Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stasis dokument som avslöjar kyrkoherden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jenny Modin

Expressen har fått ut över 1000 dokument om agenten "Thomas" från Stasis arkiv i Berlin.

Dokumenten pekar ut kyrkoherde Aleksander Radler som "Thomas".

Här är några av de centrala dokumenten ur Stasiarkivet som i detalj beskriver hur "Thomas" kontakter såg ut med den östtyska säkerhetstjänsten.

KONTAKTLISTAN. "Thomas" rekryterades som agent den 1september 1965. Då var han 21 år. Uppgiften var att avslöja oppositionen bland studenterna och planer på att fly till Väst.

SE DOKUMENTEN

FÖRSTA RESAN TILL SVERIGE. 1966 åkte "Thomas" på semesterresa till Sverige. Han kunde lämna DDR eftersom han hade österrikiskt pass. Stasi gav honom ett testuppdrag: Att undersöka hur noga den svenska tullen kontrollerade inresande.

SE DOKUMENTEN

KVITTONA. Stasi betalade "Thomas" i västvaluta. 100 DM ibland, 200 DM någon gång. Agenterna tjänade underrättelsetjänsten för småpengar. "Thomas" skrev under utbetalningarna och kvittona arkiverades.

SE DOKUMENTEN

WILLY BRANDT. Den blivande västtyske förbundskanslern var 1966 borgmästare i Västberlin. "Thomas" skickades över gränsen och rapporterade till Stasi om ett politiskt möte.

SE DOKUMENTEN

MÄNNISKOSMUGGLING. Handläggaren Diepold gav "Thomas" i uppdrag att avslöja vilka som organiserade flykten över muren och hur de kunde komma över förfalskade id-handlingar.

SE DOKUMENTEN

FLYKT. Stasi har fått informationer att en DDR-medborgare planerar att fly till väst via Ungern. "Thomas" uppdrag var att besöka mannens föräldrar i Västberlin (dit de flytt tidigare) för att undersöka planerna.

JENAFALLET 1. "Thomas" rapporterar att proteströrelsen från Prag – där studenterna krävde socialism med ett mänskligt ansikte – spritts också till Jena. Agenten rapporterar att Jenastudenterna stöder Israel i Mellanösternkonflikten medan DDR-regimen står på palestiniernas sida.

SE DOKUMENTEN

JENAFALLET 2. Den 10 juli 1968 lämnade "Thomas" första rapporten om kamrater vid universitetet i Jena. De har delat ut flygblad som kritiserar regimen och några planerar att fly till Väst.

SE DOKUMENTEN

JENAFALLET 3. Sex av "Thomas" kamrater döms till långa fängelsestraff. Agenten hade lovat föra över brev från dem till Västberlin ochposta dem där. I stället gav han breven till Stasi.

SE DOKUMENTEN

MILKE-DOKUMENTET. Efter Jenarättegångarna finns risk att "Thomas" ska avslöjas. Högsta ledningen i Stasi beslöt att han skulle placeras utomlands, i det kapitalistiska väst, för att utföra nya uppdrag.

SE DOKUMENTEN

STASI HJÄLPER. Agent "Thomas" får hjälp av Stasikontakter när han letar efter ett universitet där han kan doktorera i teologi. Agenten erbjuder sig att fortsätta arbeta för Stasi.

SE DOKUMENTEN

SVENSKA UPPDRAGET. "Thomas" uppmanas av sina handledare, en major och en överstelöjtnant i Stasi, att "ligga lågt" i början. Stasi är intresserat av upplysningar om avhoppade DDR-medborgare och västtyskar som lever i Sverige. Han utrustas med falskt pass och pengar i västvaluta. Kontakterna med Stasi ska ske med hjälp av kodade vykort.

SE DOKUMENTEN

SISTA UPPDRAGET. 1989 föll Muren, och ett halvår innangjorde Stasi den sista arbetsordern för agent "Thomas". Han var då gästprofessor i Jena, samma stad där sex studenter fängslats på grund av "Thomas" rapporter. Uppgiften var att rapportera om kyrklig verksamhet. Under Östtysklands sista tid var kyrkorna samlingsplats för regimkritiker.

SE DOKUMENTEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.