Anfallen och förlusterna – så går kriget i Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade i helgen att mellan 50 och 100 ukrainska soldater riskerar dö varje dag i de kommande striderna i östra Ukraina.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN

Premium: Det har gått tre månader sedan Ryssland anföll Ukraina.

Hur går egentligen kriget?

Var äger striderna rum i dag?

Expressen sammanfattar läget.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Rysslands mål:

Vladimir Putin har sänkt ambitionsnivån. Ukrainas huvudstad är inte längre hotad, det är östra Ukraina som är huvudmålet, i första hand total kontroll över regionerna Luhansk och Donetsk där ryska trupper hoppas innesluta stora ukrainska förband. De ryska styrkorna har slutligen erövrat hamnstaden Mariupol, men storstaden Charkiv har de inte lyckats ta. Ryssland tros också ha som mål att rycka fram mot Odessa vid Svarta havskusten.


Ukrainas mål:

Självförtroendet har stigit. I början handlade det om att överleva som stat men Ukrainas militärledning har nu en helt annan ambitionsnivå. Ukraina har tagit tillbaka kontrollen över alla områden kring Kiev och norra Ukraina, som ryssarna höll i början av kriget. Ukrainska styrkor har också gått till motoffensiv på vissa frontavsnitt även i östra Ukraina och landets militära underrättelsechef, general Kyrylo Budanov sa nyligen till Wall Street Journal att Ukrainas mål i dag är att ta tillbaka kontrollen över hela landet med de gränser som gällde 1991, alltså inklusive Krim.


En karta från Institute for the Study of War visar var frontlinjerna går i Ukraina. Det rödmarkerade är ryskkontrollerade områden.

Kiev:

Något av vardag har återvänt till Kiev där kaféerna åter är öppna och en första föreställning hölls på Kiev operan i helgen. Många utländska ambassader har åter öppnat, däribland den amerikanska. Men krigets spår syns tydligt i förorter som Butja där utredningar om krigsbrott pågår för fullt. En första krigsförbrytarrättegång mot en rysk stridsvagnssoldat har precis ägt rum i Kiev. Han dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en ukrainsk civil. Många som flydde Kiev i början av kriget har återvänt. Varje dag återvänder cirka 30 000 hem till sitt land, enligt FN.


Ett bostadshus i Kiev brinner efter en robotattack i slutet av april.
Foto: Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN

Mariupol:

Vladimir Putin påstod redan den 21 april att den viktiga hamnstaden fallit. Det tog en månad till innan det var sant. Men Ryssland har slutligen kontrollen sedan de sista ukrainska soldaterna i stålverket Azovstal kapitulerat. Flera hundra har förts som fångar till Ryssland och det är oklart vad som kommer att hända med dem. Staden hade en halv miljon invånare före kriget, cirka 100 000 tros vara kvar. Mariupols fall är en viktig seger för Putin som nu har en landkorridor som förbinder Ryssland med Krim.

Explosion i ett bostadshus i samband med en rysk attack i Mariupol i mars tidigare i år.
Foto: Evgeniy Maloletka / TT NYHETSBYRÅN
En stad i ruiner. Det sönderskjutna Mariupol är nu i ryska händer.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

Severodonetsk:

Det är den sista viktiga staden i Luhansk-regionen som ukrainarna fortfarande kontrollerar och därför ett nytt viktigt fokus för den ryska armén. Finns farhågor att Serverodonetsk ska förvandlas till ett nytt Mariupol. Staden hade cirka 120 000 invånare före kriget. Broar har sprängts för att skära av ukrainska förband och ryska styrkor närmar sig staden från norr, söder och öster. Om den faller har Ryssland i praktiken kontroll över hela Luhansk-regionen.


Ljubov Holubova, en av många Charkiv-bor som sökt skydd i stadens tunnelbana undan rysk artilleribeskjutning.
Foto: KEN CEDENO/UPI/SHUTTERSTOCK / KEN CEDENO/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Charkiv:

Charkiv ligger bara några mil från den ryska gränsen och är Ukrainas näst största stad. Förorterna i öster och norr har stått under ständig artilleribeskjutning, men ukrainska styrkor har de senaste veckorna lyckats pressa tillbaka ryssarna, ibland nästan till gränsen. Den ryske general som hade ansvaret för anfallet mot Charkiv har just blivit utbytt. Ryssland uppges förstärka norr om Charkiv för att stoppa ytterligare ukrainska framryckningar.

Kherson:

Den första större stad som ryska styrkor tog kontroll över. De anlände söderifrån, från Krim. Men sedan körde de fast och har i stället grävt ner sig för att kunna stå emot ukrainska motanfall. Enligt Institute for the Study of War har nya ryska förband nyligen sänts till Kherson, möjligen för att försöka tränga norrut och västerut. Längre västerut ligger den viktiga hamnstaden Odessa.


En ukrainsk man står framför ett bombat hotell i hamnstaden Odessa. Ryssland har flera gånger anfallit staden med kryssningsrobotar.
Foto: VLADIMIR SINDEYEVE/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / VLADIMIR SINDEYEVE/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

Odessa:

Inte heller Odessa har skonats undan kriget. Ryssland har flera gånger attackerat staden med bland annat kryssningsrobotar. Men liten risk för tillfället att ryssarna lyckas erövra den. Däremot är Odessas viktiga hamn oanvändbar eftersom den ryska flottan blockerar all tillfart och har lagt ut minor. Det får globala konsekvenser eftersom Ukraina är en av världens största exportörer av spannmål. FN-organet WFP varnar för att miljoner hotas av svält och har vädjat om att Odessas hamn ska öppnas igen.

Förluster:

Ryssland har officiellt inte angett hur många ryska soldater som dödats i kriget sedan slutet av mars. Då var siffran 1 351, men den tros ha varit för låg. Klart är att ryska förband lidit mycket svåra förluster. Uppskattningar gjorda i Storbritannien talar om över 15 000 döda. Ukraina är också förtegna om de egna förlusterna. Även de tros vara höga, om än inte lika omfattande som de ryska. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade i helgen att mellan 50 och 100 ukrainska soldater riskerar dö varje dag i de kommande striderna i östra Ukraina. Minst 3 800 civila har dödats enligt FN, men ukrainska myndigheter uppskattar att upp emot 25 000 har mist livet.


Över 6,5 miljoner ukrainare har flytt från sitt land sedan kriget började. Många har dock börjat återvända hem igen. Cirka två miljoner har flyttat tillbaka sedan den ryska armén pressats bort från Kiev och norra Ukraina.
Foto: RAUL MORENO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / RAUL MORENO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Flyktingar:

Rysslands invasion av Ukraina utlöste en stor flyktingvåg. Enligt UNHCR har 6,5 miljoner människor flytt landet sedan den 24 februari. Polen har tagit emot flest, 3,5 miljoner. Många ukrainare har dock börjat återvända hem, efter att Ryssland övergett försöken att erövra Kiev. Över två miljoner har återvänt. Över sju miljoner ukrainare har också tvingats lämnat sina hem och flytt till andra platser inom Ukraina. 


Skryter om ryska vapnet i tv – dagen efter sprängs det

Ryska missen – kan ha avslöjat positionen för Ukraina • Hånas på Twitter: ”Snyggt jobbat”

Här övar Sverige och Finland tillsammans: ”Otäckt likt kriget i Ukraina”

Sveriges budkap till fienden: ”Vi kan det här”

Micke, 50: Så sparade jag mig till en förmögenhet

Premium: Köpt bostäder kontant • Månadsbudgeten • Bästa tipsen

Sarah Sjöström köpte villa på Lidingö för 22,5 miljoner kronor

Premium: Sjöströms pengaregn och framtidsplaner • ”Sveriges främsta genom tiderna”

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda