1988. Säpomännen Walter Kegö, till vänster, och Jan-Henrik Barrling under KU-förhör angående smuggling av olaglig avlyssningsapparatur, som skulle användas i Palmeutredningen. I mitten sitter deras advokat Leif Silbersky. Foto: Jan Collsiöö / Tt /
1988. Säpomännen Walter Kegö, till vänster, och Jan-Henrik Barrling under KU-förhör angående smuggling av olaglig avlyssningsapparatur, som skulle användas i Palmeutredningen. I mitten sitter deras advokat Leif Silbersky. Foto: Jan Collsiöö / Tt /

Säpomännen i nya förhör om Olof Palme

Publicerad

Sovjetunionen visste att Palmemordet skulle ske.

De uppgifterna - efter en olaglig buggning av en sovjetisk diplomat - har i decennier spökat i Palmeutredningen.

Expressen kan i dag avslöja att Palmegruppen hållit nya förhör i ärendet med de tidigare Säpoutredarna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling.

På Palmegruppens initiativ har de lämnat in en begäran om hävd sekretess kring den topphemliga diplomatbuggningen.

"Sovjetunionen visste på förhand om att Olof Palme skulle mördas."

De uppgifterna avslöjades i Expressen 1989 och ledde till uppslitande KU-förhör men en absolut tystnad från både den socialdemokratiska regeringen och de borgerliga partiledarna.

Expressen och andra medier staplade under 1980- och 1990-talen avslöjanden på rad i ärendet där det slogs fast att den sovjetiska diplomaten Vladimir Nezjinskij under 1980-talet buggats i hemmet av Säpo.

Där hade diplomaten, då tredjesekreterare på sovjetiska konsulatet i Stockholm och utpekad som sovjetisk spionchef, uttryckt sig på ett sätt där det gjorts gällande att Sovjetunionen i förhand kände till mordet på statsminister Olof Palme.

Fick inte utredas

Men trots mediatrycket lades locket på och regeringen Ingvar Carlsson fattade beslut om sekretess i ärendet. Buggningen fick inte utredas och leda till åtal.

De två Säpoutredare som arbetade med uppgifterna under sent 1980-tal, Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, belades med munkavle och kom i stället att starkt förknippas med den så kallade Ebbe Carlsson-affären.

Men nu tas nya tag i frågan.

Nya förhör

Expressen kan avslöja att Palme-gruppen den 16 maj i år höll förhör med Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling. Förhörsledare var Dag Andersson och Lennart Gustafsson från Palmegruppen.

Expressen har tagit del av ett brev till justitiedepartementet från den 28 januari i år där Kegö och Barrling begär att få sin tystnadsplikt hävd. Brevet har rubriken "hävande av sekretess beträffande uppgifter av betydelse för utredningen av mordet på Sveriges statsminister Olof Palme".

"Källa Erik"

I brevet ber de forna Säpo-medarbetarn att få tillåtelse att redogöra för sina kunskaper direkt till Palmegruppen.

"Någon överlämning av information från Walter Kegö och mig till Palmegruppen har aldrig skett", skriver Jan-Henrik Barrling.

I en intervju med Expressen vill Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling inte kommentera sina kunskaper om buggningen, som internt kallats "Källa Erik", men bekräftar kontakterna med Palmegruppen och sin begäran till regeringen.

- Förhöret med Palmegruppen kom på deras initiativ, inledningsvis för att de ville ha hjälp med ett material från Säpo om PKK-spåret.

Jan-Henrik Barrling säger om förhöret med Palmegruppens Lennart Gustafsson och Dag Andersson:

- Mitt intryck är att vare sig Lennart Gustafsson eller Dag Andersson har någon kunskap om innehållet i "källa Erik". Och vi ville inte gå in på några detaljer utan ett klart besked om sekretessen kring den delen, säger Barrling.

"Sovjet visste om mordet"

Varken Kegö eller Barrling vill kommentera innehållet i den sekretessbelagda buggningen men konstaterar det som redan slagits fast tidigare i media:

- Det minsta man kan slå fast var att Sovjet på förhand visste om att Palme skulle mördas, säger Barrling.

Regeringen har, genom förra justitieministern Beatrice Ask, avslagit deras begäran om att få berätta och hänvisat frågan vidare till förundersökningsledare Kerstin Skarp.

"De har skrivit brevet"

Chefen för Palmegruppen, Hans Melander, vill inte kommentera fallet med hänvisning till att gruppen inte uttalar sig om enskilda utredningsspår.

Om förhören med Kegö och Barrling säger han:

- Jag kan varken bekräfta eller dementera det.

Inte heller Kerstin Skarp vill kommentera "enskilda utredningsåtgärder".

Vill ni att de ska kunna prata med er utan sekretess?

- Som du själv har noterat är det de själva som har skrivit brevet, men jag har ingen anledning att bekräfta, jag vill fortfarande inte kommentera enskildheter.

I regeringens svar på begäran framgår att Kerstin Skarp delar departementets bedömning - det vill säga att förundersökningsledaren i Palmegruppen måste stå bakom en begäran om det ska bli aktuellt med en lättnad av sekretessen i ärendet.

Vill hjälpa Palmegruppen

Ex-säpomännen Kegö och Barrling väntar nu besked om nya möten med Palmegruppen.

- Vi ser fram emot att hjälpa Palmegruppen med kunskap om den utredningsbild om Palmemordet som vi har och som ingen annan tagit del av, säger Walter Kegö.

Lars Näslund
Lars Näslund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag