SD-topp tar Breivik
i försvar på hatsajt

Avhoppade SD-toppen Marie Stensby, 54, tycker att massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik har mycket att lära det svenska folket.

Avhoppade SD-toppen Marie Stensby, 54, tycker att massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik har mycket att lära det svenska folket.

Expressen kan i dag publicera hennes uppskattande kommentarer om massmördaren.

"Det kan finnas en eller annan galning i Norden, som så småningom, i historiens ljus, kan komma att omvärderas", skriver Stensby på hatsajten Avpixlat.

Avslöjandena sände chockvågor inom Sverigedemokraterna i går.

Expressen har med hjälp av den fristående så kallade Researchgruppen lyckats identifiera och avpixla tio SD-politiker - med bland annat förtroendeposter inom kommun och landsting - som bakom anonymitetens skydd skrivit grovt rasistiska kommentarer på hatsajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

Den främsta av dem var Marie Stensby, fram tills i går ordförande för SD i nordvästra Jämtland och på väg upp i partitoppen tack vare platsen som suppleant i partistyrelsen, som hon valdes till nyligen.

Avstängd i 30 dagar

Hennes uttalanden om att hon hoppades att hungerstrejkande ensamkommande flyktingbarn skulle svälta ihjäl gjorde snabbt hennes situation ohållbar.

Kommunledningen beslöt i går tillsammans med lärarfacket att stänga musikläraren och SD-politikern ute från sin lärartjänst i Krokom.

Flera oroliga föräldrar hörde i går av sig.

- De har varit tydliga med att de inte tänker skicka sina barn till skolan om en lärare med de åsikterna och värderingarna finns kvar, säger kommunchefen i Krokom Ola Skyllbäck.

- Vi har bestämt att stänga av Marie Stensby under 30 dagar.

Orsaken är att hon misstänks för tjänstefel eftersom hon använt sin jobbmejl för sina rasistiska kommentarer:

- Men också hennes egna uttalanden i intervjun med Expressen. Det är oacceptabelt att säga så och inte alls förenligt med den värdegrund och människosyn som finns på Kulturskolan, säger Skyllbäck.

I ett sms till Dagens Nyheter i går skriver Stensby:

"Jag återvänder till en förhoppningsvis, mer anonym och opolitisk tillvaro."

"Långt, långt ifrån en idiot"

Men de rasistiska kommentarer som i går tvingade henne att avgå och lämna alla politiska uppdrag och partiet är långt ifrån allt hon skrivit under pseudonym på hatsajterna.

Marie Stensby skriver att hon visserligen tar avstånd från Anders Behring Breiviks handlingar, massmorden i regeringskvarteret i Oslo och slakten på 69 personer varav de flesta ungdomar på ön Utöya. Men hon ger samtidigt uttryck för stor förståelse och närmast beundran för hans förutsägelser om ett kommande religionskrig mot islam.

"Killen är långt, långt ifrån någon idiot!"

I samband med rättegången mot Breivik för drygt två år sedan skriver hon att "Breiviks tal (i rättssalen, reds anm.) är i det stora hela ett bra tal, innehållande många, för pk-sidan, svårsmälta sanningar.."

Stensby skriver att det är "fullt förståeligt att svensk media drar sig för att delge svenskarna det norrmannen säger".

Hon förtydligar vad hon menar:

"En eller annan svensk skulle kanske börja tänka till då..."

Hon skriver att hon visserligen finner Breiviks gärningar "vämjeliga", men tillägger att risken är stor att han "får rätt i sak". Hon tror att tredje världskriget närmar sig "med stormsteg" och att det blir ett "religionskrig".

"Vår rätt att bo i sekulära europeiska stater hotas öppet. Antingen måste vi sätta stopp för invandring av muslimer omedelbart, alternativt plocka av dem alla former av bidrag och därmed göra möjligheten att leva på vår bekostnad. Det senare skulle förhoppningsvis medföra att nyinvandringen upphör."

Hon skriver också:

"Tiden rinner ut för oss. Kommer de ursprungliga europeerna att inse att vi blir tvingade att ta till vapen, så småningom, om detta inte stoppas omedelbart?"

Du du pratar om sanningar i det talet, vilka sanningar?

- Ja, sanningen till exempel att jag ser islam som en fara för västvärlden.

Så det var bra att Breivik förde fram det?

- Det mesta var ju skit, nazism och fascism och allt möjligt men just det här att islam är en fara, det tycker jag.

Men du tror ändå att en och annan svensk skulle börja tänka till om de fick ta till sig av vad Breivik sa?

- Just det här om islam, ja.

Kommer vi bli tvingade att ta till vapen?

- Vi hoppas ju inte det men ska det fortsätta på det här viset så är det risk att det blir.

Du tror att ett tredje världskrig är det som väntar?

- Människan har väldigt svårt att lära sig av sina misstag så det... hoppas inte det.

Nej, hoppas inte är en sak, men du tror att det är förestående?

- Det kan vara möjligt ja. Det kan det säkert.

TVÅ HAR AVGÅTT

Två av SD-politikerna som avslöjades av Expressen i gårdagens tidning har redan fått avgå från sina poster. Resten utreds.

Marie Stensby - AVGÅTT

Kommenterade en Avpixlat-artikel om ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkade med: ”Hoppas de svälter sig till döds!” Skrev ”Tänk vilken frihetskänsla som skulle infinna sig i så fall” om hennes förhoppning att olika grupper av muslimer ”tog ihjäl varandra”.

Mikael Rahm – AVGÅTT

Kallade flyktingar ”Ett skägg, som på nysvenska kallas ’ensamkommande flyktingbarn’”. Skrev också om ”Lycksökare, muslimska skäggiga ankarmän.”

Gerd Wall – UTREDS

Skrev om romer och muslimer på Avpixlat. ”Det finns en god anledning till at zigenare är hatade i hela världen, det uppdagas gång per gång per gång hur de beter sig. Ändå får de sitta i div. tv-soffor o beklaga sig hur illa behandlade de blir.”

Anders Brandell – UTREDS

Ifrågasatte på Avpixlat antalet offer under nazisternas Förintelse under andra världskriget. ”Därför jag inte heller litar på dem som säger att 6 miljoner judar dog.”

Dick Floding – UTREDS

Lade ut fullständig adress och lägenhetsnummer på Avpixlat till en känd kvinnlig debattör och skribent. ”Är det konstigt att haggan tycker det? Konstigt att alla pk idioter bor på fina ställen i Stockholm”, skrev han.

Ronny Lindberg – UTREDS

Skrev på Avpixlat att han såg beslutet att låta homosexuella bli blodgivare som ett led i regeringens ”försök att utplåna svenska folket” genom att sprida hiv, eller ”bögpest”, som han kallade det.

Tommy Jonsson – UTREDS

Skrev ett återkommande skämt på Fria tider: ”Vad skiljer människan från aporna? Medelhavet”. Skrev på Avpixlat om en avlusningsstation i Polen på 40-talet och frågade sig på Fria tider: ”Frågan blir mer och mer aktuell för varje dag som går. Hade verkligen Adolf så fel?”.

Helena Kontulainen – UTREDS

Beskrev under vårens upplopp i Husby ungdomarna som djur. ”Det värsta är att alla ap-un--r triggas igång”, skrev hon på Fria tider.

Bertil Malmberg – UTREDS

Konstaterade på Avpixlat att ”vanliga muslimer” inte är ett hot var för sig, men att de ändå utgör ett hot eftersom de ”sällan eller aldrig vågar opponera sig mot de ledande ideologerna”.

Anders Dahlberg – UTREDS

Skrev gång på gång om att ”etniska svenskar” måste beväpna sig. Skrev på Avpixlat: ”Det är bättre att beväpna oss etniska Svenskar. Helst med Glock 17 för oss herrar och Glock 19 för damerna. Så vi kan skydda oss mot berikarna.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.