Det var i oktober 2010 som Expressen granskade vapenhandeln i Malmö. Det skedde under en period då staden drabbades av ett flertal skottlossningar på öppen gata, varav flera med dödlig utgång och serieskytten Peter Mangs gäckade polisen.
Som en del av sin granskning köpte Expressen en av de många insmugglade pistoler i staden, och lämnade över den till polisen.
Granskningen ledde till en dom i tingsrätten där Expressens chefredaktör Thomas Mattsson dömdes för anstiftan till vapenbrott, dåvarande nyhetschefen Andreas Johansson för medhjälp till vapenbrott och reportern Diamant Salihu för vapenbrott.
Domen överklagades, och i dag, tisdag, meddelade hovrätten att de fastställer tingsrättens dom.
I hovrättens domskäl står det bland annat: "Syftet med uppdraget – att undersöka om det var lätt att få tillgång till illegala vapen i Malmö – hade uppnåtts redan när Diamant Salihu fick erbjudande om att köpa vapnet.
Påföljden blev, precis som i tingsrätten, villkorlig dom och dagsböter.
– Det är naturligtvis tråkigt att hovrätten gör bedömningen att det viktiga journalistiska arbetet vi gjorde var brottsligt, säger Andreas Johansson, tidigare nyhetschef på Expressen.
"En olycklig dom"
Facktidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta har tidigare uppmärksammat fallet. Bland annat skrev hon att "det var uppåt väggarna fel" att det blev fällande dom i tingsrätten. Efter dagens dom från hovrätten säger Giertta:
– Det är en olycklig dom. Jag tror att det kanske för med sig att viktig samhällsjournalistik kanske inte kommer att bli gjord.
Hon får medhåll av yttrande- och tryckfrihetsexperten Nils Funcke:
– Risken är att det blir en allt för stor försiktighet för vad man vidtar för åtgärder för att införskaffa information. Det är den stora faran med att hovrätten vidhåller påföljden för Expressens medarbetare, säger Funcke.
Läs även Expressens chefredaktör Thomas Mattssons blogg om hovrättens besked och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordlings skriftliga uttalande där han fördömer domen.