Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen fälls för vapenbrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, reportern Diamant Salihu och nyhetschefen Andreas Johansson fälls för vapenbrott av Malmö tingsrätt.
Foto: Sara Strandlund

Det blev fällande dom i vapenmålet där Expressen granskade den illegala vapenhandeln i Malmö.

Chefredaktör Thomas Mattsson, nyhetschefen Andreas Johansson och reportern Diamant Salihu fälls för vapenbrott av Malmö tingsrätt.

De döms till villkorlig dom och dagsböter.

 Här skriver Thomas Mattsson om domen. 

Enligt Malmö tingsrätt döms Thomas Mattsson för anstiftan till vapenbrott, nyhetschefen för medhjälp till vapenbrott och reportern döms för vapenbrott.

Det var i oktober 2010 som Expressen granskade polischefers och politikers påståenden om hur "vapnen flödar" i Malmö.

Det var samtidigt under en period då Malmö drabbades av ett flertal skottlossningar på öppen gata – flera med dödlig utgång.

Tre åtalades

Expressen köpte en av många insmugglade pistoler i staden, och lämnade direkt över den till polisen.

Men straffet blev ett åtal. Kammaråklagare Jörgen Larsson yrkade på att samtliga ska få både villkorlig dom och dagsböter.

– En självklar utgångspunkt för tingsrätten har varit att yttrande- och informationsfrihet är grundlagsskyddade rättigheter och att Europakonventionen ska ges en så vidsträckt tolkning som möjligt, kommenterar lagmannen Eva Wendel Rosberg, ordförande i målet, på Malmö tingsrätts hemsida.

Hon fortsätter:

– Även med den utgångspunkten är det dock inte fritt fram för journalister att begå brott i syfte att skriva ett reportage.

Hon vill också betona att målet inte handlat om ansvar för själva publiceringen, utan åtalet har gällt frågan om ett olagligt innehav av vapen.

Normalt är straffet för vapenbrott fängelse. Men tingsrätten mildrar straffen på grund av att vapnet frivilligt överlämnades till polisen och rätten tar även hänsyn till att avsikten med köpet inte var att det skulle komma till användning i brottsligt syfte.

Expressen har sökt kammaråklagare Jörgen Larsson för en kommentar, men han är inte anträffbar under dagen.

Expressen kommer att överklaga den fällande domen, säger Thomas Mattsson i en mejlkommentar till TT:

- Ja. Det är viktigt att vi får klarlagt hur undersökande journalistik får bedrivas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.