SD-ledamoten William Petzäll, som tillhört Sverigedemokraternas yttersta topp, blir politisk vilde. Foto: Stefan Forsell
SD-ledamoten William Petzäll, som tillhört Sverigedemokraternas yttersta topp, blir politisk vilde. Foto: Stefan Forsell

SD-ledamoten William Petzäll lämnar partiet - blir politisk vilde

Publicerad
Uppdaterad
SD-ledamoten William Petzäll blir politisk vilde.
Expressen kan i dag avslöja att partiet förlorar ett viktigt mandat i riksdagen när Petzäll lämnar partiet på grund av sitt missbruk.
- Jag blandade sprit och tabletter i livsfarliga kombinationer, fick akut sjukvård flera gånger och låg på intensiven, säger Petzäll.
Partiledningen fortsätter att lägga locket på i den känsliga frågan.
I dag kommer William Petzäll ut från Nämndemansgården i Blentarp där han den senaste månaden för andra gången behandlats för sin beroendesjukdom. Första gången var efter att han omhändertagits kraftigt berusad i sin lägenhet i början av februari.
När han den gången kom ut från behandlingshemmet så ljög han i pressen och för sig själv om att han aldrig mer skulle dricka.
- Jag var inte färdigbehandlad. Det blir ingen på 28 dagar. Jag saknade all ödmjukhet inför min sjukdom. Jag gick på några AA-möten men stod inte ut med tanken på att inte få uppleva ett rus igen. Tre månader senare drack jag.
- Den gången var jag återigen nära att dö. Jag fick andningsstillestånd och hamnade på intensiven, säger Petzäll.

"Nära att dö"

En månad efter återfallet kallade SD-ledaren Jimmie Åkesson till ett möte med Petzäll på partiets kansli i Kristianstad. Partiledningen hade fått nog och, enligt uppgift till Expressen, var SD-ledaren drivande i att få Petzäll att skriva under ett dokument om att lämna riksdagen.
Petzäll vägrade - till partiledningens stora ilska.
När Expressen pratade med Petzäll i går hade han inte informerat partiledningen om sitt beslut att sitta kvar som politisk vilde.
- De får veta det i morgon (läs i dag, reds anm.) genom att läsa Expressen, säger Petzäll.
Petzäll säger att han drack första gången när han var 14 år och var alkoholiserad när han var 16 år. I 20-årsåldern fick han svår panikångest och började gå på starka lugnande medel och sömntabletter.
Han säger sig nu vilja stanna kvar i riksdagen för att jobba med just beroendefrågor.
- För att föra fram min hjärtefråga och öka kunskapen om sjukdomen. Få till mer konkreta åtgärder för att hjälpa unga alkoholister och narkomaner.

Förlorar mandat

För partiledningen är frågan känslig. Petzäll har setts som ett framtidsnamn och varit väldigt populär internt, speciellt bland unga. Nu förlorar partiet dessutom ett viktigt mandat som är av stor betydelse för deras vågmästarroll i riksdagen.
- Jag har varit i kontakt med partiledningen och fått till svar att de inte tänker kommentera några lösa rykten, säger William Hahne, pressekreterare på SD:s riksdagskansli.
- Det är inget som vi känner till i alla fall.
Pontuz Fritzson är ordförande för SD i Petzälls hemkommun Borås och dessutom god vän med honom.
- William är en kompetent och duktig politiker så det är klart att det är ett avbräck, säger han.
Expressen sökte i går kväll Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund.
Christina Wendel

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag