Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen firade 75 år med sting – skratt, glam och allvar

Karin Olsson, kulturchef, på Expressen höll tal. Foto: SVEN LINDWALL
Anna Herdenstam tillsammans med Niklas Svensson som avtäcker maskoten. Foto: SVEN LINDWALL
Karin Olsson, Lina Modin och Bella Levy.Foto: SVEN LINDWALL
Carl-Johan Bonnier, Thomas Mattsson och Tomas Franzén.Foto: SVEN LINDWALL
Expressens redaktionschef Magnus Alselind med getingen.Foto: SVEN LINDWALL
Niklas Svensson och Anna Herdenstam avtäcker getingen.Foto: SVEN LINDWALL
Alex Schulman chattade med läsarna.Foto: OLLE SPORRONG
Carola Häggkvist chattade med läsarna.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1 / 9

75 år.

Men med lika mycket sting nu som 1944 – året då Expressen såg dagens tidningsljus.

Under hela torsdagen firades det i huset på Gjörwellsgatan 30 i Stockholm.

Nu ska rätt vara rätt. 

Det är först på lördag som Expressen blir 75. Men är man rejält festsugen är det inget fel att tjuvstarta med firandet av födelsedagsbarnet.

Så under torsdagen var det skratt, glam – men också en del allvar – på fjärde våningen i tidningshuset i Stockholm.

Festligheterna rullade på hela dagen, där läsarna kunde chatta med gamla och nya Expressen-medarbetare: Niklas Svensson, Alex Schulman, Jenny Strömstedt, Cecilia Hagen, Robert Aschberg, Steffo Törnquist, David Baas, Anna Dahlberg, Anna Herdenstam, och Olof Lundh.

Tomas Franzén berättade om Expressens kamp för yttrandefrihetenFoto: SVEN LINDWALL
Expressen TV:s Lisah Silfwer och Anna Herdenstam.Foto: SVEN LINDWALL

”Expressen har alltid funnits med”

Plus några av tidernas största profiler på Expressens löpsedlar; Carola Häggkvist och Charlotte Perrelli. Carola Häggkvist hjälpte läsare att hitta Gud medan Alex Schulman avslöjade vem han helst drack öl med av Fredrik och Filip. 

Alex Schulman, krönikör i Expressen sedan 2016, skrev i sin senaste krönika i söndags: 

”Ända sedan jag varit barn har jag älskat kvällstidningar”.

Expressens tillförordnade chefredaktör Klas Granström uppvaktas med blommor av Di:s chefredaktör Peter Fellman.Foto: SVEN LINDWALL

Och sen var det dags för överraskningen...

På redaktionen hölls tal av Klas Granström, tf chefredaktör och ansvarig utgivare, Karin Olsson, stf ansvarig utgivare, Tomas Franzén Expressens styrelseordförande och Carl-Johan Bonnier från ägarfamiljen. 

Tomas Franzén berättade om Expressens kamp för yttrandefriheten, och Carl-Johan Bonnier talade om hur Expressen är bäst när det händer.

Carl-Johan Bonnier talade om hur Expressen är bäst när det händer.Foto: SVEN LINDWALL

Därefter avtäcktes maskoten, som blivit ett av Sveriges mest kända varumärken; Expressens egen geting.

Som bekant är getingen glad och vänlig – men farlig för den som har något att dölja. 

Och så ska det fortsätta vara.

I minst 75 år till.

Cecilia Hagen.Foto: MARC FEMENIA / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jenny Strömstedt.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Carola Häggqvist.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Profilerna chattade med Expressens läsare

Niklas Svensson, 46

Journalist och programledare

Har jobbat på Expressen i olika omgångar sedan 1993, främst med politisk bevakning. Just nu leder han programmet Direkt med Niklas Svensson.

Eva: Hur många gånger har du flugit i en helikopter egentligen?

Niklas Svensson: Jag vet faktiskt inte riktigt. Ett tiotal gånger kanske. Mina starkaste ”helikopterminnen” är från Malexander 1999 och från ubåtsjakten i Stockholms skärgård 2014.

Alex Schulman, 43

Skribent, författare och poddare

Lämnade Aftonbladet för Expressen 2016. Prisades för Årets bok (”Glöm mig”) på Bokmässan 2017.  Kolumnist varje söndag i Expressen.

Nyvas: Helst en öl med? Filip eller Fredrik?

Alex Schulman: Fredrik. Honom ser jag som en av mina absolut bästa vänner. Filip är ju mer svårtillgänglig, bor i LA och sånt.

Charlotte Perrelli, 45

Artist och programledare

Har genom sin medverkan i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest hamnat på Expressens löpsedlar upprepade gånger – såväl som programledare som artist.

Tobbe: Ser du dig som en sparsam eller slösaktig person jämfört med din man? Du är ju smålänning. Kan du känna ekonomisk stress av er livsstil med lyx, resor, shopping etc eller tänker du aldrig så?

Charlotte Perrelli: Hmmm, svår fråga. Min man spenderar på större och dyrare saker, inte så ofta medan jag har spenderat mer jämnt och mindre, men hela tiden..:) Ha ha ... svårt.

Ekonomisk stress, njae. Jag lever för ihoptjänade pengar och vet att jag har jobbat hårt för min livstil. Så egentligen inte. Däremot försöker jag vara klimatsmart och vi pratar väldigt mycket om det hemma.

Anna Dahlberg, 50

Politisk redaktör

Chef för Expressens ledarredaktion. Ledarskribent på Expressen sedan 1998 och blev tidningens första kvinnliga politiska redaktör 2008. Hon belönades med Guldpennan 2004, en utmärkelse som delas ut av Publicistklubben.

FS: Vilka partiledare kommer avgå innan nästa val? Och vilka kommer förmodligen avgå strax efter?

Anna Dahlberg: Jag tror att Socialdemokraterna kommer att byta ut Stefan Löfven inför nästa val för att få en nödvändig nystart. Den nya partiledaren heter troligen Ardalan Shekarabi, Mikael Damberg eller Magdalena Andersson. Jonas Sjöstedt kanske kommer att avgå av personliga skäl. Utöver det är det nog bara en akut opinionskris som kan utlösa ett partiledarbyte.

Jenny Strömstedt, 47

Journalist och programledare

Kolumnist i Expressen sedan 2009. Dessutom Unicef-ambassadör, författare till fyra böcker och en av TV4:s tyngsta programledare. Syns i ”Nyhetsmorgon” varje vecka, men även i ”Brottsjournalen” och ”Tillsammans med Strömstedts”.

Jonna: Hej Jenny! Gillar det du gör! Vad skulle du göra om du inte var journalist?

Jenny Strömstedt: Hej Jonna! Ett tag trodde jag att jag ville vara läkare egentligen. Men sedan insåg jag att jag älskar mitt jobb och alla de frågor som jag får sätta mig in i att jag inte vill byta bana. Men man vet aldrig. Trädgårdmästare kanske. Eller galen kattant, om det kan bli ett jobb:-)

Cecilia Hagen

Journalist, kolumnist och författare

Legendarisk journalist som skrivit i Expressen sedan 1973. Har skrivit en lång rad hyllade böcker, som ”Kulla-Gulla i övergångsåldern” och ”Ständigt frågvis”, samt vunnit både ”På spåret” och Stora journalistpriset. Kolumnist varje torsdag i Expressen.

Anna: Du ska ju vara med i På spåret med din son. Hur känns det? Hur förbereder ni er? Kommer det bli familjefejd?

Cecilia Hagen: Vårt ja till att delta satt nog extremt långt inne, men till slut kunde vi inte låta bli. Det kanske var ett helt galet val.

Jag hoppas verkligen att vi inte ryker ihop, jag har svårt att tro att vi kommer att göra det.

Jonatan kan en hel del om en hel del, det känns tryggt att vara med honom i den där klaustrofobiska buren där alla som sitter och suttit är stela av skräck, men samtidigt är det så roligt. Förberett oss? Inte min son. Jag har försökt. Det brukar inte vara någon vits med det.

Robert Aschberg

Journalist och programledare, ordförande för Publicistklubben

Jobbade på Expressen på 80-talet. Han skenskrev sig i Blekinge för att kunna komma förbi avspärrningarna och rapportera på riktigt nära håll när den sovjetiska Ubåten U137 gick på grund i Karlskrona skärgård 1981.

Jerka: Berätta någon skön Stenbeck-historia vi inte hört förut. (Glömmer aldrig de tidiga TV3-dagarna.)

Robert Aschberg: En gång sa han till en av sina ekonomer att han kunde sluta på jobbet om han inte tyckte om hundar.

Anna Herdenstam

Journalist och programledare

Anna Herdenstam lämnade TV4 för Expressen TV 2015. Hon var bland annat programledare på plats i Paris kort efter terrordådet samma år. Därefter har hon programlett flera av Expressen TV:s största satsningar.

Jimmy: Vem skulle du allra helst vilja intervjua? (Som du inte intervjuat ännu)

Anna Herdenstam: Hej Jimmy. Av någon anledning har jag alltid velat intervjua Sean Connery. Han är på min bucket list. Eller Benyoncé - hon är grym!

Carola Häggkvist, 53

Artist

Första gången Carola prydde Expressens löpsedel var i februari 1983 då hon tog hem segern i Melodifestivalen med ”Främling”. 1991 var det dags att fira igen – då både att Sverige vunnit VM-guld och att Carola tog hem Eurovision Song Contest.

Hanna: Det finns så mycket jag skulle vilja fråga dig, men jag undrar om du har något/några råd till en ”sökare” som mig? Jag vill så gärna finna tro, men det är svårt...

Carola: Andaktsboken är viktig. Jag lyssnar på min ande, ber vishet och tackar! Tror på det naturliga flödet. Gud vet att vi är människor o behöver balans mellan allt i livet. Tror han har massa humor.

Steffo Törnquist, 63

Journalist och programledare

Steffo Törnquist var mångårig sportkrönikör i Expressen. Nu syns han i ”Nyhetsmorgon” i TV4 några gånger i veckan. Har också deltagit i ”Let's Dance”.

Gitti: Du var ju med i ”Let's Dance”, och tappade vikt! Hur är det nu? Håller du matchvikt?

Steffo Törnquist: Nej för tusan, jag gick ner 20 kilo, det var ju så roligt att träna, men har tyvärr ätit upp mig rejält sen dess. Men jag har nu bettat med mig själv, ska ner tio kilo till 1 mars, annars kommer det att svida.

Olof Lundh, 53

Sportjournalist, författare och programledare

Skrev sin första artikel i Expressen 1996 och var 2002-2004 tidningens korrespondent i New York. Jobbade främst som fotbollsreporter och krönikör på sportredaktionen. Olof Lundh vann Per Wendelpriset 2016.

Lotta: Största fotbollsögonblicket privat respektive som journalist?

Olof Lundh: Privat är det givetvis mina två barn. Som journalist är det väl de två böcker jag skrivit, men det är svårt att välja. Det kändes stort när min första bok hjälpte Åsebro att få rätt mot IFK Göteborg efter fem års kamp och man fick loss den miljon som storklubben hållit inne.

David Baas, 39

Grävande reporter

Bland David Baas många granskande artiklar i Expressen märks avslöjandet av den så kallade Järnrörsskandalen 2012. Förra året tilldelades han Stora journalistpriset för sina avslöjanden om Sverigedemokraterna och anonyma näthatare.

M: Vad är ditt bästa tips till den som vill jobba som granskande journalist?

David Baas: Var noggrann, orädd, nyfiken och än en gång - noggrann! Sa jag noggrann?