Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skribenternas hat mot kvinnor på hatsajterna

"Batikhäxa", "bitterfittor", "islamhoran" och "genuspatrasket".

Expressens granskning av sajterna Avpixlat, Fria tider och Exponerat visar hur det massiva kvinnohatet riktar sig mot allt från feminister till brottsoffer och barn.

Polisen granskar nu om de rasistiska artikelkommentarer som Expressen avslöjat kan vara brottsliga.

- Jag kan bekräfta att vi tittar på det här, säger Bente Böckmann, utredare inom Stockholms hatbrottsgrupp.

Expressen har, tillsammans med den fristående så kallade Researchgruppen, under tre dagar avslöjat några av de mest aktiva på hatsajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat - flera av dem SD-politiker med förtroendeuppdrag men också högt uppsatta chefer och företagare.

Sedan dess har två företrädare för Sverigedemokraterna lämnat sina poster och åtta andra står under intern utredning i partiet.

Dessutom har Landskrona energi beslutat omplacera avdelningschefen Patrik Gillsvik, 48, inom det kommunala företaget på grund av hans rasistiska kommentarer.

Nu har också polisens hatbrottsgrupp i Stockholm beslutat granska kommentarerna eftersom de bedömer att de kan utgöra brott, skriver Expo.

- Vi pratar om brottet hets mot folkgrupp och det vi har gjort är att vi samlar alla eventuella anmälningar och ser till att det styrs över mot hatbrottsgruppen, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström.

80 procent är män

Expressen och Researchgruppens granskning visar på en klar övervikt av män bland de flitigaste kommentatorerna. Av 1 500 närgranskade kommentatorer som skriver dagligen är 406 hittills identifierade. 80 procent av dem är män.

En genomgång av tiotusentals kommentarer från dessa, de aktivaste, skribenterna visar att hatet mot kvinnor - och framför allt feminister - är väldigt vanligt.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har gång på gång hållit tal om hur Sverigedemokraterna ska locka kvinnliga väljare, men Expressens granskning av SD-politikerna som skriver anonymt på hatsajterna visar att de har en helt annan syn på kvinnor än den högsta ledningen ger uttryck för officiellt.

Tommy Jonsson, 58, SD-politiker i Ystads kommunfullmäktige, skrev tidigare i år på Avpixlat:

"Allt är möjligt i GenusMångfaldsHelvetet Sväääärje. Jag vill inte vara här längre !!!!!"

Dick Floding, 69, som siktar på att ställa upp i valet för SD i höst, skrev: "Igen en kvinna som fattar ett totalt vansinnigt beslut. Vad är det för fel på svenska kvinnor??"

"Naiva kvinna"

Kvinnor som blir våldtagna, eller utsatta för andra brott, får skylla sig själva enligt många kommentatorer:

"Hatar att säga det men (kvinnans namn, reds anm.) fick verkligen känna på lite spännande kulturberikning, naiva kvinna som fick betala dyrt för sin naivitet", skriver en 46-årig SD-sympatisör om en kvinna som mördades.

"Det bästa vore att lobotomera fitt.n på fa.skapet", skriver SD-politikern Tommy Jonsson om en av kvinnorna som polisanmälde Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Inte sällan går kommentatorerna till attack mot utpekade kvinnor, ofta politiker eller andra som uttrycker en åsikt offentligt. "Batikhäxa" är ett återkommande tillmäle. Några kvinnliga toppolitiker är vanliga hatobjekt. Tidigare var förra S-ledaren Mona Sahlin i skottgluggen:

"Islamhoran Mona Muslim har inget vettigt att förtälja oss VITA SVENSKAR", skrev en man som kallar sig "gräsrotsmedlem i SD" på Fria tider.

Nu riktas mycket ilska mot C-ledaren Annie Lööf.

"Kopparödlan med mediaflinet Annie Lööf har en våt dröm om att landet skall ha 30 miljoner invånare så det behövs i hennes ögon en fri invandring." skriver en man i 60-årsåldern.

KOMMENTARERNA

"ALLT ÄR MÖJIGT I GENUSMÅNGFALDSHELVETET SVÄÄÄÄRJE. JAG VILL INTE VARA HÄR LÄNGRE!!!!!"

TOMMY JONSSON, 58. SD-politiker i Ystads kommunfullmäktige. Utreds nu av partiet efter Expressens avslöjande.

Jonsson kommenterar på Avpixlat en av kvinnorna som anmälde Wikileaksmannen Julian Assange: "Finns väl ingen normal människa som tar ludr.. (kvinnans namn, reds anm) på allvar. Det bästa vore att lobotomera fitt.n på fa.skapet."

När Expressen konfronterade Jonsson med hans kommentarer nekade han först till att han skrivit dem. Sedan hävdade han att många av dem bara var på skämt.


"HON ÄR INTE EFTER UTBILDNING"

MAN, 68, bosatt i södra Stockholm. Har skrivit mer än 16 000 kommentarer på olika hatsajter.

Om en muslimsk kvinna i Malmö som vill bli polis: "Hon är inte efter utbildning. Utskickad av muslimska män för att genom DO får ersättning för att hon nekas bära islamsk klädsel."

Vill inte kommentera sin aktivitet på Avpixlat. "Ni borde också skriva där" är hans enda kommentar innan han drar igen lägenhetsdörren.


"FICK VERKLIGEN KÄNNA PÅ LITE SPÄNNANDE KULTURBERIKNING"

MAN, 46, bosatt i södra Stockholm, före detta militär som jobbar inom säkerhetsbranschen.

Skriver på Avpixlat om en kvinna som föll offer för ett bestialiskt styckmord: "Hatar att säga det men (kvinnans namn reds anm.) fick verkligen känna på lite spännande kulturberikning, naiva kvinna som fick betala dyrt för sin naivitet."

Expressen har förgäves sökt honom för en kommentar.

"Ingen fungerar dock så vansinigt som den svenska genusmaffian."

Man, 75, bosatt i en stad i Mellansverige.

Skriver på Avpixlat om kvinnliga handläggare på migrationsverket efter ett beslut att placera 275 asylsökande i Vingåker: "Räkna inte genuspatrasket till matriarkat. Det finns sådana kulturer i världen. Ingen fungerar dock så vansinigt som den svenska genusmaffian."

Säger till Expressen att han inte har några kommentarer. "Jag har stängt av min dator", säger han innan han drar igen dörren.


"KOPPARÖDLAN MED MEDIAFLINET"

MAN i 60-årsåldern i södra Sverige. Beskriver sig som "tangentbordskrigare" och "gräsrotsmedlem" i SD.

Mannen nämner Annie Lööf i samma kommentar där han skriver att det behövs ett hundratal svenskar som likt Anders Behring Breivik tar hand om "ett antal politiker, mediafolk och medlöpare": "Kopparödlan med mediaflinet Annie Lööf har en våt dröm om att landet skall ha 30 miljoner invånare så det behövs i hennes ögon en fri invandring."

När Expressen träffar mannen beskriver han hatsajterna som "bra sajter". När han konfronteras med Breivikkommentaren väljer han att avbryta intervjun.


"IGEN EN KVINNA SOM FATTAR ETT TOTALT VANSINNIGT BESLUT. VADÄR DE FÖR FEL PÅ SVENSKA KVINNOR??"

Dick Floding, 69, Nynäshamn. Kandiderar till styrelseplats i SD Haninge-Nynäshamn och ställer upp i valet i höst.

Skriver på Avpixlat om dåvarande generaldirektören på arbetsförmedlingen, Angeles Bermudez-Svankvist: "Ytterligare en intervju med en batikhäxa. Jag blir så tröööött!!"

Bekräftar för Expressen att han skrivit kommentarerna. "Ibland när man tagit ett glas blir man ju lite stor och stark. Det är väl inte så elakt att kalla nån batikhäxa. De kallar ju mig rasist", säger Dick Floding.


"SLIPPER SE HENNES EFTERBLIVNA LEENDE I MEDIA"

LEIF PETTERSSON, 53. Bor i Åre, delägare och arbetar på Nordström & Partners. Kallar sig "dibben49" på nätet.

Pettersson kommenterar C-ledaren Annie Lööf på Avpilxat efter en opinionsmätning från United Minds tidigare i höstas: "Det glädjer mig att agent orange är under 4% spärren då slipper man förhoppningsvis se hennes efterblivna leende i media efter nästa år."

Pettersson börja förklara en kommentar, men sedan upprepar han att han inte känner till kommentarerna från "dibben49".


"KOLLA ETIOPIERN NEGERN SOM DET TALAS OM NU, HAR FÖTT 9 KRYP I SVERIGE"

STEFAN KINDH, 51. Åkeriägare i Nässjö. Kallar sig för "90wakeup90" på Avpixlat och andra sajter.

Kindh kommenterar Feministiskt initiativ på sajten Fria tider tidigare i höstas:"Bitterfittor". Kindh kommenterar en afrikanska på sajten Exponerat: "Visst, kolla etiopiern negern som det talas om nu, har fött 9 kryp i Sverige"

När Expressen pratar med Kindh medger han att han kommenterar under namnet "90wakeup90". Han menar att allt inte är genomtänkt:

- Jag skulle aldrig skriva ett brev och skicka in det här men det är väldigt lätt att överreagera och skriva av sig i affekt eller frustration eller ren förbannelse eller om man är trött på kvällen eller om det är helg och man tagit några öl för mycket.


"UNDER SPÖKPLUMPSKLÄDSEN SÅLD SOM 12-ÅRIG OSKULD FÖR 3 KAMELER"

MIKAEL RAHM, 56, före detta ordförande för SD i Östhammar.

Blåljög för Expressen om att det inte var han som hade skrivit kommentarerna. Fick avgå dagen efter.


"DÄR FICK DEN KOMMUNISTISKA HAGGAN VAD HON FÖRTJÄNADE"

MAN, 61, bosatt i en mindre mellansvensk ort där han driver ett företag.

Om prästen och debattören Helle Klein på hatsajten Exponerat tidigare i höstas: "Där fick den kommunistiska haggan vad hon förtjänade" "Helle Klenhjärna är kvartsjudinna"

Expressen har förgäves sökt mannen för en kommentar. Han vägrar öppna när vi besöker honom.


"BJURWALD ÄR EN BABBLANDE VIRRIG VANDRANDE KATASTROF"

JIM OLSSON, 67, Göteborg. Docent och under pseudonymen "teoderic" en av de mest framträdande kommentatorerna på Avpixlat.

Skriver på Avpixlat om den antirasistiska debattören Lisa Bjurwald: "Lisa Bjurwald är en babblande virrig vandrande katastrof. Misslyckad redan på gymnasiet."

Säger till Expressen att han inte vill uttala sig om sina nätkommentarer. Anklagar tidningen för att bedriva en förföljelsekampanj mot SD-anhängare.

Kvinnorna som männen på Avpixlat hatar allra mest

Annie Lööf.

Katarina Mazetti.

Birgitta Ohlsson.

Helle Klein.

Lisa Bjurwald.

Mona Sahlin.

Angeles Bermudez-Svankvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.