Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi har inte fått några kläder från H&M"

H&M hävdar att de skänker kläder till en
rad hjälporganisationer.
Expressens granskning har visat att kläder i Sverige förstörs och slängs.
- Vi har gått ut med nya rutiner, om de inte följs så är det jättetråkigt, säger Håcan Andersson, H&M:s presstalesman.
På H&M:s svenska hemsida berättar klädjätten om vilka välgörenhetsorganisationer företaget skänker kläder till. Bland annat nämns UNHCR och katolska kyrkans biståndsorgan Caritas. Men ingen av dem säger sig ha något samarbete med H&M i Sverige.
- Om vi systematiskt fått en större mängd kläder från något företag så hade jag känt till det, säger Charles Câmara, ansvarig för internationellt bistånd på Caritas.
Samma sak gäller nordiska UNHCR och Röda Korset.

"Inget från H&M"
Vad gäller FN:organet är Österrike det enda av de 37 länder där H&M finns som har donerande butiker.
- I katastrofförådet kan jag inte utläsa att vi fått in något från Hennes & Maurtiz i Sverige på några år tillbaka i alla fall, säger Irja Mellåker Hedin verksamhetschef för Röda Korsets Mötesplats Kupan.
I går kväll sa Håcan Andersson följande till Expressen:
- Det finns en förtydligande rutin nu som säger att ingenting ska kastas eller förstöras i butik utan det som är trasigt ska skickas till vårt returlager och allt övrigt som går ska skänkas vidare till helping hands.
Enligt Helping hands tar de emot kläder från H&M-butiker runt om i Stockholm samt från ett lager i Eskilstuna. Men Expressens granskning har visat att kläder fortfarande slängs på H&M. Håcan
Andersson igen:
- Det är naturligtvis allvarligt om inte våra rutiner följs, då får vi titta på andra sätt att informera alla våra medarbetare.
Förra året ska H&M, enligt egen uppgift, ha skänkt 500 000 plagg till olika välgörenhetsorganisationer runt om i världen. Vilka butiker som har donerat kläder eller hur mycket respektive hjälporganisation mottagit vill dock H&M inte redovisa.

Hugo Nabo
Martina Lindvall
Jenny Pettersson