Tommy Jonsson. 58. SD-politiker som sitter i Ystads kommunfullmäktige. Foto: Tomas Leprince
Tommy Jonsson. 58. SD-politiker som sitter i Ystads kommunfullmäktige. Foto: Tomas Leprince

Politiker: "Detta är skämtsamt skrivet"

Publicerad

SD-politikern Anders Dahlberg skriver att han är "upplärd med AK4" och att han vill "beväpna oss etniska Svenskar" mot "berikarna".

Hans partikollega Tommy Jonsson i Ystad säger att han bara skämtade när han kallade afrikaner för apor.

Expressen har konfronterat politikerna med näthatskommentarerna.

Här avpixlar Expressen de anonyma skribenterna.

Expressen träffar Tommy Jonsson, SD-politiker i Ystads kommunfullmäktige, utanför hans villa. Han nekar först till att han kallar sig "shejken", men medger sedan att han skrivit bland annat:

"Vad skiljer människan från aporna? Medelhavet"

"'Hets mot folkgrupp' är i mina ögon en av dom finaste utmrkelser man kan ha i sitt cv."

- Alltså detta är skämtsamt skrivet, säger Jonsson och tilllägger:

- Det är som en motpol till all den här hysterin om rasism.

Jonsson vidgår att han skrivit alla kommentarer som Expressen visar upp för honom utom när "shejken" i våras på Fria tider frågade: "Hade verkligen Adolf så fel?"

Du ifrågasätter om Adolf Hitlers politik var fel?

- Nej, den har jag inte skrivit. De andra håller jag med om men den har jag inte skrivit, säger Jonsson.

"Det är ingen lögn"

När Avpixlat förra sommaren skrev om ökning av antalet fall av vägglöss skrev han:

"Det fanns en avlusningsstation i sydvästra Polen på 40-talet. Den är numera nedlagd. Kan det vara det som är problemet?"

Hänvisningen till en "avlusningsstation i sydvästra Polen på 40-talet" tycker han inte är konstig.

- Det fanns en avlusningsstation där som lusade av kläder, säger Jonsson.

Vi vet alla att det låg Förintelseläger där...

- Det är delade meningar om det.

Du menar att det inte var Förintelseläger?

- Jag säger avlusnings... och det är ingen lögn. Det fanns en avlusningsstation. Det är bara att åka ned på studiebesök.

- Det är inte det. Vi pratar om avlusningsstationer, säger han och hänvisar till en avlusningsstation i Wroclaw.

Nätpseudonymen "deleted" - som är kopplad till SD-politikern Anders Brandells mejladress - menar på Avpixlat att siffran sex miljoner dödade judar under Förintelsen är överdriven. Han kallar också flyktingar för "EKONOMISKA PARASITER!!!!" och till hiv-smittade afrikaner har han en uppmaning:

"Har du HIV, stanna kvar i afrika och dö..."

När Expressen konfronterar Anders Brandell säger han sig inte känna igen användarnamnet som är kopplat till hans mejladress:

- Jag är bara väldigt förvirrad. Det här namnet "deleted" känner jag inte igen.

En som däremot direkt erkänner att han skriver på sajter som Avpixlat är Nynäshamnsbon Dick Floding som siktar på att kandidera för SD i kommunalvalet nästa år.

- Jag skriver på de här sajterna för att där står sanningen.

SD-politikern Anders Dahlberg i Arlöv medger först att han kallar sig "Malmoman64" - som bland annat använder ord som "slöddret", "negern", "avelskossorna" och "bidragsparasiterna".

Användarkontot borttaget

För ett år sedan förespråkade han, på bloggen Sweden Confidential, revolution:

"Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstång ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna."

När Expressen träffar honom börjar han svara på frågor om varför han uppmanar "etniska Svenskar" att beväpna sig. Sedan ändrar han sig och menar att det kan vara någon annan som använt hans dator.

Dagen därpå när Expressen pratar med honom på telefon nekar han helt till att ha skrivit kommentarerna och skyller på att en person vid namn "Mats" kan ha skrivit dem. Vem denne "Mats" är vill han inte berätta.

- Mats skriver, Mats skriver, inte jag. Det är en kompis till mig.

Efter att Expressen konfronterade Dahlberg plockades användarkontot "Malmoman64" bort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag