Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s kungamaterial stulet

Redaktionen på programmet "Dokument inifrån" på SVT vägrar att kommentera det misstänkta intrånget i Nuri Kinos dator.
Foto: Tommy Pedersen och Stefan Forsell
Sveriges Televisions "Dokument inifrån" har drabbats av ett dataintrång.
Expressen kan i dag avslöja att stora mängder känslig information misstänks ha stulits ur den prisbelönta journalisten Nuri Kinos dator, mitt under hans arbete med en SVT-dokumentär om kontakterna mellan kungens vänner och den jugoslaviska maffian.
- Är det som ni påstår så är det jätteallvarligt, säger Johan Brånstad, redaktör på "Dokument inifrån."

FAKTASKANDALBOKEN SLÄPPS


I november 2010 släpps boken ”Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken”, skriven av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer. Boken innehåller nya uppgifter om kungens privatliv och fester tillsammans med vännerna Anders Lettström, Aje Philipson och Christer Gustafsson, och anklagelser om att kungen ska ha utsatt sig för utpressningsrisk genom att roa sig i miljöer där det vistades prostituerade och kriminella.


MILLE MARKOVIC HOTAR


Expressen avslöjar att den före detta porrklubbsägaren och dömde brottslingen Mille Markovic är en av huvudkällorna i boken. Mille Markovic hotar i flera intervjuer med att offentliggöra bilder som han påstår visar kungen i komprometterande situationer.


HENEMARK BRYTER TYSTNADEN


Efter att skandalboken kommit ut publicerar Expressen en exklusiv intervju med för detta Army of lovers-stjärnan Camilla Henemark där hon berättar om sin relation till kungen. ”Jag skulle vilja kalla det en 14-årsförälskelse”, säger Henemark. Hon berättar att det var hon, inte kungen, som var orolig för att relationen skulle avslöjas, att de skämtade om att rymma i väg tillsammans och att Säpo såg till att inga bilder togs på dem tillsammans.


KUNGAVÄNNEN BUGGAS


I maj 2011 publicerar journalisten Nuri Kino i SR:s Dagens Eko smygbandade samtal mellan kungavännen Anders Lettström och Daniel Webb, nära vän med den utpekade gangsterkungen Milan Sevo. Inspelningarna verkar visa att Lettström och möjligen andra av kungens vänner vänt sig till den jugoslaviska maffian för att få hjälp med att ta reda på vad Mille Markovic egentligen har för bilder och hur mycket han vill ha betalt för att offentligt ta tillbaka allt han påstått om bilderna. De smygbandade samtalen refereras samtidigt i en bok om Milan Sevo skriven av Nuri Kino, ”Den svenske Gudfadern”.


KUNGEN TAR AVSTÅND


Efter avslöjandena om kontakter mellan hans vänner och maffian ställer kungen upp på en unik intervju med Tidningarnas Telegrambyrå TT. Han tar där avstånd från sin barndomsvän Anders Lettström och från dennes kontakter med Daniel Webb. Anders Lettström själv ber i ett uttalande om ursäkt för sitt agerande.

USB-minnen med innehållet i den kapade hårddisken har skickats i anonyma brev till flera personer - bland annat till kungavännen Anders Lettström.
Det misstänkta dataintrånget granskas nu av Säpo, erfar Expressen.
– Jag vill inte prata om det här, säger Nuri Kino.
Under ett möte i Stockholm i onsdags överlämnade kungavännen Anders Lettström USB-minnet - ett lagringsmedium som kan anslutas till alla moderna PC- och Mac-datorer - till ­polisen.
Anders Lettström hittade i måndags USB-minnet i ett vadderat kuvert som postats hem till hans gård Sköldnora i Upplands Väsby norr om Stockholm. Det låg i ett kuvert utan avsändare.
Med i försändelsen fanns ett brev undertecknat "Några vänner".
I brevet beskrevs kort­fattat vad USB-minnet innehöll och att allt kom direkt från journa­listen Nuri Kinos dator.
Polisen har, enligt uppgift till Expressen, kunnat konstatera att USB-minnet innehåller ett mycket stort material, på över 14 gigabyte.
Innehållet tyder starkt på att någon har gjort intrång i Nuri Kinos dator och kopierat hans hårddisk.

Redan inlett en utredning

På USB-minnet ska bland annat finnas känsliga källupp­gifter, intervjuer med källor, mängder av bilder på Nuri Kino som festar tillsammans med den misstänkte serbiske maffialedaren Milan Sevo och de smygbandade samtalen mellan kungavännen Anders Lettström och den utpekade maffia­ledaren Milans Sevos högra hand Daniel Webb. Dessutom pågående journalistiska projekt, oredigerade intervjuer, fakturor, avtal och avtalsförslag, och en mängd uppgifter som kan vara känsliga med tanke på det grundlagsstadgade källskyddet.
Säkerhetspolisen hade redan innan Anders Lettström fick den anonyma försändelsen fått uppgifter om ett misstänkt olagligt intrång i Nuri Kinos dator, erfar Expressen.
Den eller de som ligger bakom intrånget tycks vara ute efter att ställa till så stor skada som möjligt för Nuri Kino.
USB-minnen med SVT-journalistens hårddisk har inte bara skickats till kungavännen Anders Lettström, utan också till flera andra personer.

Säpo kommenterar inte

Sara Kvarnström, pressansvarig på Säkerhetspolisen säger att Säpo inte har några kommentarer till det misstänkta datorintrånget.
– Vi kommenterar inte vår operativa verk­samhet, säger Sara Kvarnström.
Under förmiddagen kommenterade SVT uppgifterna genom Johan Brånstad, redaktör för Dokument Inifrån.
– Är det som ni påstår så är det jätteallvarligt. Men vi får se vad som faktiskt är på det här usb-minnet.
Har ni haft ett dataintrång?
– Hur ska jag kunna veta, det är ni som påstår det.
Vad gör ni nu?
– Vi gör inget annat än att nu får Nuri och produktionsbolaget prata med polisen och så snabbt som möjligt skaffa sig en bild av vad det här usb-minnet innehåller och sedan pratar vi med dem.
Om det är källskyddat material, hur ser ni på att det är ute på vift?
– Det är självklart jätteallvarligt om någon bryter sig in i en journalists dator, det är ren kriminalitet.
Påverkar det här produktionen?
– Nej, det tror jag inte.
Hur ser ni på hotet mot Nuri Kino?
– Vi kommenterar inte säkerhetsarrangemang.
Expressen har varit i kontakt med SVT:s vd Eva Hamilton men hon hänvisar till Johan Brånstad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.