Psykologen: Därför vill vissa ha sex med djur

Publicerad
Uppdaterad
Sex med djur är extremt tabubelagt, men för många är det förbjudna själva lockelsen.
- Det är ett extremt sökeri där man vill blåsa liv i sin sexualitet, säger psykologen Inga Tidefors.
Några enkla psykologiska förklaringar till varför människor vill ha sex med djur finns inte. Det kan vara ett uttryck för makt att vilja ha sex med någon som är mentalt underlägsen, men det kan också handla om ett sökande efter starkare sexuella kickar när inget annat funkar.
– Det kan också förekomma parallellt eller som en upptrappning hos vissa som senare begår sexuella övergrepp. För dem spelar inte könet, åldern - eller i det här fallet om det är en människa eller ett djur - någon roll, säger psykologen Inga Tidefors.

Inte ensamma

På nätforumen kan de som ägnar sig åt djursex se att de inte är ensamma med sin läggning. Samtidigt förlorar djursexet en del av lockelsen om det blir alltför normaliserat.
– Är det så att ens sexualitet bara lever upp när man gör något väldigt förbjudet kan det tänkas att "det förbjudna" inte fyller samma funktion om det blir alltför normaliserat, säger Tidefors.
Är det en sjukdom att vilja ha sex med djur?
– Nej, det tycker jag inte. Det är ett uttryck för att man inte får till sin sexualitet i mer jämnbördiga och accepterade former, säger Tidefors.

Lyckas inte få stopp

Inga Tidefors tror inte att ett eventuellt lagförbud mot djursex skulle påverka förekomsten i någon större utsträckning.
– Lagstiftning har ett visst inflytande på vårt beteende, men det har inte lyckats få stopp på till exempel sexuellt utnyttjande av barn, säger Tidefors.
Om man tänder på djur - vad kan man göra åt det?
– Ett steg är att prata med någon som orkar stå ut att lyssna på det som är annorlunda. Det är en mänsklig mekanism att det VI pratar om blir avladdat, säger Tidefors.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag