SATSADE MILJONER. ÖB Håkan Syrén gjorde av med över 100 miljoner kronor på ett projekt med målet att utreda vad försvarsmaktens anställda tycker om sin arbetsplats. Foto: MARTINA HUBER
SATSADE MILJONER. ÖB Håkan Syrén gjorde av med över 100 miljoner kronor på ett projekt med målet att utreda vad försvarsmaktens anställda tycker om sin arbetsplats. Foto: MARTINA HUBER

Så gjorde ÖB av med 101 miljoner

Publicerad
Uppdaterad
Försvarsmakten ville veta vad de anställda tycker om sina chefer och sitt jobb. Uppdraget gick till forskaren och förre tv-programledaren Bi Puranen. Expressen kan i dag avslöja att projektet kostat försvaret över 101 miljoner kronor - hittills. - Helt osannolikt, säger försvarspolitikern Allan Widman, fp.
Bi Puranen har på ÖB Håkan Syréns och fackens uppdrag undersökt vad de anställda anser om bland annat sina jobb, chefer, arbetsmiljön och det nya internationella svenska försvaret.
Meningen är att undersökningarna ska leda till förändringar och förbättringar.
Bi Puranens företag har sedan 2005 genomfört studier av de anställdas värderingar och syn på de mest skiftande områden, med tyngdpunkt på arbetsmiljön och ledarskapet.
Biträdande stabschef Anders S Engström på Högkvarteret bekräftar att kostnaden för projektet - hittills - uppgår till 101,2 miljoner kronor. Hela den summan har betalats ut till Bi Puranens bolag. Pengar som annars skulle ha använts till kompetensutveckling av försvarsmaktens anställda.


Kunnat ta ut stora vinster

För Bi Puranens företag har det guldkantade uppdraget inneburit att omsättningen svällt kraftigt. Sedan hon fick kontraktet med försvarsmakten har hon också kunnat ta ut stora vinster i aktieutdelning från bolaget. Så sent som i år redovisade hon ett uttag på 1,2 miljoner kronor i aktieutdelning till sig själv från Bikupan AB.
Kritiker inom försvarsmakten menar dock att de positiva resultaten för försvaret inte varit lika lätta att se.
I en snabbenkät som nyligen genomfördes på försvarsmaktens interna hemsida svarade cirka 60 procent nej på frågan om medarbetarundersökningarna lett till någon förändring.
Projektet är en del av Håkan Syréns ansträngningar att tillsammans med de fackliga organisationerna skapa en mer modern arbetsplats.
ÖB:s berömda och hårt kritiserade video, där han hugger ved och fritidsklädd talar till sina medarbetare, ingår också i försvarsledningens försök att bygga ett nytt försvar.  Filmen, som bekostades med medel från informationsavdelningens budget, kostade "bara" 3,7 miljoner kronor men orsakade ett ramaskri bland anställda som såg den som ett resursslöseri.


"Helt osannolikt"

Allan Widman är riksdagsman, ledamot av försvarsberedningen och försvarspolitisk talesman för folkpartiet. Han äger till Expressen om kostnaden på 101,2 miljoner kronor för medarbetarundersökningen:
- Det framstår som helt osannolikt. Om någon begärt att jag skulle gissa vad det kostat hade jag aldrig kunnat komma fram till den summan!
- Det är svårt att plädera för förstärkningar till försvaret när den här typen av uppgifter kommer fram.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag