Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wiechels sågning
av SD-kollegerna

Inspelad. Expressen avslöjar i dag nya, hemliga inspelningar med SD-riksdagsmannen Markus Wiechel. Foto: Christian Örnberg

Sverigedemokraternas ledning förnekar att det pågår en strid mellan partiledningen och den mer konservativa "Bunkerfalangen".

Men Expressen kan nu avslöja nya hemliga bandinspelningar där riksdagsman Markus Wiechel erkänner hur allvarligt inbördeskriget i partiet i verkligheten är.

- För mig är sprickan uppenbar. Fraktionsbildningen är så tydlig så det är inte sant, säger han.

Expressens avslöjanden om SD-politikern Markus Wiechel

25 april: Uttryckte sig grovt rasistiskt i Facebook-chatt

Expressens grävgrupp avslöjade den 25 april i tv-programmet "Primetime" att SD-riksdagsledamoten Markus Wiechel i en chatt på Facebook använt grovt rasistiska uttryck i en diskussion om ett Youtubeklipp som påstods visa religiös häxbränning i Afrika. Bland annat kallade han de svarta personerna på filmen för "satans jävla aphelveten" och "efterblivna jävla pensionsräddare", det sista är ett begrepp som är vanligt i invandringsfientliga och rasistiska kretsar.

30 maj: Kartlägger politiska fiender i det egna partiet

Expressens grävgrupp kom i torsdags kväll med nya avslöjaden i "Primetime" om Markus Wiechel. Ett smygbandat samtal som riksdagsmannen haft med en partikamrat visade att Wiechel kartlagt och registrerat politiska fiender i det egna partiet. Materialet har han, berättade Markus Wiechel, sparat i ett "arkiv". Expressen avslöjade också att Wiechel skrivit listor med negativa personliga omdömen om sina egna aktiva partimedlemmar i Östergötland. Bland annat har han beskrivit partikamrater som "opålitig" och "politiskt avvikande".

På inspelningen som Expressen i dag avslöjar beskriver Wiechel också hur han njöt av att få utesluta partikamraten Mattias From, gruppledare i Kungsbacka.

- Han har absolut inte i partiet att göra. Det var med nöje vi uteslöt honom, säger Wiechel på bandet.

Vill slänga ut motståndarna

Samtalet dokumenterades med en dold inspelning. Riksdagsledamoten Markus Wiechel, som också är distriktsordförande för partiet i Östergötland, pratar öppet om splittringen som hotar partiet. Han ser inte någon annan lösning än att slänga ut motståndarna ur partiet efter att partiledaren Jimmie Åkesson gått ut och krävt nolltolerans:

- I mina ögon, man kan inte bygga ett hus med ruttna bräder. Jimmie Åkessons brev som gick ut, det var väntat. Det finns ett skäl till att det skickades ut.

Markus Wiechel bekräftar dock att det till och med inom Jimmie Åkessons egen partistyrelse fanns olika åsikter:

- Det är en tydlig skiljelinje mellan de som anser att halvrasister är ok och de som anser att vi ska inte ha några rasister alls, säger Markus Wiechel.

På den dolda inspelning som Expressen kommit över fäller Wiechel också grova omdömen om andra partikamrater. Bland annat säger han om en kvinnlig SD-aktiv:

- Men hon är så jävla korkad i mina ögon. Alltså. Alltså. Nej, det var elakt sagt. Jag ska inte säga så. Hon kan, hon gör inget, för alltså i mina ögon så förstör hon, hon är bara där för att förstöra, säger han.

Expressen har varit i kontakt med flera partiaktiva runt om i landet. De är övertygade om att Expressens avslöjanden om Markus Wiechels kartläggning av sina partikamrater ytterligare spär på falangkonflikten inom partiet.

- Det kan också bli svårare att få vanligt folk att engagera sig i partiet när sånt här kommer fram, säger en SD-aktiv.

Nolltoleransen ifrågasätts

Att partitoppen, den här gången partiets informationsansvarige Martin Kinnunen, än en gång tonar ned en skandal som Markus Wiechel orsakat spär i sin tur på bilden av att personer i partiet behandlas olika beroende på hur nära partitoppen de befinner sig.

- Det visar att nolltoleransen inte gäller alla, säger en SD-politiker.

Expressen har förgäves sökt Markus Wiechel för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.