Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen erfar: MP i diskussion om misstroende

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Märta Stenevi.
Foto: JOHAN JEPPSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet kan komma att stödja ett misstroende mot utrikesminister Ann Linde, erfar Expressen. 

MP-ledningen har suttit i ett extrainkallat möte under onsdagsmorgonen för att diskutera frågan, och riksdagsgruppen ska samlas senare i dag. 

Miljöpartiets ledning har under onsdagsförmiddagen haft ett extrainsatt möte efter att den svenska regeringen på tisdagen ingått en överenskommelse med Turkiet, som bland annat innebär att länderna ska föra en dialog om utlämningar av personer som Turkiet anklagar för att vara terrorister.

Enligt Expressens källor är upprördheten stor inom inom MP, och på det extra partiledningsgruppmötet på onsdagen diskuterades frågan om ett misstroende mot utrikesminister Ann Linde. Något beslut fattades inte, men flera på mötet ska ha varit öppna för att stödja ett misstroende. På mötet deltog bland andra språkrören, partiets gruppledning i riksdagen och partisekreteraren.

Miljöpartiet har inte på egen hand tillräckligt många mandat för att väcka misstroende, men tillsammans med Vänsterpartiet skulle partierna kunna yrka på ett misstroende.

Ett extra riksdagsgruppsmöte ska nu hållas i eftermiddag eller kväll, där ett beslut kan komma att fattas.

Kräver svar

Partiets språkrör Märta Stenevi skriver på Twitter att MP begär att Linde redogör för var avtalet med Turkiet innebär. 

https://twitter.com/martastenevi/status/1542063605608226821

Även Per Bolund har uttryck oro kring de eftergifter Sverige nu har gått med på.

– Det här var det ja-sidan sa aldrig skulle hända. Vi skulle aldrig låta Turkiet sätta villkoren för vårat medlemskap. Nu ser vi att Sverige gör stora eftergifter i saker som bara för något år sedan var väldigt tydliga principer, säger Per Bolund till Sveriges Radios P1 Morgon.

Han står inte bakom att Sverige ska sälja vapen till Turkiet och inte heller att Sverige nu kan komma att agera mot de som Turkiet anser vara terrorister.

SD och M säger nej

Varken Sverigedemokraterna eller Moderaterna kommer att stödja ett misstroende om det riktas mot regeringen. 

”Socialdemokraternas regeringskaos måste få ett slut, men vårt fokus är inställt på att byta ut hela den här regeringen i valet den 11 september”, skriver Ulf Kristersson i en kommentar till Expressen.

I likhet med Moderaterna säger Sverigedemokraterna att de är inställda på valrörelsen och att avsätta hela regeringen då. 

”Det var uppenbart att Socialdemokraterna skulle svika avtalet med Amineh Kakabaveh. Hon borde ha tagit chansen när vi väckte misstroendet mot Morgan Johansson för ett par veckor sedan. Nu har riksdagen stängt för sommaren och vi är inställda på valrörelse och att byta ut hela regeringen i september”, skriver Henrik Vinge, gruppledare för SD. 

V: ”Lägg korten på bordet”

Vänsterpartiet är djupt kritiska till regeringens uppgörelse med Turkiet, och partiledaren Nooshi Dadgostar kräver att statsminister Magdalena Andersson snarast sammankallar övriga partiledare för att ”lägga korten på bordet”.

– Hon måste redogöra för vad hon egentligen gett bort till Turkiet, säger Dadgostar till Expressen. 

En av de saker V kräver svar på är om Sverige nu ska exportera vapen till Turkiet, inte minst med tanke på att Turkiet bedöms stå inför ett anfall mot Norra Syrien. 

– Ska vi beväpna Turkiet i det anfallskriget. Är det på anfallarens sida vi nu ska stå, säger Nooshi Dadgostar. 

Men Vänsterpartiet har ännu inte tagit ställning till hur man ställer sig till ett eventuellt misstroende. 

– Det viktiga nu är att statsministern kommer till partiledarna och förklarar vad det är hon gjort. Vi sa väldigt tidigt i den här processen: Att lägga svensk säkerhetspolitik i händerna på en semidiktatur och i i händerna på Erdogan. Det är förknippat med mycket stora faror, säger V-ledaren. 

Viktor Barth-Kron: ”Fånigt att vifta med mistroendekortet” 

Utesluter regeringskris • ”Det här Magdalena Anderssons process”.

Kakabaveh: ”Det går inte att lita på socialdemokrater”

Vilden om avtalet med Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.