Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Psykologen: Därför vill vissa ha sex med djur

Sex med djur är extremt tabubelagt, men för många är det förbjudna själva lockelsen.
- Det är ett extremt sökeri där man vill blåsa liv i sin sexualitet, säger psykologen Inga Tidefors.
Några enkla psykologiska förklaringar till varför människor vill ha sex med djur finns inte. Det kan vara ett uttryck för makt att vilja ha sex med någon som är mentalt underlägsen, men det kan också handla om ett sökande efter starkare sexuella kickar när inget annat funkar.
– Det kan också förekomma parallellt eller som en upptrappning hos vissa som senare begår sexuella övergrepp. För dem spelar inte könet, åldern - eller i det här fallet om det är en människa eller ett djur - någon roll, säger psykologen Inga Tidefors.

Inte ensamma

På nätforumen kan de som ägnar sig åt djursex se att de inte är ensamma med sin läggning. Samtidigt förlorar djursexet en del av lockelsen om det blir alltför normaliserat.
– Är det så att ens sexualitet bara lever upp när man gör något väldigt förbjudet kan det tänkas att "det förbjudna" inte fyller samma funktion om det blir alltför normaliserat, säger Tidefors.
Är det en sjukdom att vilja ha sex med djur?
– Nej, det tycker jag inte. Det är ett uttryck för att man inte får till sin sexualitet i mer jämnbördiga och accepterade former, säger Tidefors.

Lyckas inte få stopp

Inga Tidefors tror inte att ett eventuellt lagförbud mot djursex skulle påverka förekomsten i någon större utsträckning.
– Lagstiftning har ett visst inflytande på vårt beteende, men det har inte lyckats få stopp på till exempel sexuellt utnyttjande av barn, säger Tidefors.
Om man tänder på djur - vad kan man göra åt det?
– Ett steg är att prata med någon som orkar stå ut att lyssna på det som är annorlunda. Det är en mänsklig mekanism att det VI pratar om blir avladdat, säger Tidefors.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!