OFFRET HÅLLER OM SIN MÖRDARE. Mikael Andersson (till vänster) spelar biljard med mannen som bara några timmar senare ska misshandla och dränka honom.
OFFRET HÅLLER OM SIN MÖRDARE. Mikael Andersson (till vänster) spelar biljard med mannen som bara några timmar senare ska misshandla och dränka honom.

Rörelsen som fostrar mördare

Publicerad
Uppdaterad
Svenska högerextremister har sedan 1980-talet dödat minst 23 människor. Det avslöjas i en unik granskning som Expressen gjort i samarbete med den antirasistiska tidskriften Expo. Kartläggningen visar att den högerextrema rörelsen har fostrat flera av landets mest brutala mördare.
"Kampen kommer att ske öppet på gator och torg under överskådlig framtid." Orden kommer från Klas Lund, ledare för nazistiska Svenska motståndsrörelsen.
Expressen har i samarbete med tidskriften Expo granskat verkligheten bakom den blodiga kampretoriken. I en unik kartläggning har vi gått igenom de fall där personer med kopplingar till högerextrema rörelser dömts för mord, dråp eller vållande till annans död från 1980-talet fram till i dag.

Bestialiskt övervåld

Dödsfallen är en serie vansinnesdåd, fyllemord och bestialiska övervåldsmord - långt ifrån den ärofyllda "kamp" som de själva påstår att de bedriver.
Få andra extrema grupperingar i samhället - inte ens mc-gängskrigen under 1990-talet - har lämnat lika stor förödelse efter sig:
23 dödsfall på nästan lika många år kan kopplas till rörelsen.
29 nazister eller personer med högerextrema kopplingar har dömts för dåden.
På listan finns några av de senaste decenniernas mest uppmärksammade mord, till exempel morden i Malexander 1999 då Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson sköt ihjäl polismännen Olov Borén och Robert Karlström.

Våldsam värld

Där finns också tidigare nämnde nazistledaren Klas Lund som i grupp med andra nazister gav sig på den 21-årige Ronny Landin och misshandlade honom till döds på Nickstabadet utanför Stockholm 1986.
- De här grupperingarna lever i en värld som är fylld av våld. Man ska försvara sig mot verkliga eller upplevda fiender och många befinner sig i ett krigstillstånd, säger historikern Heléne Lööw som under lång tid forskat om högerextremismen i Sverige.
Trots att få andra extremistgrupperingar ens kan komma i närheten av högerextremisternas mordsiffror har nazisternas våld pågått år efter år, kanske på grund av att domstolarna inte alltid kopplar samman dåden med extremismen.

Interna uppgörelser

Offren har varit såväl unga som gamla, invandrare som etniskt svenska, hetero- som homosexuella. Ibland är offren bara några som nazisterna stött på ute på krogen. Andra gånger är det interna uppgörelser inom de egna kretsarna.
- Risken är inte bara att du kommer att utöva våld, utan också att du själv kommer att bli ihjälslagen om du går med i organisationerna, säger historikern Heléne Lööw.
Läs mer i nästa nummer av Expo som finns i butik på måndag.
Johannes Jakobsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag