Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så luras vi att tro att vi är sjuka

De antiepileptiska medicinerna – som även behandlar bipolär sjukdom – ökar snabbt intäkterna för läkemedelsföretagen. Målet är att hälften av de deprimerade svenskarna ska få diagnosen bipolär sjukdom och gå över till dyrare mediciner. Samtidigt sjunker intäkterna för SSRI-medicinerna. Patenten har gått ut och de billiga kopiorna har tagit över marknaden. (En förpackning den antiepileptiska medicinen Lamictal kostar över 700 kronor, en förpackning med det billiga SSRI får man under hundralappen). Foto: Alexander Jartsev
* Över en halv miljon svenskar tar varje dag en antidepressiv tablett.
* Men läkemedelsbolagen har slutat jubla.
Vinsterna har rasat eftersom det kommit billiga kopior.
* Då lanserar läkemedelsjättarna en helt ny sjukdom - som kräver nya och mycket dyrare mediciner.
* Expressens reportrar Anna Bäsén och Lennart Kriisa kan med start i dag avslöja hur läkemedelsindustrin vill göra "bipolär light", lätt manodepressivitet, till den nya folksjukdomen.
Läkaren Lennart Nathell är för pillren.
Förre vd:n för Pfizer, Peter Rost, är emot pillren.
Överläkare Mikael Landén är kritisk mot utvecklingen. Foto: Foto: Stefan Söderström
Känner du dig uppåt ena dagen och nere nästa?
Då kan du vara en av 400 000 svenskar som lider av den nya sjukdomen bipolär light – och som behöver medicin livet ut. Det hävdar läkemedelsbolagen.
– Vi talar om en folksjukdom, säger läkaren Lennart Nathell på läkemedelsföretaget Glaxosmithkline.

I USA har diagnosen bipolär light – eller bipolär II som den också kallas – blivit ett lika vanligt begrepp som panikångest eller social fobi. Nu har sjukdomen tagit fart i Sverige.
För att få diagnosen ska man uppfylla ett par krav: Man ska vara deprimerad, men ha haft minst en period, åtminstone under en enda dag, med ovanligt mycket energi. Under denna uppåtperiod har man varit mer aktiv än vanligt, kanske fått mycket arbete uträttat och sovit lite.
– En del kan tycka att det är skönt att ha lite mer kraft under en period, till skillnad från när man är deprimerad och inte orkar någonting, säger Lennart Nathell på läkemedelsbolaget Glaxosmithkline.

”Ingen har tid att granska”

Diagnosen bipolär II fick sitt genombrott när forskare upptäckte att mediciner mot epilepsi även kunde lugna ett svängande humör. År 2003 godkände svenska läkemedelsverket de antiepileptiska medicinerna för behandling av bipolär sjukdom.
Samtidigt hade intäkterna för de antidepressiva medicinerna, SSRI, börjat vika eftersom flera viktiga patent hade gått ut.
Läkemedelsindustrin var beredd på fallet. Försäljningen av de antiepileptiska preparaten hade tagit fart långt innan läkemedelsverket hunnit ge klartecken för behandling av bipolär sjukdom.
Svensken Peter Rost, tidigare vice vd för amerikanska läkemedelsjätten Pfizer, är inte förvånad.
– Läkarna inspireras att skriva ut medicinen off label, det vill säga
innan den är godkänd. Läkemedelsbolagen vill ha snabba vinster, säger han.
Peter Rost har efter sitt avhopp från läkemedelsindustrin blivit en av världens mest omtalade kritiker av branschen. Han beskriver hur lanseringen går till av nya läkemedel.
– Redan innan medicinen är godkänd har läkemedelsbolaget involverat ett antal läkare och forskare. De reser runt på möten, skriver artiklar och utbildar sina kollegor. Ingen har tid att granska deras budskap.
Marknadsföringen av medicinerna mot bipolär II har varit effektiv. Den antiepileptiska medicinen Lamictal, tillverkad av läkemedelsföretaget Glaxosmithkline, har tack vare den nya diagnosen blivit en vinstmaskin. I dag säljs den globalt för 13 miljarder kronor om året.

93 000 tar dem dagligen

Drygt 93 000 svenskar medicineras dagligen med de antiepileptiska substanserna. I gruppen ingår fortfarande många med epilepsi, men andelen med bipolär light ökar snabbt.
Och läkemedelsindustrin vill att ännu fler ska medicineras.
På läkarkonferenser, arrangerade av läkemedelsindustrin, trummas budskapet ut att 4–5 procent av befolkningen lider av sjukdomen bipolär II.
En viktig målgrupp är den halva miljon svenskar som
i dag äter billiga SSRI-mediciner. Läkemedelsindustrin hävdar att hälften av dem egentligen lider av bipolär sjukdom och istället borde ha de nya, dyrare preparaten.
– Läkemedelsbolagen är särskilt intresserade av de kroniska marknaderna, där patienterna aldrig blir riktigt friska utan måste fortsätta ta mediciner resten av livet. Där finns de riktigt stora pengarna, säger Peter Rost.
Överläkare Mikael Landén, en av landets främsta experter på bipolär sjukdom är kritisk mot utvecklingen:
– Bipolär har blivit en poppisdiagnos. Det är en dramatisk ökning på bara några år. Jag tycker att det har gått över gränsen.
Andra experter hävdar att det inte ens finns några bevis för att medicinerna fungerar.
Namnkunniga läkare och forskare som Expressen talat med dömer ut läkemedelsbolagens lansering av bipolär II som ”disease mongering” – att marknadsföra en sjukdom för att kunna sälja mediciner.
Kraven för att få en diagnos är alltför låga, tycker överläkaren Mikael Landén vid S:t Görans sjukhus i Stockholm.
– Om du gått ut för att köpa ett par skor men kommit hem med två par skulle du alltså haft en manisk period. Det blir inte en meningsfull diagnos.
Psykiatern Sten Thelander, oberoende expert åt socialstyrelsen och SBU i depressionsfrågor:
– Jag fick en patient med dia-gnosen lättare bipolär sjukdom som han fått på psykakuten på S:t Göran. Han hade sökt sig dit efter att sovit dåligt i några dagar på grund av konflikt i sin relation. Vad han behövde var sömn, inte en diagnos.

Uppfyllde inte kraven

Och en helt ny studie från USA, som publiceras i den ansedda tidskriften Journal of
Clinical Psychiatry, visar också att diagnosen bipolär sjukdom används för flitigt. Mer än varannan patient som fått diagnosen bipolär sjukdom uppfyllde inte kraven när de testades noggrant.
– Jag tror att det finns samma tendens i Sverige, att diagnosen ställs alldeles för lättvindigt,
säger Sten Thelander.
De vetenskapliga bevisen för att storsäljaren Lamictal fungerar vid bipolär light är svaga. Det visade en granskning Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, gjorde redan år 2004. Trots det har försäljningen fortsatt att skjuta i höjden, enligt siffror från läkemedelsverket.
– I studierna har framför allt patienter med svårare bipolär sjukdom ingått. Vi vet helt enkelt inte om Lamictal fungerar vid lättare
bipolär sjukdom. Det allvarliga är att personen kan få en livslång behandling i onödan med mediciner som Lamictal, säger psykiatern Sten
Thelander.
Antalet svenskar som får diagnosen bipolär light har ökat dramatiskt de senaste åren.
I den öppna psykiatriska vården har diagnosen bipolär sjukdom tredubblats på kort tid. År 2006 fick över 30 000 svenskar diagnosen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!