Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska maffian bakom det svenska gasköpet

"BOSS OF BOSSES": Maffialedaren Semjon Mogilevitj brukar kallas the "boss of bosses" inom ryska maffian och är kopplad till 30 procent av aktierna i svenska Misen Energy AB. Hans affärspartner Dmytro Firtasj är kopplad till ytterligare 30 procent.
Foto: - -

Det svenska naturgasbolaget Misen gör allt för att hemlighålla de verkliga ägarna.

Genom skatteparadisbolag världen över leder spåren till en korruptionsmisstänkt oligark och en efterlyst maffialedare.

Expressen kan i dag avslöja bolagets starka band till oligarken Dmytro Firtasj och maffiabossen Semjon Mogilevitj - båda jagade av FBI.

Stockholm, 29 april 2014.

Runt ett ovalt bord på ett advokatkontor sitter representanter för hela den mäktiga ägartrion bakom svenska Misen Energy. Genom anonyma skatteparadisbolag kontrollerar de närmare 80 procent av aktierna.

Expressen är på företagets årsstämma för att konfrontera de verkliga makthavarna bakom bolaget.

Men det visar sig snabbt att representanterna runt bordet bara är en fernissa.

En av dem är finansiell konsult kopplad till en anonym Lichtenstein-fond. En annan hänvisar till ett anonymt bolag på Cypern.

En städad fasad

När Expressen tidigare konfronterat totalt elva nyckelpersoner inom bolaget har samtliga påstått sig inte veta något om ägarna till deras bolag.

I en intern rapport framgår att det svenska bolagets uppgift är att fronta hela verksamheten, bland annat eftersom Sverige har ett gott rykte bland internationella finansinsitut. Andra interna rapporter visar att miljontals kronor har spenderats på att visa upp en städad fasad genom avtal med bland annat en pr-byrå, ett rådgivningsföretag och en advokatbyrå.

Så vilka döljer sig bakom den påkostade masken?

Expressen kan i dag avslöja direkta kopplingar till den korruptionsmisstänkte ukrainske oligarken Dmytro Firtasj och hans utpekade affärspartner inom ryska maffian, Semjon Mogilevitj.

Två män, båda jagade av FBI, som kan knytas till de statliga naturgasresurserna i ett läge där Ryssland strypt gasleveranserna och gjort landet mer beroende än någonsin av den egna gasproduktionen. Deras intressen i det svenska bolaget är en väl dold hemlighet som börjar med bolaget Norchamo Limited.

Bolaget, 30-procentig ägare i Misen, ägs av en rad olika cypriotiska bolag. En ägarkedja som slutar med bolagen Heico Ventures och Suzel Enterprises. En intern organisationskarta som Expressen får tillgång till visar att båda bolagen ingår i Dmytro Firtasjs bolagsimperium, Group DF.

Firtasjs kontroll över Misen blir också tydlig vid en granskning av de tre personer som representerat Norchamo Ltd:s aktier vid olika aktieägarmöten. Två av dem är anställda som vd:ar inom Firtasjs bolagskoncern Group DF och en har tidigare haft en nyckelroll inom Group DF. Kopplingen mellan Firtasj och Misen visar sig också genom de konsulter som företräder Cypern-bolagen bakom Misen - samma personer företräder också flera av Firtasjs övriga bolag.

Mångmiljardären Firtasj är kontroversiell.

Affärerna kretsar kring hans jättekoncern Group DF och inkluderar företag inom gas, olja, media, fastigheter, banker och jordbruk. Firtasj greps dock nyligen i Österrike efter arresteringsorder av FBI, misstänkt för internationell korruption och ett kriminellt nätverk med olika skatteparadisbolag.

"Det är inte mitt jobb"

En av Firtasjs affärspartners är Semjon Mogilevitj som beskrivs som "the boss of bosses" inom ryska maffian och finns på FBI:s tio-i-topp-lista över "FBI most wanted". Enligt Financial Times har Firtasj och Mogilevitj varit verksamma i flera gemensamma bolag. Expressens granskning visar att de bland annat haft gemensamma intressen i det Cypern-registerade bolaget Agatheas. I en hemligstämplad amerikansk diplomatrapport, läckt via Wikileaks och tidningen The Guardian, berättar Firtasj också själv att Mogilevitj är den verkliga kraften bakom hans imperium.

Men även maffialedaren Mogilevitj har egna ägarkopplingar till svenska Misen Energy.

Det andra stora ägarbolaget i Misen - Nellston Holdings som äger 30 procent - är kopplat till en rad olika bolag på Brittiska Jungfruöarna, Lichtenstein och Cypern.

En granskning med hjälp av skatteparadisexperter på ansedda journalistnätverket ICIJ visar att ett av dem, via bolagen Ionics och Barlow Investing, är kopplat till den efterlyste maffialedaren.

Bolaget registerades av hans fru.

Expressen konfronterar Firtasj-bolagets representant Sergiy Pethukov - tidigare på en nyckelroll inom oligarkens imperium - under Misens årsstämma i april. Han säger sig då inte veta vilka han företräder i bolaget.

- Jag har inte befogenhet att säga någonting om det, det är inte mitt jobb.

Inte heller vd:n Göran Wolff eller styrelseordföranden Rune Sandvold - tidigare generaldirektör på norska energidepartementet - säger sig veta något om aktieägarna.

- Jag har ingen kännedom om det, säger Sandvold.

Men som styrelseordförande i ett bolag måste du vara intresserad av vilka som äger bolaget?

- Nej, jag är inte det för de som representerar dessa bolag är en solid grupp människor med god kunskap och god insikt i vad som sker i Ukraina.

"Större makt"

Men Aktiespararnas bolagsbevakare Helen Silvander, som bevakade senaste årsstämman i Misen, är kritisk till hemlighetsmakeriet.

- Det är absolut intressant och speciellt eftersom de har så starkt ägande i det här bolaget. Det kunde vi se på årsstämman när det ställdes kritik mot valberedningens sammansättning och man ställde en fråga direkt till de stora ägarna.

- Jag tror det finns uppenbara demokratiska problem i bolaget som man behöver ta itu med, säger Silvander.

Skatteparadisägarna har tagit makten över valberedningen - tre av fyra platser - och bestämmer därmed själva vilka som ska sitta i styrelsen.

- Det sänder en märklig signal när de som nominerar, nominerar sig själva.

- Det här innebär att de största aktieägarna får ännu större makt, säger Helen Silvander.

Maffialedaren och den korruptionsmisstänkte oligarken är i sin tur sammanlänkade med det politiska toppskiktet i Ukraina.

Som dåvarande energiminster var det Jurij Bojko, senare också vice premiärminister, som ansvarade för avtalen mellan det svenska företaget och ukrainska staten. Expressen har tagit del av handlingar, även avslöjade i Wall Street Journal, som visar att Firtasj bland annat sponsrat Bojkos politiska karriär.

En faktura från ett amerikanskt pr-bolag visar hur Firtasjs bolag betalade 98 000 dollar för att ordna möten med amerikanska toppolitiker under en USA-resa.

Möte med Olofsson

Enligt flera amerikanska diplomatrapporter, som läckt via Wikileaks, har Bojko också hjälpt till att bygga upp Firtasjs mäktiga gasbolag RosUkrEnergo, suttit i en av dess styrelser och haft juridisk kontroll över hans tillgångar.

Trots detta var det Jurij Bojko som ansvarade för det statliga avtalet - en miljardaffär som kan kopplas till hans vän och affärspartner Dmytro Firtash.

I samband med att kontraktet skrevs 2011 kopplades också den svenska regeringen in på affären.

Ett möte hölls den 14 juni 2011 med dåvarande näringsminister Maud Olofsson.

Näringsdepartementet har efter Expressens begäran sekretessbelagt större delen av mötesprotokollet.

En av få delar som lämnats kvar i handlingen är Maud Olofssons avslutning på mötet med Jurij Bojko:

- Vi är mer än glada för att samarbeta med Ukraina.

Maud Olofsson vill inte kommentera och skriver i ett mejl:

"Det jag kan säga är att om regeringskansliet har gjort bedömningen att detta är information som inte bör vara offentlig så kan jag inte göra någon annan bedömning."

1,2 miljarder i borgensumma

Jurij Bojko har avböjt att kommentera. Semjon Mogilevitj har inte gått att nå.

Expressen har också upprepade gånger sökt Dmytro Firtasj. Han betalade nyligen - sedan han gripits i Wien efter en arresteringsorder av FBI - en rekordhög borgen för att släppas i avvaktan på fortsatt utredning.

Borgensumman var på motsvarande 1,2 miljarder svenska kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.