Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så sprider de anonymt sina våldsdrömmar

Expressen kan avslöja hur vapen och våldsdrömmar ofta genomsyrar toppkommentatorer på hatsajter.

Ordföranden i en skytteklubb skriver att det borde vara "skottpengar" på muslimer.

En gruppchef i hemvärnet vill beväpna etniska svenskar som skydd mot "berikarna".

Och en försvarsanställd skriver om sig själv som självmordsbombare och drömmer om att jaga feminister på Östermalm med den nyköpta pilbågen.

Expressen kan i dag avslöja hur vapen och våldsdrömmar ofta genomsyrar toppkommentatorer på hatsajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

Expressen har i samarbete med Researchgruppen granskat tusentals kommentarer från flera hundra av kommentatorerna på de största hatsajterna. I tisdags kunde Expressen avslöja namnen på tio SD-politiker som under olika nätalias sprider rasistiska och kvinnoförnedrande kommentarer på hatsajter som Avpixlat.

I går avslöjade Expressen ett antal av toppnamnen bland de mest produktiva, tongivande och brutala kommentatorerna på hatsajterna. Det visar sig vara väletablerade medelålders män med god ekonomi och social ställning.

I dag kan vi visa hur våldsromantik och uppmaningar att ta till vapen mot "inkräktarna" går som en röd tråd genom många kommentarer på hatsajterna.

Expressen avslöjade i tisdags hur SD-mannen Anders Dahlberg, 49, som representerar partiet i Burlövs församling, skrivit flera våldsinriktade kommentarer på Avpixlat - med direkta uppmaningar om att "etniska Svenskar" ska beväpna sig.

"Det är bättre att beväpna oss etniska Svenskar. Helst med Glock 17 för oss herrar och Glock 19 för damerna. Så vi kan skydda oss mot berikarna."

Dahlberg förespråkade också, på bloggen Sweden Confidential, revolution:

"Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld."

"Bär nästan alltid kniv"

Nya uppgifter visar att Dahlberg, som på sajten Fria tider berättar att han är "upplärd med AK4", är aktiv som ställföreträdande gruppchef för sin hemvärnsbataljon. När Expressen konfronterade honom förklarade han några av sina vapenkommentarer genom att peka på brottslighet. Sedan ändrade han sig och sade att någon annan skrivit kommentarerna.

En man i 65-årsåldern i södra Sverige har skrivit över 4 000 kommentarer på hatsajterna, många av dem har handlat om hans avsky mot muslimer.

Mannen tror att "Inbördeskrig kommer!" och han har börjat förbereda sig:

"Jag bär nästan alltid kniv (5 cm blad) och har försvarat mig med den", skriver han.

Ett antal personer beskriver ingående sitt eget vapenintresse, och propagerar inte sällan för att "svenskarna" borde beväpnas för att kunna skydda sig mot de inkräktande invandrarna.

"Det borde skjutas mycket fler sådana, de borde behandlas likadant som smittskoppsviruset, dvs utrotas", skriver en man i 60-årsåldern i södra Sverige.

Ägnar sig åt k-pistskytte

Han är engagerad i den lokala skytteklubben som bland annat ägnar sig åt k-pistskytte. Gång på gång kommer våldsuppmaningar:

"Odjur det borde vara skottpengar på, en art som snarast borde utrotas".

"Inga monster, nej de är värre än monster, och jag hoppas detta blir startskottet att UTROTA dessa, ge dem ingen nåd"

En man i södra Sverige som beskriver sig som gräsrotsmedlem sätter sitt hopp till SD:

"Om inte SD med folkets stöd mäktar med att återföra Sverige till Svenskarna får VI göra väpnad REVOLT men tid är", skrev han i höstas.

Och han pekar också ut vilka som ska bli de första offren:

"Det räcker i ett första skede med ett antal politiker, mediafolk och medlöpare ligger risigt till för att skapa panik bland Sverige och Svenskhatarna."

En man som är anställd inom försvarsmakten har skrivit anonyma kommentarer på flera hatsajter. Han skrev för bara ett par månader sedan på Exponerat:

"Om jag skulle besluta mig för att bli en självmordsbombare skulle jag aptera mig med en kraftig A-bomb, som kunde jämna ett land med marken."

Det borde skjutas mycket fler sådana, de borde behandlas likadant som smittskoppsviruset, dvs utrotas.

Man i 60-årsåldern i södra Sverige. Är engagerad i den lokala skytteklubben som bland annat ägnar sig åt k-pistskytte.

Mannen, som skriver främst på Avpixlat, återkommer gång på gång till vapen. Inte sällan berättar han om sitt engagemang i skytteklubben och ger tips på vapen. Bland annat ger han tips om att avliva en katt:

"katten finns INTE med i jaktlagstiftningen, och den får alltså inte avlivas med enhandsvapen i kaliber .22lr, utan för detta krävs minst 7,65mm, och då med mynningen direkt mot dess bakhuvud." Men det är inte bara katter som ska dödas. Mannen har också ofta tydliga uppmaningar när det gäller brottslighet. "odjur det borde vara skottpengar på, en art som snarast borde utrotas" "Inga monster, nej de är värre än monster, och jag hoppas detta blir startskottet att UTROTA dessa, ge dem ingen nåd" Hans ilska riktar sig främst mot islam, muslimer och inte minst somalier, eller "Zoomalia" som han kallar landet. I somras skrev han på Avpixlat: "Ja, se dessa muslimer som saklöst dödar dem de kan, tänk om de kunde nöja sig med att döda VARANDRA istället"

När Expressen kontaktade mannen på telefon avslutade han samtalet.

"Ännu ett bevis för att vi måste få ha vapen hemma i huset."

Man i 60-årsåldern bosatt i mindre ort i Mellansverige. Skriver anonymt på Avpixlat från sin officiella jobbmejl.

När sajten Exponerat publicerade en artikel om tre invandrare som åtalats för brott i Helsingborg kommenterade mannen: "Ännu ett bevis för att vi måste få ha vapen hemma i huset så att vi kan försvara oss mot MENA-slödder." (Förkortningen står för länderna i Mellanöstern och Nordafrika och används ofta i rasistiska och främlingsfientliga kretsar). Syrianer beskrivs som "världens mest kriminella kristna" och en meningsmotståndare beskrivs som "den kommunistiska haggan" som fick "vad hon förtjänade". Nyheten att tre svenska jihadister påstås ha stupat i strider i Syrien kommenterar han på Exponerat: "Jag gillar saneringsmord - en sinnessjuk skithög mindre som nu brinner i helvetet." För ett par månader kommenterade han en artikel på Exponerat om att en man skjutits ihjäl i Stockholm: "Om jag räknat rätt så har 5 blattar skjutits på 10 dagar (saneringsmord)."

Expressen har förgäves sökt mannen för en kommentar.

"Jag (skulle) aptera mig med en kraftig A-bomb, som kunde jämna ett land med marken."

Man i 40-årsåldern bosatt i Mellansverige. Anställd inom försvarsmakten. Under sitt nätalias har han under ett par år kommenterat anonymt på sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

I en diskussion i ämnet "Hur mycket invandring tål Sverige" på Avpixlat skriver han att islam borde raseras "till en hög aska". Han konstaterar att det kommer att ta tid, men den "kan förkortas om man tillåter viss rensning", även om han håller med om att det "kan tyckas vara lite brutalt". Han skriver om sitt jobb inom försvarsmakten att han "är i ett krigsförband och det ger vissa fördelar med tonvikt på inkapslat bly som kan fara iväg med hög hastighet om man säger så". Han drömmer om olika sätt att utrota islam och muslimer. Han skrev för bara ett par månader sedan på Exponerat: "Om jag skulle besluta mig för att bli en självmordsbombare skulle jag aptera mig med en kraftig A-bomb, som kunde jämna ett land med marken." Han skriver på Exponerat om "feminister" som bor på Östermalm i Stockholm för att där finns ingen "berikning". "De kommer att skrika i högan sky när jag kommer till dem", och tillägger: "Jag har köpt en kraftig pilbåge. Det behövs ingen licens, men tro mig att bli träffad med en sådan är ingen njutning." ... "Det är en compoundbåge.."

När Expressen träffar mannen bekräftar han att det är han som står bakom nätaliaset och att han känner igen en del av kommentarerna. Andra hävdar han att någon annan kan ha skrivit. Han säger att han inte längre skriver kommentarer och att hans liv ser helt annorlunda ut i dag. Han förnekar bestämt att han skulle förespråka våld.

- Jag har ingen pilbåge, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.