Vittne: "Han kallade oss blatte-älskare"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att han vill rensa  upp i partiet. Nu gäller nolltolerans mot rasism, extremism och  olämpligt uppträdande.

I Expresssen i dag anklagar ögonvittnen en av  SD:s tyngsta politiker, riksdagsmannen Erik Almqvist, för att ha använt  rasistiskt nedsättande uttryck som "blatte-älskare" och "babbe" under  ett bråk i centrala Stockholm.

Enligt vittnen ska han dessutom ha kallat en ung kvinna som ingrep för "hora".

Partiets rättspolitiske talesman Kent Ekeroth ska enligt vittnen våldsamt ha knuffat in en kvinna i sidan på en parkerad bil.
Erik Almqvist hävdar att vittnena ljuger.

- Jag är inte en sån människa som säger såna saker, säger Erik Almqvist.

Kent Ekeroth.
Foto: Foto: Roger Vikström
Foto: Foto: Roger Vikström

Den 14 september 2010, strax före senaste riksdagsvalet, lade den tv-kände komikern Soran Ismail ut ett videoklipp på Youtube. Där anklagade han SD-toppen Erik Almqvist för att ha riktat sparkar mot en berusad man under ett bråk utanför McDonalds på Kungsgatan i centrala Stockholm, tidigt på morgonen den 3 juni samma sommar.
En kort filmsekvens visade hur Erik Almqvist tycktes rikta en spark mot mannen. Sverigedemokraterna svarade direkt.

Erik Almqvist lade ut en egen film från samma tillfälle på Youtube. I sin video beskrev Erik Almqvist hur han i själva verket blev attackerad av den berusade mannen.

"Kommer fram"

I slutet av Erik Almqvists videoklipp syntes också hur den berusade mannen omhändertogs av en polispatrull. Almqvist avslutade sitt inslag på Youtube med en hälsning direkt till Soran Ismail:

"Sanningen kommer alltid fram."

Händelsen och filmerna skapade rubriker i media, och diskuterades flitigt på sociala medier.

Men var Sverigedemokraternas bild av det som hände verkligen sann?

Flera tidigare okända vittnen på platsen uppger nu för Expressen att Erik Almqvist inte bara agerade aggressivt och provocerande, utan att han också uttalade sig rasistiskt och sexistiskt mot dem som ifrågasatte hans agerande.

"Skrek till varandra"

De SD-profiler som pekas ut för att ha varit i sällskap med Erik Almqvist på platsen är Kent Ekeroth, i dag riksdagsman och partiets rättspolitiske talesman, samt Christian Westling, styrelsesuppleant för SD i Stockholms stad, ledamot i SD:s utrikespolitiska råd och tidigare anställd av partiet.

– De gav sig på den här fulla killen. Jag såg hur de tryckte upp knytnäven i ansiktet på honom. De skrek till varandra, men det var de tre sverigedemokraterna som var pådrivande, han försökte backa undan, säger en kvinna som blev vittne till händelsen.
Kvinnan uppger att hon ställde de tre sverigedemokraterna till svars, men då blev Erik Almqvist aggressiv.

– Han kallade mig för hora, säger kvinnan till Expressen.

"Var svenskfientlig"

En person som var på plats hävdar att Erik Almqvist använde rasistiskt nedsättande uttryck.

– Erik Almqvist kallade killen han bråkade med för "blatte-lover".
En person som följde Almqvists diskussion med komikern Soran Ismail uppger att Almqvist flera gånger beskrev Ismail som en "babbe", ett uttryck som är en variant av "blatte".

– Han sa att Soran uppförde sig som en "babbe" och att han var svenskfientlig som kritiserade SD och inte hörde hemma i Sverige, säger vittnet.
Erik Almqvist är i dag riksdagsman, ekonomisk-politisk talesman och partistyrelseledamot i SD.

"De hatade mig"

Han har en ledande roll i ett parti som enligt de senaste opinionsmätningarna har stöd av cirka nio procent av väljarna, vilket gör SD till landets tredje största parti. Flera SD-källor pekar ut honom som partiledaren Jimmie Åkessons kronprins.

Komikern Soran Ismail ger en liknande bild av SD-riksdagsmannens agerande på Kungsgatan som de nya vittnen Expressen talat med:
– De såg mig och hatade mig sedan innan. Både Erik och Christian var hotfulla. Stämningen var hotfull. Min tjejkompis som var med upplevde det som hotfullt, säger han.
Soran Ismail säger att han inte har några bevis för vad som sades under den natten.
Du ska ha blivit kallad för "babbe".
– Ja, det är mycket möjligt – det var nog det lindrigaste, säger Soran Ismail och tillägger att det är i relation till partiets retorik som "babbe" är lindrigt.

Enligt vittnen på platsen som Expressen intervjuat var också Kent Ekeroth aggressiv och hotfull, bland annat mot en ung kvinna.

Kent Ekeroth ska fysiskt ha attackerat kvinnan när hon försökte putta undan hans mobilkamera.

– Han knuffade tjejen så att hon ramlade handlöst baklänges in i en bil så det small, säger vittnet.

– Jag såg att tjejen började gråta. Hon var riktigt rädd.

Jimmie Åkesson har nyligen i ett uppmärksammat mejl till samtliga partiets företrädare uppmanat "extremister, rasister,  rättshaverister" att lämna Sverigedemokraterna, annars riskerar de att uteslutas.

"Från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet", skriver Jimmie Åkesson.

"Är ingen tvekan"

Erik Almqvist ställer sig på Facebook helt bakom kraven på att partiets företrädare ska uppträda seriöst. 25 oktober i år lade han där upp texten:

"Nu hjälps vi alla åt med att skapa en än mer seriös och positiv bild av partiet. Tredje största parti duger 2014 men på längre sikt ska vi också se till att bli statsbärande!".
Daniel Poohl är chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo. Han säger att det inte är någon tvekan om att de uttalande som Erik Almqvist anklagas för att ha gjort bör beskrivas som rasistiska.

– När sådana uttryck används av personer med den bakgrunden – och dessutom i en konfrontativ situation – så är det ingen tvekan om att man kan kalla det rasistiskt och främlingsfientligt. Det centrala är att det är ett angrepp på en person baserat enbart på dennes hudfärg eller bakgrund, säger Poohl.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet, beskriver Erik Almqvists påstådda uttalanden  som ett klart olämpligt språkbruk.
– Det är sånt Sverigedemokraterna uttryckligen vill göra sig av med, som är en belastning. Det är väldigt svårt för partiet att ha trovärdighet när man säger att man inte är rasister om man samtidigt uttalar sig på det sättet, säger Andreas Johansson Heinö.
Expressen träffar SD:s ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist när han kommer ut från ett möte i riksdagens finansutskott.

Han förnekar bestämt att han använde rasistiska eller sexistiska uttryck i samband med händelserna på Kungsgatan.
Vi har tittat närmare på de här händelserna som var på Kungsgatan 2010. Du minns där Soran Ismail filmade och la ut på Youtube. Du lade ut ett svarsklipp också på Youtube. Vi har pratat med vittnen där och det är flera som säger att du uttryckt dig rasistiskt?

– Det stämmer absolut inte.
Du ska ha sagt "blatte-älskare"?

– Nej.

"Babbe"?

– Det har jag absolut inte gjort.

Du har aldrig sagt såna saker? 

 – Garanterat inte, garanterat inte.

En kvinna som vi pratat med säger att du kallade henne för "hora".

– Det är absolut inte sant.

Så det är lögn, de som säger det.

– Ja.

Vi har också vittnen som säger att din kollega Kent Ekeroth med våld ska ha knuffat in en ung kvinna i en bil.

– Nej, nej, nej. Det stämmer inte det där.

Det stämmer inte?

– Nej.

Det är lögn om man påstår nåt sånt?
– Ja. Det är ganska märkligt att man skulle komma och säga det två och ett halvt år senare om det skulle vara den typen av... självklart. 

Den där filmen som du lade ut på Youtube, var det en rättvisande bild av det som hände där?

– Ja, det tycker jag. Det här är så långt tillbaka i tiden så jag minns inte exakt hur det var, men absolut.

Men du har i alla fall inte sagt saker som "blatte-älskare" eller "babbe"?

– Nej, nej. Självklart skulle jag inte säga det, framför allt inte... dels för att jag inte är en sån människa som säger såna saker och tänker inte på det sättet. Dessutom tror jag att det säger sig självt att man som pressekreterare inte går och säger sånt, och dessutom har offentliga personer runtomkring sig.

Vet du vad "babbe" betyder?

– Det är väl ett ord för folk med invandrarbakgrund antar jag. Det har jag hört förut i alla fall.

Tyckte du att Soran Ismails klipp var missvisande för vad som egentligen hände där?

– Jaja, absolut. Uppenbarligen. Hade han tyckt att... hade han velat lägga upp vad som hände då hade han lagt upp det när det hände. Han väntade ju ett halvår. Så det var ju.

Du ville berätta sanningen genom att lägga ut ditt svarsklipp?
– Ja.
SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth säger till Expressen att han inte vill kommentera anklagelserna om att han varit våldsam mot en ung kvinna i samband med bråket på Kungsgatan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.