Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politikern skrev hatkommentarer

"SKRIVER I AFFEKT". Thomas Bengtsson medger att det är han som står bakom falskt namn på hatsajterna för Expressens reporter David Baas.

Sverigedemokraten Thomas Bengtsson, 47, kandiderar för partiet i Växjö.

Under pseudonym kallar han invandrare och utlänningar för "negerjävlar" och "Inavlade j-a cpblatte".

Gång på gång uppmanar han till våld och att döda människor.

Expressen fortsätter nu granskningen av politikerna i höstens val som skriver anonyma kommentarer på hatsajter.

Expressen har tillsammans med Researchgruppen granskat näthatet bland kandidater från alla partier som ställer upp i höstens kommun-, landstings- och riksdagsval. Bland de kandidater som Expressen kunnat säkra identiteten på och som skrivit rasistiskt, sexistiskt och våldsförhärligande kommentarer på hatsajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat är samtliga sverigedemokrater.

I går kunde SD-topptjänstemannen, riksdagskandidaten och förstanamnet i Stockholms stad, Christoffer Dulny, avslöjas med att under falskt namn ha skrivit att "Invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera, köra fulsälj, hetsa etc", ondgjort sig över muslimskt barnafödande och peka ut romer som brottslingar. I tipsmejl till hatsajten Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt skrev han också att "araber har våldsammare gener".

"Jag hatar muslimer"

Men Christoffer Dulny är inte ensam i sitt parti som skrivit anonyma hatkommentarer.

I Växjö kandiderar Thomas Bengtsson till kommunfullmäktige. Han har skrivit över 2 500 kommentarer på hatsajterna och en stor del av hans ilska riktar sig mot muslimer. På sajten Exponerat skrev han förra sommaren:

"En del säger jag hatar ideologin Islam men inte människorna muslimer. Jag säger: Jag hatar Islam och jag hatar muslimer. De är lata, våldsamma, obegåvade och de är rasister och tror på sin egen överhöghet fast de bara sprider elände."

Bengtsson förespråkar gång på gång arkebusering av politiker från de andra partierna, eller landsförrädarna som han kallar dem. Våren förra året skrev han på Exponerat:

"Jag tror det är dags att skjuta några som skapat detta sinnessjuka samhälle. Jag blir så trött."

Sommaren 2012 skrev han på Fria Tider:

"Jag anser att de politiker som ställt till detta elände ska avrättas om de inte rättar till det de ställt till med."

Det är inte bara politiker som ska avrättas enligt Bengtsson. Domare som friar invandrare i brottmål är också tilltänkta offer:

"Kan någon se till att de som dömer i denna hovrätt försvinner från jordens yta", skrev han på Avpixlat våren 2012.

Några månader senare skrev han på samma sajt:

"De som dömde i målet döms till omedelbar arkebusering. Alternativt ompröva domen. Vad väljer ni?"

I kommentarerna återkommer också rasistiska uttryck som "blattar", "aporna", "negerjävlar med defekta gener", "Inavlade j-a cpblatte" och "Bidragsöverutnyttjande. lättkränkta jävla parasiter".

I en kommentar, till en artikel om djurplågeri, skrev han i januari 2013:

"Era jävla halvapor jag vill döda er. Fy fan vilka jävla as ni är."

"Skriver man i affekt"

När Expressen träffar Thomas Bengtsson medger han att han står bakom sin pseudonym på hatsajterna. De återkommande uppmaningarna om att arkebusera politiker och domare som friat invandrare förklarar han med att han skrivit i affekt.

- När man ser såna orättvisor i samhället, då skriver man i affekt, säger han och tillägger att han inte menar kommentarerna bokstavligen.

En av Bengtssons uppmaningar till att döda gäller en artikel på Fria Tider om skadegörelse på ett asylboende. Han skrev då: "Jag föreslår nackskott."

Han säger nu om kommentaren:

- Om det verkligen är sant så är det inte bra, givetvis.

Ändå skriver du "Jag föreslår nackskott"?

- Men det visar kanske också att det här är personer som inte är speciellt tacksamma. Som flytt för livet och som inte är speciellt tacksamma.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson aviserade hösten 2012 nolltolerans mot rasism och extremism i partiet, och under mandatperioden har ett 60-tal personer sparkats ut ur partiet.

Tycker du att de här kommentarerna är förenliga med nolltoleransen?

- Det tycker jag att de får avgöra, säger Bengtsson.

Vad tycker du?

- De har en väldigt hård policy. Det måste jag säga. Så det är tveksamt. Det kan jag hålla med om.

Drar du några slutsatser av det?

- Det får SD dra slutsatser av. Det är inte jag som beslutar om det, säger Bengtsson och tillägger om sin kandidatur i valet:

- Alla kan bedöma om jag är en sån som ska väljas eller inte. Det kan folk få bedöma själva.

Thomas Bengtssons anonyma kommentarer

"Jag föreslår nackskott"

"Jag hatar Islam och jag hatar muslimer. De är lata, våldsamma, obegåvade och de är rasister och tror på sin egen överhöghet fast de bara sprider elände."

"Jag anser att de politiker som ställt till detta elände ska avrättas om de inte rättar till det de ställt till med."

"Det enda vi behöver ha klara är arkebuseringsplutonerna. Många landsförrädare som gjort vårt land till en krutdurk, till ett eldorado för bidragsturister och kriminella från tryggt land till otryggt land, ska radas upp och rannsakas och sedan får vi se vad straffet blir för dessa as."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.