Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rörelsen som fostrar mördare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
OFFRET HÅLLER OM SIN MÖRDARE. Mikael Andersson (till vänster) spelar biljard med mannen som bara några timmar senare ska misshandla och dränka honom.

Svenska högerextremister har sedan 1980-talet dödat minst 23 människor. Det avslöjas i en unik granskning som Expressen gjort i samarbete med den antirasistiska tidskriften Expo. Kartläggningen visar att den högerextrema rörelsen har fostrat flera av landets mest brutala mördare.

"Kampen kommer att ske öppet på gator och torg under överskådlig framtid." Orden kommer från Klas Lund, ledare för nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

 Expressen har i samarbete med tidskriften Expo granskat verkligheten bakom den blodiga kampretoriken. I en unik kartläggning har vi gått igenom de fall där personer med kopplingar till högerextrema rörelser dömts för mord, dråp eller vållande till annans död från 1980-talet fram till i dag.

Bestialiskt övervåld

 Dödsfallen är en serie vansinnesdåd, fyllemord och bestialiska övervåldsmord -  långt ifrån den ärofyllda "kamp" som de själva påstår att de bedriver.

 Få andra extrema grupperingar i samhället -  inte ens  mc-gängskrigen under 1990-talet -  har lämnat lika stor förödelse efter sig:

 23 dödsfall på nästan lika många år kan kopplas till rörelsen.

 29 nazister eller personer med högerextrema kopplingar har dömts  för dåden.

 På listan finns några av de senaste decenniernas mest uppmärksammade mord, till exempel morden i Malexander 1999 då Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson sköt ihjäl polismännen Olov Borén och Robert Karlström.

Våldsam värld

 Där finns också tidigare nämnde nazistledaren Klas Lund som i grupp med andra nazister gav sig på den 21-årige Ronny Landin och misshandlade honom till döds på Nickstabadet utanför Stockholm 1986.

 -  De här grupperingarna lever i en värld som är fylld av våld. Man ska försvara sig mot verkliga eller upplevda  fiender och många befinner sig i ett krigstillstånd, säger historikern Heléne Lööw som under lång tid forskat om högerextremismen i Sverige.

 Trots att få andra extremistgrupperingar ens kan komma i närheten av högerextremisternas mordsiffror har nazisternas våld pågått år efter år, kanske på grund av att domstolarna inte alltid kopplar samman dåden med extremismen.

Interna uppgörelser

 Offren har varit såväl unga som gamla, invandrare som etniskt svenska, hetero- som homosexuella. Ibland är offren bara några som nazisterna stött på ute på krogen. Andra gånger är det interna uppgörelser inom de egna kretsarna.

 -  Risken är inte bara att du kommer att utöva våld, utan också att du själv kommer att bli ihjälslagen om du går med i organisationerna, säger historikern Heléne Lööw.

 Läs mer i nästa nummer av Expo som finns i  butik på måndag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.