Expressen kan avslöja hur vapen och våldsdrömmar ofta genomsyrar toppkommentatorer på hatsajter.
Expressen kan avslöja hur vapen och våldsdrömmar ofta genomsyrar toppkommentatorer på hatsajter.

Så sprider de anonymt sina våldsdrömmar

Publicerad

Ordföranden i en skytteklubb skriver att det borde vara "skottpengar" på muslimer.

En gruppchef i hemvärnet vill beväpna etniska svenskar som skydd mot "berikarna".

Och en försvarsanställd skriver om sig själv som självmordsbombare och drömmer om att jaga feminister på Östermalm med den nyköpta pilbågen.

Expressen kan i dag avslöja hur vapen och våldsdrömmar ofta genomsyrar toppkommentatorer på hatsajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

Expressen har i samarbete med Researchgruppen granskat tusentals kommentarer från flera hundra av kommentatorerna på de största hatsajterna. I tisdags kunde Expressen avslöja namnen på tio SD-politiker som under olika nätalias sprider rasistiska och kvinnoförnedrande kommentarer på hatsajter som Avpixlat.

I går avslöjade Expressen ett antal av toppnamnen bland de mest produktiva, tongivande och brutala kommentatorerna på hatsajterna. Det visar sig vara väletablerade medelålders män med god ekonomi och social ställning.

I dag kan vi visa hur våldsromantik och uppmaningar att ta till vapen mot "inkräktarna" går som en röd tråd genom många kommentarer på hatsajterna.

Expressen avslöjade i tisdags hur SD-mannen Anders Dahlberg, 49, som representerar partiet i Burlövs församling, skrivit flera våldsinriktade kommentarer på Avpixlat - med direkta uppmaningar om att "etniska Svenskar" ska beväpna sig.

"Det är bättre att beväpna oss etniska Svenskar. Helst med Glock 17 för oss herrar och Glock 19 för damerna. Så vi kan skydda oss mot berikarna."

Dahlberg förespråkade också, på bloggen Sweden Confidential, revolution:

"Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld."

"Bär nästan alltid kniv"

Nya uppgifter visar att Dahlberg, som på sajten Fria tider berättar att han är "upplärd med AK4", är aktiv som ställföreträdande gruppchef för sin hemvärnsbataljon. När Expressen konfronterade honom förklarade han några av sina vapenkommentarer genom att peka på brottslighet. Sedan ändrade han sig och sade att någon annan skrivit kommentarerna.

En man i 65-årsåldern i södra Sverige har skrivit över 4 000 kommentarer på hatsajterna, många av dem har handlat om hans avsky mot muslimer.

Mannen tror att "Inbördeskrig kommer!" och han har börjat förbereda sig:

"Jag bär nästan alltid kniv (5 cm blad) och har försvarat mig med den", skriver han.

Ett antal personer beskriver ingående sitt eget vapenintresse, och propagerar inte sällan för att "svenskarna" borde beväpnas för att kunna skydda sig mot de inkräktande invandrarna.

"Det borde skjutas mycket fler sådana, de borde behandlas likadant som smittskoppsviruset, dvs utrotas", skriver en man i 60-årsåldern i södra Sverige.

Ägnar sig åt k-pistskytte

Han är engagerad i den lokala skytteklubben som bland annat ägnar sig åt k-pistskytte. Gång på gång kommer våldsuppmaningar:

"Odjur det borde vara skottpengar på, en art som snarast borde utrotas".

"Inga monster, nej de är värre än monster, och jag hoppas detta blir startskottet att UTROTA dessa, ge dem ingen nåd"

En man i södra Sverige som beskriver sig som gräsrotsmedlem sätter sitt hopp till SD:

"Om inte SD med folkets stöd mäktar med att återföra Sverige till Svenskarna får VI göra väpnad REVOLT men tid är", skrev han i höstas.

Och han pekar också ut vilka som ska bli de första offren:

"Det räcker i ett första skede med ett antal politiker, mediafolk och medlöpare ligger risigt till för att skapa panik bland Sverige och Svenskhatarna."

En man som är anställd inom försvarsmakten har skrivit anonyma kommentarer på flera hatsajter. Han skrev för bara ett par månader sedan på Exponerat:

"Om jag skulle besluta mig för att bli en självmordsbombare skulle jag aptera mig med en kraftig A-bomb, som kunde jämna ett land med marken."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag