.

– Denna ökning beror till 100 procent på förbränningen av fossilt bränsle, säger Friederike Otto på Environmental Change Institute vid Oxford-universitetet till BBC.

Jordens genomsnittstemperatur har - enligt den senaste rapporten från FN:s klimatpanel - under det senaste decenniet varit mellan 0,95 och 1,2 grader Celsius varmare än temperaturen var under den andra hälften av 1800-talet. IPCC har satt 1,5 graders höjning som en gräns vi inte bör överträda. 

Men det är alltså genomsnittet. Det är de extrema avvikelserna som kan ställa till en hel del skada.

”Jag har förlorat min bror”

Dagar med över 50 graders temperatur drabbar framför allt Mellanöstern och regionen kring Persiska viken men under det gångna året har flera värmerekord även satts i helt andra regioner.

I somras blev det exempelvis 49,6 grader i Kanada och 48,8 grader i Italien. Klimatforskare varnar för att fler geografiska områden kommer att drabbas av extremhetta om inte utsläppen av växthusgaser minskar.

Cirka 275 miljoner människor lever i dag i områden där de utsätts för extremhetta. Den siffran riskerar stiga till 1,2 miljarder år 2100, enligt en rapport från Rutgers University.

Kazem Ali Kaabi odlar vete i centrala Irak och är en av de 275 miljonerna. Han har under sin levnad sett effekterna av ökad hetta, ökad torka.

– Det här landet var grönt tidigare, men är nu borta. Nu är det öken, säger han till BBC.

Många i hans by har flyttat därifrån för att söka jobb någon annanstans.

– Jag har förlorat min bror, mina vänner, mina lojala grannar. De delade allt med mig, även skrattet. Nu är det bara jag, ansikte mot ansikte med det öde landet.

Abnormalt heta nätter

Det är förstås på dagarna det är varmast, men New York Times rapporterar om en annan trend. Nätterna, inte minst i storstäderna, har också blivit varmare.

New York Times har gått igenom temperaturstatistik från 250 amerikanska flygplatser där detaljerad data noterats under de senaste 60 åren.

De fann att i Philadelphia var det fem procent av sommarnätterna som var abnormalt varma på 1960-talet. Den siffran har stigit till 64 procent nu. I New Orleans var motsvarande siffror fem procent då, 47 procent nu. Mönstret upprepar sig i stad efter stad. 

Antalet nätter med ovanlig kyla låg också på cirka fem procent på 1960-talet, men ligger nu i regel under en procent. Och allför varma nätter är ett problem för människan.

– Öknen kyler av riktigt bra och riktigt snabbt, men vår stad gör inte det, säger Jennifer Vanos vid Arizona State University i Phoenix.

– Att inte få ett avbrott från hettan är väldigt tufft för människokroppen. I Phoenix kan vi ha över 43 grader på dagarna och över 32 grader på nätterna. Det är farliga temperaturer om du inte har luftkonditionering.

En orsak till ökade nattemperaturer är den ökade urbaniseringen i amerikanska städer. Fler betonghus, fler vägar, mer asfalt. Material som absorberar värme på dagarna och släpper ut värme på nätterna.

Men en viktig orsak är förstås också det varmare vädret. Och antalet dagar med ovanligt höga temperaturer ökar i takt med höjda genomsnittstemperatur.

– Vi gör den högra änden av temperaturkurvan fetare och det ökar sannolikheten för att uppleva ovanligt heta dagar, säger Claudia Tebaldi, klimatforskare vid Northwest National Laboratory till New York Times.

Se mer

Blir mindre färgglada i takt med att temperaturen stiger