Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverigedemokraterna litar inte på sina egna

Topparna i Sverigedemokraterna vill behålla makten över listan till riksdagen.
Foto: Sven Lindwall

"Totalt kaos i riksdagen".

En dold bandupptagning från ett internt SD-möte visar hur partitoppen misstror sina egna politiker ute i landet om de skulle få bestämma sina lokala riksdagskandidater.

Nu väntas SD-ledningen koppla ett järngrepp om den interna maktkampen om de åtrådda mandaten inför nästa års val.

- Hade vi inte haft en lista utan gått till val på regionlistor så är jag övertygad om att det hade varit totalt kaos i riksdagen, säger SD-höjdaren Richard Jomshof under mötet.

Sverigedemokraterna, som i helgen samlats för landsdagar i Västerås, är nu tredje största parti med 9,4 procent av rösterna enligt en sammanvägning av de fem största opinionsinstitutens senaste siffror som Novus gör på uppdrag av Ekot. I dag har partiet 20 riksdagsplatser men ett valresultat i nivå med opinionsmätningarna skulle kraftigt öka antalet SD-ledamöter.

I partiet pågår arbetet med att vaska fram kandidater till valen nästa år och många kämpar för att knipa platserna högt upp på valsedlarna.

"Totalt kaos i riksdagen"

Från partitoppen tänker man göra allt för att behålla makten över den viktigaste listan - den till riksdagen.

Till skillnad från de andra partierna som oftast samlas på distriktsnivå för att ta fram lokala riksdagskandidater till regionala valsedlar väljer SD en helt annan väg.

Förklaringen är enkel - de befarar "totalt kaos" om makten över valsedlarna skulle delegeras ned till distrikten i partiet.

Expressen kan nu avslöja delar av en bandinspelning med partiets rättspolitiske talesman Richard Jomshof från ett internt SD-möte som hölls i SD:s Göteborgsdistrikt 26 mars i år:

- Jag tycker definitivt att vi ska ha en lista. Hade vi inte haft en lista utan gått till val på regionlistor så är jag övertygad om att det hade varit totalt kaos i riksdagen. Garanterat att vi inte hade legat på tio procent i opinionsundersökningarna som vi gör i dag.

- Vi har överlag en jäkligt bra riksdagsgrupp även om det hänt saker på vägen. Jag vill inte ens tänka tanken vad som hade hänt om vi inte haft en lista, sade Jomshof under mötet.

"Lära upp"

När Expressen pratar med Richard Jomshof under landsdagarna i Västerås minns han inte den exakta formuleringen om "totalt kaos i riksdagen". Han förklarar sitt resonemang med att partiet vill behålla stommen i riksdagsgruppen för att säkra den erfarenhet som byggts upp under mandatperioden.

- Min inställning är att vi ska gå till val på en lista och det är för att säkerställa att vi får in rätt kompetens. Vi har strax över 11 000 medlemmar i dag, vi har mer än fördubblat oss på fyra år. Det är klart att vi måste hantera och lära upp de här människorna för att undvika skandaler och framför allt för att se till att folk kan vår politik. Därför behöver vi en lista, säger Jomshof och tillägger:

- Men det är upp till medlemmarna att avgöra. Skulle det bli så att vi väljer regionala listor så överlever vi det. Men jag tror att riksdagsgruppen, i värsta fall, skulle bli lite skadeskjuten.

"Förlorade inflytande"

Men en centralt bestämd riksdagslista är inte det enda knepet för partiets ledning att styra över vilka SD-politiker som kan lyftas in i politikens finrum. Mötet i Göteborg i mars handlade om uteslutningen av Patrik Ehn, tidigare SD:s gruppledare i Göteborg och Västra Götaland.

Ehn, som tillhörde partiets bunkerfalang som står i intern opposition till Jimmie Åkesson, satt i partiets valberedning - vars uppgift är att ta fram förslag på partiets riksdagskandidater. När han sparkades ut ur partiet förlorade bunkerfalangen sitt inflytande där. Ohotat mäktigast i valberedningen är Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.