Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cheng försvunnen – efter kyliga relationen med Kina

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Cheng Lei är australisk medborgare men arbetade på kinesiska statstelevisionens engelskspråkiga kanal GGTN. Hon är försvunnen sedan mitten av augusti.

Kritikerna kallar det gisslandiplomati.

Medborgare från länder som Peking har frostiga relationer med riskerar råka illa ut i Kina – och exemplen är flera.

Australiska Cheng Lei var nyhetsankare på engelskspråkiga tv-kanalen CGTN i Peking.

Hon är försvunnen sedan mitten av augusti.

Australien har inte längre några korrespondenter i Kina. De sista två, Michael Smith och Bill Birtles lämnade landet under tisdagen efter att ha fått besök av den kinesiska säkerhetspolisen.

Polisen ställde bland annat frågor om Cheng Lei. Hon är också australisk medborgare men hade från början en betydligt mer utsatt position än kollegerna som arbetade för australiska medier.

För 45-åriga Cheng Lei arbetade för GCTN, det statliga kinesiska CCTV:s engelskspråkiga kanal. Och hon var själv född i Kina, till kinesiska föräldrar, som på 1980-talet emigrerade till Australien.

Hon är försvunnen sedan mitten av augusti. Försvunnen in i det mörka hål som Kinas rättssystem ofta är.

– Andra nationer som har något otalt med Kina borde notera vad som pågår, säger förre Kina-korrespondenten Richard McGregor till New York Times.

– Om de bilaterala relationerna försämras så riskerar ett lands egna medborgare att hamna i skottlinjen de också.

Den australiska regeringen vill inte i dagsläget se någon koppling mellan Cheng Leis försvinnande och de klart sämre relationerna mellan Australien och Kina. Kina kommenterade under tisdagen för första gången hennes försvinnande. Hon misstänkts för att ha ”skadat Kinas nationella säkerhet”.

Klart är att Australien de senaste åren styrt in på en betydligt mer Kina-kritisk linje. Detta trots landets handelsberoende av Kina. Australien exporterar bland annat stora mängder järnmalm dit.

Australiens ambassad i Peking. Relationerna mellan Australien och Kina har försämrats kraftigt de senaste åren.
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Australien var exempelvis det första land som blockerade kinesiska Huawei från utbyggnaden av landets 5G-nät.  Australien har också skärpt lagstiftningen mot utländsk politisk inblandning – läs kinesisk.

Och ledarna i Peking tog mycket illa upp när Australien tog initiativ till och drev igenom en internationell utredning kring hur coronaviruset började spridas från Kina.

En av de sista sakerna Bill Birtles på australiska ABC rapporterade om var att Cheng Lei placerats i RSDL-förvar, det är engelska och står för ”residential surveillance on a designated location”.

Det är anläggningar dit Kinas säkerhetsapparat för känsliga fångar, även utländska medborgare. De kan sitta där i månader utan kontakt med omgivning eller familj. De kan räkna med dagliga förhör.

Det är på ett sådant ställe svensken Gui Minhai hölls innan han fick sin dom. Den svenska människorättsaktivisten Peter Dahlin satt också inspärrad i en sådan lokal med madrasserade väggar 2016 innan han släpptes efter att han tvingats göra ett erkännande inför kinesiska tv-kameror om sina ”brott”,

Cheng Lei var ett tungt namn på CGTN. Hon hade arbetat där sedan 2013 och har tidigare varit korrespondent för amerikanska CNBC i Kina.

Hon ägnade sig främst åt näringslivsbevakning och intervjuade VD:arna på några av världens största företag. Hon hade även en egen matlagningsshow. På Twitter beskrev hon sig som ”en passionerad berättare av Kinas story”.

Cheng Lei är född i Kina men australiska medborgare sedan många år. Hon tros sitta i samma typ av förvar som svenske förläggaren Gui Minhai innan han fick sin dom.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Men sedan några veckor är hennes namn utraderat från CGTN:s hemsida. Det är som om hon aldrig existerat. Hennes barn bor i Australien, men familjen har inte haft någon kontakt med henne sedan hon försvann.

Australiska diplomater har dock kunnat kommunicera med henne en gång i förra veckan, via video. Hennes gripande har förvånat vännen, den förre australiska Kina-ambassadören Geoff Raby. Så här säger han till BBC:

– Hon brukade svara emot utländska debattörer som hon menade kommenterade Kina utan att förstå situationen i Kina. Det är svårt att föreställa sig vad hon kan ha gjort för att detta ska hända.

– Men det är naivt att tro att detta inte har något med de bilaterala relationerna att göra.

En annan australisk medborgare av kinesiskt ursprung greps i januari 2019 och har dömts för spioneri. Samma öde har drabbat två kanadensiska medborgare, en före detta diplomat och en affärsman.

Den förre kanadensiske diplomaten Michael Kovrig greps i Kina 2019 och anklagas för spioneri.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

De greps kort efter att Kanada placerat Huawei-chefen Meng Wanzhou i husarrest i avvaktan på utredning om hon ska utlämnas till USA. Hon befinner sig ännu i Kanada. Kina är djupt kritiskt mot detta. Kanadas UD varnar sina medborgare för resor till Kina.

Det kan dröja många veckor eller månader innan omvärlden får veta vilket öde som väntar Cheng Lei. Om hon ställs hon inför rätta så är det i praktiken kört för henne. I en kinesisk domstol slutar över 99 procent av fallen med fällande dom.


 Se mer:

Jonas Olavi, oberoende aktieexpert: Det här är Kinas strategi .