Per Klarin vill inte svara på några frågor när Expressen konfronterar honom angående de anonyma kommentarerna på hatsajter.
Per Klarin vill inte svara på några frågor när Expressen konfronterar honom angående de anonyma kommentarerna på hatsajter.

SD-politikern skrev anonymt på hatsajter

Publicerad

FLODA. Sverigedemokraterna försöker rensa bland sina kandidater som skriver anonymt på hatsajter.

Men Expressen kan i dag avslöja ytterligare en SD-politiker som på nätet liknar invandrare vid skadeinsekter och "skojar" om att ett ensamkommande flyktingbarn ska bli innebränt.

Sverigedemokraten Per Klarin, 54, som kandiderar för partiet i Lerum och i landstinget i Västra Götaland, går också till angrepp mot muslimer:

"Muslimerna = cancern på moder jord", skriver han på Avpixlat.

Expressen har tillsammans med Researchgruppen granskat näthatet bland kandidater som ställer upp i höstens kommun-, landstings- och riksdagsval.

Två SD-politiker hoppade av redan i måndags och i går vid lunchtid meddelade Sverigedemokraternas ledning att ytterligare tre SD-kandidater, under hot om uteslutning ur partiet, uppmanas att lämna sina kandidaturer som en följd av granskningen.

Dessutom sade SD-topptjänstemannen, riksdagskandidaten och förstanamnet i Stockholms stad, Christoffer Dulny, i går att han lämnar alla sina förtroendeuppdrag och kandidatur för partiet efter att Expressen bland annat avslöjat hur han i tipsmejl till Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt skrivit att "araber har våldsammare gener".

Liknar asylsökande vid djur

Men näthatet bland Sverigedemokraternas kandidater är ännu mer utbrett än de hittills avgångna SD-politikerna.

Per Klarin kandiderar för partiet i både hemkommunen Lerum och i Västra Götalandsregionen. På hatsajterna har han skrivit hundratals kommentarer under pseudonym. Flera gånger liknar han asylsökande vid djur. På hatsajten Exponerat skrev han i våras en kommentar under artikeln "Personal sökes till asylboende för städning av 600 asylsökandes toaletter":

"De e klart att städning ska ingå. Har du någonsin besökt ett zoo där atraktionerna själva städar sina burar?"

När Avpixlat publicerade en artikel med rubriken "Polis fick jaga hotfull asylant i träden" skrev han:

"Inte så konstigt att det dras paralleller mellan dessa och vissa djurarter."

Och fler djurliknelser:

"Invandrarna har ju helt klart lärt sig allt de behöver för att leva gott. De e vi som inte fattat galoppen, att vi är invaderade av en gräshoppssvärm som förtär vad vi sått för morgondagen."

Ilska mot muslimer

På Avpixlat har han kallat papperslösa för "de illegala parasiterna" och i januari förra året skrev han på samma sajt:

"Bättre att Sverige blir invaderat av kackerlackor än av afrikaner."

På samma sajt skrev han också en kommentar under en artikel med rubriken "´Ensamkommande´ satte eld på flyktingförläggning":

"Synd att han inte låg kvar på madrassen. Då hade ordet hembränning genast fått en bättre klang."

Särskilt mycket ilska riktar han mot muslimer. Han förespråkar bland annat att det ska arrangeras bokbål av koraner på Sergels torg i Stockholm och på Avpixlat skrev han förra året:

"Muslimerna = cancern på moder jord."

I en annan kommentar på Avpixlat återkommer han till muslimer: "Se de så här att det är deras bästa sida de visar när de faller på knä och ber och så kan man ju passa på att använda dem som cykelställ :-)"

Under debatten om att SVT klippt bort rasistiska stereotyper ur de äldre filmerna i Kalle Ankas julafton skrev han på Avpixlat:

"Undrar om PK eliten vill att vi ska förneka att det finns Negrer och Judar i världen????"

Gång på gång upprepar han att inbördeskrig väntar på grund av invandringen:

"Det forna så extremt homogena Sverige närmar sig ett inbördeskrig i en skrämmande takt..."

När Expressen träffar Per Klarin och börjar läsa upp hans kommentarer vill han inte svara:

- Ni får återkomma.

Men när Expressen dagen därpå ringer upp honom vill han fortfarande inte svara.

- Du får inga svar av mig!

Du ställer upp i val nu.

Per Klarin lägger på luren.

Efter att Expressen varit i kontakt med Klarin har hans kommentatorskonto stängts ned.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag