TROR PÅ GUILLOU. Jan Guillou säger att syftet med sina kontakter med KGB var rent journalistiskt. "Jag tror på den förklaringen", säger vännen Leif GW Persson. Foto: Mattias Bardå
TROR PÅ GUILLOU. Jan Guillou säger att syftet med sina kontakter med KGB var rent journalistiskt. "Jag tror på den förklaringen", säger vännen Leif GW Persson. Foto: Mattias Bardå

Vännen Leif GW Persson: Jag tror på Guillou

Publicerad
Uppdaterad
Polisprofessorn Leif GW Persson har svårt att tro på avslöjandet att författarkollegan Jan Guillou arbetat åt KGB.
- Vad kan han ha känt till för försvarshemligheter. Han gjorde ju inte ens lumpen, säger han till Expressen.se.
Leif GW Persson känner Jan Guillou väl. Expressens avslöjande att författarkollegan under slutet av 60-talet värvades av den fruktade sovjetiska säkerhetstjänsten KGB kommer dock som en stor överraskning.
- Det här hade jag ingen aning om. Det har han aldrig pratat om, säger han.
Vad är din reaktion?
- Jag har svårt att tro det här, att han jobbat åt KGB. Det som talar emot den uppgiftern är att jag har svårt att se att han känt till några hemliga uppgifter, några försvarshemligheter. Han har inte ens gjort lumpen.

"Tror på den förklaringen"

Det enda Leif GW Persson kan tänka sig är att Jan Guillou kunnat göra är att skriva en allmän samhällsanalys.
Jan Guillou säger själv att syftet med sina kontakter med KGB var rent journalistiskt. Planen var att avslöja hur KGB opererade i Sverige. Vad säger du om det?
- Jag tror på den förklaringen.
Men det blev ju aldrig något avslöjande om KGB:s verksamhet?
- Det enkla skälet till det är nog att det inte blev något värt att avslöja.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag