Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så tränade KGB Jan Guillou i spionteknik

LÄMNADE MEDDELANDEN. I en telefonkiosk i närheten av biografen Grand i centrala Stockholm lämnade Jan Guillou hemliga meddelanden till sin spionchef Gergel - skrivna i krita. Meddelandena visade var de skulle mötas. Foto: Karl Melander
Jan Guillou utbildades av KGB i spionteknik efter att han värvats som hemlig agent.
För Expressen berättar Jan Guillou själv hur KGB-chefen Jevgenij Gergel lärde honom att använda sig av hemliga kritsignaler i en telefonkiosk utanför biografen Grand.
- Jag instruerades om hur jag skulle gå till väga för att våra möten inte skulle avslöjas, säger Jan Guillou.
Den svenska säkerhetstjänsten övervakade nästan varje steg den sovjetiske spionchefen Gergel tog i Stockholm.
Ryssen var själv medveten om att han var övervakad.
För Jan Guillou ska han berättat att det alltid var omständligt för honom att komma till deras avtalade möten.
Men Säpos förhörare Roland Olssons skriver - efter att ha förhört Guillous kollega och vän Arne Lemberg - i ett PM att Guillou uppenbarligen inte var orolig för att hans hemliga möten med KGB-chefen skulle upptäckas:
"Han (Guillou) visste att ryssen inte åkte direkt till ett sådant möte, han tog tre kvart, en timme på sig, under vilket han bytte färdmedel flera gånger så att han var säker på att han inte var följd av någon iakttagare."

Visste att de skulle träffas

De tidigare hemliga Säpohandlingarna visar att säkerhetspolisen hade ett tips om att Jan Guillou och KGB-chefen Gergel skulle träffas för ett hemligt möte 19 april 1967. Mötet skulle ske klockan 18. Platsen var okänd.
Säpo beslöt omedelbart att sätta i gång en spaningsoperation. Men den slutade i fiasko. Säpos spanare beskriver i rapporterna hur de ser Gergel lämna ambassaden klockan 12.50 i sin blå Opel Kadett och ser att han "kör söderut".
Men spanarna tappar bort ryssen som dyker upp igen först 23.59 - utan att man får veta var han varit eller vem han träffat.
Vilket kanske inte var så konstigt. Gergel och Jan Guillou hade noggrant gått igenom säkerhetsrutinerna inför sina hemliga möten.
- Jag instruerades om hur jag skulle gå till väga för att våra möten inte skulle avslöjas, säger Jan Guillou till Expressen.
Instruktionerna gällde hemliga signaler och mötesplatser för att undvika att den svenska säkerhetspolisen skulle avslöja dem.
- Jag skulle gå till en viss telefonkiosk, den utanför biografen Grand, skriva en siffra med krita på väggen som angav en förutbestämd mötesplats, säger Jan Guillou.

Suddade ut siffran

När Gergel sedan kom till samma telefonkiosk kunde han se var de skulle mötas och suddade sedan ut siffran så att Säpo-spanare inte skulle kunna lista ut vad telefonkiosken användes till.
Gergel ska, enligt Jan Guillou, berättat varför det var viktigt att siffermeddelandet skrevs med krita.
- När jag kommer dit tar jag bort det och förföljer de mig så kan de undersöka den där telefonkiosken hur mycket de vill, ska Gergel ha sagt enligt Jan Guillou.
KGB-officeren instruerade också sin svenske "agent" hur kan skulle göra för att ringa. Det skulle ske genom ett visst antal avbrutna uppringningar med en förutbestämd längd.
Enligt Jan Guillous vän, Arne Lemberg, hade Guillou flera möten med Gergel på restauranger som Oden och Fajansen i centrala Stockholm.