Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla valets vinnare och stora förlorare

Utrikesredaktör Mats Larsson om när vi får ett resultat i USA-valet.
Foto: TIMOTHY D. EASLEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Nancy Pelosi
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Valdeltagandet i årets val har varit högt.
Foto: USA TODAY NETWORK / THE NEWS JOURNAL-USA TODAY NETWO SIPA USA
Donald Trump tillsammans med hustrun Melania Trump.
Foto: JIM LOSCALZO / POOL VIA CNP / SP / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Vi vet fortfarande inte vem vinnaren blir i kampen om Vita huset.

Joe Biden (troligen) eller president Donald Trump (trots allt inte omöjligt).

Men det finns flera andra vinnare och förlorare i valet 2020.

Vinnare:

Mitch McConnell:

Nej, senatsvalet är inte helt avgjort, men mycket tyder på att republikanerna behåller kontrollen och att Mitch McConnell stannar kvar på jobbet som senatsledare. Detta var ett tuffare valår för republikanerna och de försvarade 23 av de 35 senatsplatserna som stod på spel. Republikanerna hade 53 av de 100 platserna före valet. Opionsmätningarna förutsåg ett maktskifte och att demokraterna skulle vinna kontrollen. Det kan fortfarande hända - alla senatsval är inte över - men många av de senatorer som demokraterna hoppades fälla vann sina val. Däribland Mitch McConnell själv.

Valdeltagandet:

Intresset för detta val har varit mycket stort. Rekordmånga förtidsröstade och det totala valdeltagandet gick upp en hel del jämfört med 2016. Både Donald Trump och Joe Biden fick betydligt fler röster än Trump och Hillary Clinton fick 2016. En orsak kan också vara att tredjekandidater lockade betydligt mindre intresse denna gång. 

Republikanerna i kongressen:

Det talades om en blå våg (demokraterns färg) som skulle svepa genom inte bara genom Vita huset utan även i kongressens bägge kamrar. Det verkar som om väljarna i stället föredragit att splittra på makten. Ja, demokraterna behåller förmodligen kontrollen över representanthuset men det mesta tyder på att republikanerna ändå ökat antalet platser där. Och senaten ser ut att även i fortsättningen kontrolleras av Donald Trumps parti.

Trumpkoalitionen:

Det ser ut som om Donald Trump går mot förlust i presidentvalet, men Trump lyckades ändå med något som många demokrater tvivlat skulle ske. De trodde att Trumps kaotiska ledarskap och opresidentlika uppträdande skulle få mängder av väljare att vända honom ryggen. I stället breddade Trump sitt väljarunderlag. Han fick 68,3 miljoner röster, jämfört med 62,9 miljoner 2016. Röstandelen ökade från 46,1 till 47,9. 


Förlorare:

Opinionsmätarna (de flesta)

Okej, Joe Biden går onekligen mot seger men det här blev betydligt jämnare än vad opinionsmätningarna hade förutspått. Biden hade ju hela hösten exempelvis en mycket stor ledning nationellt, 7,2 procentenheter enligt Realclearpolitics sista sammanställning av de senaste mätningarna före valet. Men segermarginalen tycks bli bara 2,5. Även i Michigan och Wisconsin förutspåddes en stor ledning för Biden, men segermarginalen blev minimal. Trafalgar Group hamnade hyfsat rätt 2016 och gjorde det igen i år, även om TG trodde att Trump skulle vinna Vita huset. Trafalgar Group hade i sin sista mätning exempelvis en vinst för Biden i Wisconsin med en procentenhet. New York Times/Siena trodde Biden skulle vinna med elva procentenheter.

Nancy Pelosi:

Ja, demokraterna kommer säkerligen att få behålla kontrollen över representanthuset, men det blir med största sannolikhet med en minskad majoritet. Så var det inte tänkt. Inte alls. Räkna med att en del demokrater kommer att vilja byta ut Nancy Pelosi på den viktiga posten som talman i representanthuset. Hon är 80 år och en del demokrater tyckte redan 2018 när hon tillträdde (hon har haft posten förr) att det var dags för någon yngre förmåga. 

Michael Bloomberg och demokratiska donatorer:

Visst, de ser ut att få sin vilja fram om Joe Biden tar hem segern i presidentvalet. Men Michael Bloomberg spenderade nästan en miljard kronor på att hjälpa Biden i Florida, en delstat som Biden till slut förlorade med rätt bred marginal. Demokraterna spenderade också rekordsummor i kongressvalet utan att det tycks ha gett något märkbart resultat.

Amerikas förenta stater:

Landet känns inte så förenat. Den polarisering vi bevittnat under en längre tid och som förvärrats under president Donald Trump återspeglas också i valresultatet. Det hade kunnat motverkas om Joe Biden vunnit den jordskredsseger en del förutspått. Så blev det inte. Och valsiffrorna tyder på att demokraterna nu än mer utökat sitt väljarförsprång i de amerikanska metropolerna, medan landsbygden och mindre städer än mer röstar på republikanerna. Trump reaktion hittills på valresultat bådar heller inte gott.