Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vittnet har en gryt-hatt mot strålattack

Hans vittnesmål bidrog till att Özkan Yildiz, 27, dömdes till livstids fängelse för Rinkebymordet i februari 2002.
Då var åklagarvittnet övertygad om att mördarna var fyra.
I dag är han lika säker på att grannen i lägenheten ovanför bestrålar honom genom taket med elektriska mikrovågor.

FAKTA

I dag begär de resning i HD
- I dag får högsta domstolen (HD) resningsansökningar från Özkan Yildiz och Önder Yildiz.
Två av Sveriges tyngsta försvarsadvokater, Peter Althin och Thomas Olsson, har åtagit sig att driva brödernas fall, än så länge utan ersättning.
Expressen har i en rad reportage granskat domarna och polisutredningen.
- En rad nya vittnesmål visar att bröderna Özkan och Önder dömdes på misstänkt felaktiga grunder.
Varken Peter Althin eller Thomas Olsson vill berätta vad resningsansökningarna innehåller innan högsta domstolen fått handlingarna.
- Peter Althin har tidigare sagt att hovrättens dom är den värsta han sett under sina 30 år som advokat.
Han får stöd av Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet, som kallat den fällande hovrättsdomen för fördomsfull :
- Inga skötsamma väletablerade svenskar hade fällts på den här bevisningen, sa Christian Diesen i gårdagens Expressen.

Åklagarvittnet berättade i tingsrätten hur han den 26 februari 2002 såg en man skjuta ihjäl Radu Acsinia inne i tunnelbanehallen i Rinkeby. Han slog också fast att skytten hade sällskap med tre andra personer, som han inte kunde identifiera. Han hade bara anat dem som silhuetter bakom glasdörrarna 25 meter bort, i mörkret utanför tunnelbanehallen. Varken han eller någon annan har sett bröderna Özkan eller Önder Yildiz på mordplatsen.

Tror sig utsatt för strålattack

Men tings- och hovrätten använde åklagarvittnets uppgifter för att slå fast att det var fyra mördare på platsen. En som avlossade de dödande skotten och tre som var i skyttens sällskap. Och att det var just Özkan och Önder Yildiz som var med vid mordet, förutom kusinerna Orhan och Ayhan som redan hade erkänt. I dag är åklagarvittnet övertygad om att han är utsatt för elektrisk strålning av grannen i lägenheten ovanför. - Hon strålar mig mer och mer. Jag vet inte vad jag ska göra, säger åklagarvittnet när vi träffas i hans lilla tvårummare.

Silverglänsande hängmatta

Han bär en skyddshjälm gjord av en kastrull. Taket i hans lägenhet är täckt av långa sjok av aluminiumfolie som tejpats fast i mönster. Över köksbordet hänger som en silverglänsande hängmatta ytterligare ett aluminumskydd. Ovanför det en flera kilo tung plastbehållare fylld med svart vätska. - Det är kolblandning, den absorberar den elektriska strålningen, säger åklagarvittnet. Han processar sedan mer än ett år tillbaka mot försäkringskassan, som han menar betalar för låg sjukersättning och tvingar honom söka socialbidrag. - Jag gick tillbaka till jobbet bara tre dagar efter mordet. Min arbetsgivare borde ha skickat mig till läkare, säger han. Det fanns redan när åklagarvittnet hördes i tingsrätten varningstecken kring hans berättelse.

Två nya vittnen

Hans målande beskrivning av hur skott avlossats långt innan mördaren och hans offer kom in i tunnelbanehallen motsades av den tekniska utredningen. Efter förhandlingen i hovrätten trädde dessutom två nya vittnen från mordplatsen fram vars berättelser visade att åklagarvittnets beskrivning av vad som hände på mordplatsen var grovt felaktig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!