Redaktionen på programmet "Dokument inifrån" på SVT vägrar att kommentera det misstänkta intrånget i Nuri Kinos dator. Foto: Tommy Pedersen och Stefan Forsell
Redaktionen på programmet "Dokument inifrån" på SVT vägrar att kommentera det misstänkta intrånget i Nuri Kinos dator. Foto: Tommy Pedersen och Stefan Forsell

SVT:s kungamaterial stulet

Publicerad
Uppdaterad
Sveriges Televisions "Dokument inifrån" har drabbats av ett dataintrång.
Expressen kan i dag avslöja att stora mängder känslig information misstänks ha stulits ur den prisbelönta journalisten Nuri Kinos dator, mitt under hans arbete med en SVT-dokumentär om kontakterna mellan kungens vänner och den jugoslaviska maffian.
- Är det som ni påstår så är det jätteallvarligt, säger Johan Brånstad, redaktör på "Dokument inifrån."
USB-minnen med innehållet i den kapade hårddisken har skickats i anonyma brev till flera personer - bland annat till kungavännen Anders Lettström.
Det misstänkta dataintrånget granskas nu av Säpo, erfar Expressen.
– Jag vill inte prata om det här, säger Nuri Kino.
Under ett möte i Stockholm i onsdags överlämnade kungavännen Anders Lettström USB-minnet - ett lagringsmedium som kan anslutas till alla moderna PC- och Mac-datorer - till ­polisen.
Anders Lettström hittade i måndags USB-minnet i ett vadderat kuvert som postats hem till hans gård Sköldnora i Upplands Väsby norr om Stockholm. Det låg i ett kuvert utan avsändare.
Med i försändelsen fanns ett brev undertecknat "Några vänner".
I brevet beskrevs kort­fattat vad USB-minnet innehöll och att allt kom direkt från journa­listen Nuri Kinos dator.
Polisen har, enligt uppgift till Expressen, kunnat konstatera att USB-minnet innehåller ett mycket stort material, på över 14 gigabyte.
Innehållet tyder starkt på att någon har gjort intrång i Nuri Kinos dator och kopierat hans hårddisk.

Redan inlett en utredning

På USB-minnet ska bland annat finnas känsliga källupp­gifter, intervjuer med källor, mängder av bilder på Nuri Kino som festar tillsammans med den misstänkte serbiske maffialedaren Milan Sevo och de smygbandade samtalen mellan kungavännen Anders Lettström och den utpekade maffia­ledaren Milans Sevos högra hand Daniel Webb. Dessutom pågående journalistiska projekt, oredigerade intervjuer, fakturor, avtal och avtalsförslag, och en mängd uppgifter som kan vara känsliga med tanke på det grundlagsstadgade källskyddet.
Säkerhetspolisen hade redan innan Anders Lettström fick den anonyma försändelsen fått uppgifter om ett misstänkt olagligt intrång i Nuri Kinos dator, erfar Expressen.
Den eller de som ligger bakom intrånget tycks vara ute efter att ställa till så stor skada som möjligt för Nuri Kino.
USB-minnen med SVT-journalistens hårddisk har inte bara skickats till kungavännen Anders Lettström, utan också till flera andra personer.

Säpo kommenterar inte

Sara Kvarnström, pressansvarig på Säkerhetspolisen säger att Säpo inte har några kommentarer till det misstänkta datorintrånget.
– Vi kommenterar inte vår operativa verk­samhet, säger Sara Kvarnström.
Under förmiddagen kommenterade SVT uppgifterna genom Johan Brånstad, redaktör för Dokument Inifrån.
– Är det som ni påstår så är det jätteallvarligt. Men vi får se vad som faktiskt är på det här usb-minnet.
Har ni haft ett dataintrång?
– Hur ska jag kunna veta, det är ni som påstår det.
Vad gör ni nu?
– Vi gör inget annat än att nu får Nuri och produktionsbolaget prata med polisen och så snabbt som möjligt skaffa sig en bild av vad det här usb-minnet innehåller och sedan pratar vi med dem.
Om det är källskyddat material, hur ser ni på att det är ute på vift?
– Det är självklart jätteallvarligt om någon bryter sig in i en journalists dator, det är ren kriminalitet.
Påverkar det här produktionen?
– Nej, det tror jag inte.
Hur ser ni på hotet mot Nuri Kino?
– Vi kommenterar inte säkerhetsarrangemang.
Expressen har varit i kontakt med SVT:s vd Eva Hamilton men hon hänvisar till Johan Brånstad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag