Expressen avslöjade på måndagen att SD-profilen William Petzäll, 23, lämnar partiet. Ingen från SD vill kommentera avhoppet. Foto: JAN DÜSING
Expressen avslöjade på måndagen att SD-profilen William Petzäll, 23, lämnar partiet. Ingen från SD vill kommentera avhoppet. Foto: JAN DÜSING

SD vill att Petzäll lämnar riksdagen

Publicerad
Uppdaterad
Efter Expressens avslöjande om att William Petzäll lämnar partiet kommenterar nu Sverigedemokraterna avhoppet för första gången.
"Sverigedemokraterna beklagar att William Petzäll nu väljer att sitta kvar i riksdagen utan partitillhörighet", skriver SD i ett pressmeddelande på måndagen.
SD-profilen William Petzäll, 23, berättar i dagens Expressen att han lämnar partiet på grund av missbruksproblem. Han sitter dock kvar i riksdagen och blir en politisk vilde.
I riksdagen kommer William Petzäll nu att driva det som ligger honom varmt om hjärtat - beroendefrågor.
- Jag är intresserad av att samtala med alla partiet i riksdagen där det finns gemensamma nämnare för min hjärtefråga, säger han till Expressen.

Uppmanade honom att lämna partiet

Sverigedemokraterna meddelade på måndagsmorgonen att ingen ur partiledningen kommer att kommentera Petzälls avhopp förrän senare i eftermiddag.
Men redan innan klockan 11 på förmiddagen kom ett pressmeddelande.
Sverigedemokraterna skriver att när det i våras blev känt att Petzäll led av missbruksproblem såg partiet till att han kom under behandling.
"William fullföljde inte efterbehandlingen för att komma tillrätta med sina problem",  skriver SD i pressmeddelandet. (Läs hela pressmeddelandet här.)
Enligt SD återföll Petzäll i missbruket i somras och partiet uppmanade då honom att lämna sitt riksdagsuppdrag samt erbjöd fortsatt behandling.
Nu beklagar partiet att Petzäll väljer att sitta kvar i riksdagen utan partitillhörighet.
"Vi har en fortsatt förhoppning om att han ska ta sitt ansvar gentemot såväl sig själv som partiets väljare, lämna sitt riksdagsuppdrag och i stället fokusera sin energi på att långsiktigt komma tillrätta med sina problem".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag