Avhoppade SD-toppen Marie Stensby, 54, tycker att massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik har mycket att lära det svenska folket.
Avhoppade SD-toppen Marie Stensby, 54, tycker att massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik har mycket att lära det svenska folket.

SD-topp tar Breivik
i försvar på hatsajt

Publicerad

Avhoppade SD-toppen Marie Stensby, 54, tycker att massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik har mycket att lära det svenska folket.

Expressen kan i dag publicera hennes uppskattande kommentarer om massmördaren.

"Det kan finnas en eller annan galning i Norden, som så småningom, i historiens ljus, kan komma att omvärderas", skriver Stensby på hatsajten Avpixlat.

Avslöjandena sände chockvågor inom Sverigedemokraterna i går.

Expressen har med hjälp av den fristående så kallade Researchgruppen lyckats identifiera och avpixla tio SD-politiker - med bland annat förtroendeposter inom kommun och landsting - som bakom anonymitetens skydd skrivit grovt rasistiska kommentarer på hatsajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

Den främsta av dem var Marie Stensby, fram tills i går ordförande för SD i nordvästra Jämtland och på väg upp i partitoppen tack vare platsen som suppleant i partistyrelsen, som hon valdes till nyligen.

Avstängd i 30 dagar

Hennes uttalanden om att hon hoppades att hungerstrejkande ensamkommande flyktingbarn skulle svälta ihjäl gjorde snabbt hennes situation ohållbar.

Kommunledningen beslöt i går tillsammans med lärarfacket att stänga musikläraren och SD-politikern ute från sin lärartjänst i Krokom.

Flera oroliga föräldrar hörde i går av sig.

- De har varit tydliga med att de inte tänker skicka sina barn till skolan om en lärare med de åsikterna och värderingarna finns kvar, säger kommunchefen i Krokom Ola Skyllbäck.

- Vi har bestämt att stänga av Marie Stensby under 30 dagar.

Orsaken är att hon misstänks för tjänstefel eftersom hon använt sin jobbmejl för sina rasistiska kommentarer:

- Men också hennes egna uttalanden i intervjun med Expressen. Det är oacceptabelt att säga så och inte alls förenligt med den värdegrund och människosyn som finns på Kulturskolan, säger Skyllbäck.

I ett sms till Dagens Nyheter i går skriver Stensby:

"Jag återvänder till en förhoppningsvis, mer anonym och opolitisk tillvaro."

"Långt, långt ifrån en idiot"

Men de rasistiska kommentarer som i går tvingade henne att avgå och lämna alla politiska uppdrag och partiet är långt ifrån allt hon skrivit under pseudonym på hatsajterna.

Marie Stensby skriver att hon visserligen tar avstånd från Anders Behring Breiviks handlingar, massmorden i regeringskvarteret i Oslo och slakten på 69 personer varav de flesta ungdomar på ön Utöya. Men hon ger samtidigt uttryck för stor förståelse och närmast beundran för hans förutsägelser om ett kommande religionskrig mot islam.

"Killen är långt, långt ifrån någon idiot!"

I samband med rättegången mot Breivik för drygt två år sedan skriver hon att "Breiviks tal (i rättssalen, reds anm.) är i det stora hela ett bra tal, innehållande många, för pk-sidan, svårsmälta sanningar.."

Stensby skriver att det är "fullt förståeligt att svensk media drar sig för att delge svenskarna det norrmannen säger".

Hon förtydligar vad hon menar:

"En eller annan svensk skulle kanske börja tänka till då..."

Hon skriver att hon visserligen finner Breiviks gärningar "vämjeliga", men tillägger att risken är stor att han "får rätt i sak". Hon tror att tredje världskriget närmar sig "med stormsteg" och att det blir ett "religionskrig".

"Vår rätt att bo i sekulära europeiska stater hotas öppet. Antingen måste vi sätta stopp för invandring av muslimer omedelbart, alternativt plocka av dem alla former av bidrag och därmed göra möjligheten att leva på vår bekostnad. Det senare skulle förhoppningsvis medföra att nyinvandringen upphör."

Hon skriver också:

"Tiden rinner ut för oss. Kommer de ursprungliga europeerna att inse att vi blir tvingade att ta till vapen, så småningom, om detta inte stoppas omedelbart?"

Du du pratar om sanningar i det talet, vilka sanningar?

- Ja, sanningen till exempel att jag ser islam som en fara för västvärlden.

Så det var bra att Breivik förde fram det?

- Det mesta var ju skit, nazism och fascism och allt möjligt men just det här att islam är en fara, det tycker jag.

Men du tror ändå att en och annan svensk skulle börja tänka till om de fick ta till sig av vad Breivik sa?

- Just det här om islam, ja.

Kommer vi bli tvingade att ta till vapen?

- Vi hoppas ju inte det men ska det fortsätta på det här viset så är det risk att det blir.

Du tror att ett tredje världskrig är det som väntar?

- Människan har väldigt svårt att lära sig av sina misstag så det... hoppas inte det.

Nej, hoppas inte är en sak, men du tror att det är förestående?

- Det kan vara möjligt ja. Det kan det säkert.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag