Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blir Trump tystad i nattens tv-debatt?

I natt möts Donald Trump och Joe Biden i en sista debatt.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MORRY GASH / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Så var det dags för den sista tv-debatten mellan president Donald Trump och Joe Biden.

Så kommer Trump att få sin mikrofon tystad i natt?

Här är svar på den frågan och många andra.

När är debatten mellan Trump och Biden?

Den börjar klockan 03.00 svensk tid och pågår i 90 minuter. Den sänds bland annat på Expressen TV.

Var äger den rum?

Platsen är Belmont universitet i Nashville, Tennessee. Donald Trump och Joe Biden kommer att stå på längre avstånd i från varandra än vid första debatten på grund av covid-19. Alla i den begränsade publiken måste bära ansiktsmask.

Hur viktig är denna tv-debatt?

Den kan potentiellt vara mycket viktig. Detta är det sista planerade tillfället i valkampanjen att på allvar vända opinionsvinden. Oplanerade händelser kan förstås också inträffa. Det är Donald Trump som ligger efter i mätningarna, så pressen är störst på honom att ha en bra debatt.

Hur gick den första debatten för Trump?

Inget bra alls. Tittarna irriterade sig på att han hela tiden avbröt Joe Biden. Det ansågs vara den sämsta tv-debatten i USA:s historia och Trump betalade priset i form av försämrade opinionssiffror.

Vem är utfrågare i nattens debatt?

Kristen Welker, en reporter från tv-bolaget NBC. Donald Trump har inför debatten anklagat henne för att ha sina sympatier med demokraterna.

Hur ser formatet ut?

Det liknar den första debatten. Det blir sex teman som kommer att få cirka 15 minuter vardera. Welker har valt ämnena och de är: Coronaviruset, den amerikanska familjen, rasfrågan i USA, klimatförändringarna, nationell säkerhet och ledarskap. Trump och Biden får två minuter vardera på en inledande fråga och sedan blir det repliker.

Och mikrofonerna kommer att tystas?

Både ja och nej. Under det inledande tvåminuters svaret så kan inte Trump avbryta Biden och viceversa. I den efterföljande debatten så kommer mikrofonerna som vanligt att vara påslagna.

Skulle det inte ha varit tre tv-debatter mellan Trump och Biden?

Stämmer. Den andra - planerad till den 15 oktober - blev inställd efter att Trump insjuknat i corona. Arrangörerna av tv-debatten ville genomföra en andra debatt digitalt och på distans, men det ville inte Donald Trump ställa upp på.

Hur har de förberett sig?

Joe Biden har inte valkampanjat alls denna vecka utan stanna hemma i sitt hus i Delaware och där övat en hel del inför nattens duell. Trump däremot gillar inte att öva i förväg och har i stället farit runt och hållit kampanjmöten i allt från Arizona till Pennsylvania och North Carolina. Trump får förstås råd, men som alltid gör han ändå som han känner för själv. 

Så vad väntas Donald Trump göra i natt?

Han har blivit rådd att inte upprepa sitt uppträdande från debatt 1. Joe Biden har en förmåga att bli långrandig i sina svar, så kanske bättre att hoppas på att den 77-årige Biden ska förlora tråden. Men räkna ändå med en offensiv Trump. Det är hans stil. Och räkna med angrepp mot Joe Bidens son, Hunter Biden. Han anklagas för att ha dragit nytta av att pappa var vicepresident för sin egen ekonomiska vinning.

Vad väntas Joe Biden göra?

För honom är det viktigaste att klara sig igenom denna debatt utan något allvarligt misstag. Han leder med i snitt 7,5 procentenheter i nationella mätningar, och har i regel ett försprång, fast mindre, i många av de vågmästardelstater där valet kommer att avgöras. Han är rimligen inställd på att Trump kommer att angripa hans son, och frågan är om Biden då gör något liknande och går till motangrepp mot Trumps familj. 

Blir det ett nytt debatthaveri som första gången?

Troligen inte. Dels är som sagt mikrofonerna tystade inledningsvis, dels vet även Trump att det inte gick något vidare i den första debatten. 

LÄS MER: Expressens bevakning av valet i USA – här finns allt samlat.

LÄS MER: All viktig fakta om Presidentvalet i USA – enkelt förklarat.