Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politiker: "Detta är skämtsamt skrivet"

Tommy Jonsson. 58. SD-politiker som sitter i Ystads kommunfullmäktige.
Foto: Tomas Leprince

SD-politikern Anders Dahlberg skriver att han är "upplärd med AK4" och att han vill "beväpna oss etniska Svenskar" mot "berikarna".

Hans partikollega Tommy Jonsson i Ystad säger att han bara skämtade när han kallade afrikaner för apor.

Expressen har konfronterat politikerna med näthatskommentarerna.

Här avpixlar Expressen de anonyma skribenterna.

Expressen träffar Tommy Jonsson, SD-politiker i Ystads kommunfullmäktige, utanför hans villa. Han nekar först till att han kallar sig "shejken", men medger sedan att han skrivit bland annat:

"Vad skiljer människan från aporna? Medelhavet"

"'Hets mot folkgrupp' är i mina ögon en av dom finaste utmrkelser man kan ha i sitt cv."

- Alltså detta är skämtsamt skrivet, säger Jonsson och tilllägger:

- Det är som en motpol till all den här hysterin om rasism.

Jonsson vidgår att han skrivit alla kommentarer som Expressen visar upp för honom utom när "shejken" i våras på Fria tider frågade: "Hade verkligen Adolf så fel?"

Du ifrågasätter om Adolf Hitlers politik var fel?

- Nej, den har jag inte skrivit. De andra håller jag med om men den har jag inte skrivit, säger Jonsson.

"Det är ingen lögn"

När Avpixlat förra sommaren skrev om ökning av antalet fall av vägglöss skrev han:

"Det fanns en avlusningsstation i sydvästra Polen på 40-talet. Den är numera nedlagd. Kan det vara det som är problemet?"

Hänvisningen till en "avlusningsstation i sydvästra Polen på 40-talet" tycker han inte är konstig.

- Det fanns en avlusningsstation där som lusade av kläder, säger Jonsson.

Vi vet alla att det låg Förintelseläger där...

- Det är delade meningar om det.

Du menar att det inte var Förintelseläger?

- Jag säger avlusnings... och det är ingen lögn. Det fanns en avlusningsstation. Det är bara att åka ned på studiebesök.

- Det är inte det. Vi pratar om avlusningsstationer, säger han och hänvisar till en avlusningsstation i Wroclaw.

Nätpseudonymen "deleted" - som är kopplad till SD-politikern Anders Brandells mejladress - menar på Avpixlat att siffran sex miljoner dödade judar under Förintelsen är överdriven. Han kallar också flyktingar för "EKONOMISKA PARASITER!!!!" och till hiv-smittade afrikaner har han en uppmaning:

"Har du HIV, stanna kvar i afrika och dö..."

När Expressen konfronterar Anders Brandell säger han sig inte känna igen användarnamnet som är kopplat till hans mejladress:

- Jag är bara väldigt förvirrad. Det här namnet "deleted" känner jag inte igen.

En som däremot direkt erkänner att han skriver på sajter som Avpixlat är Nynäshamnsbon Dick Floding som siktar på att kandidera för SD i kommunalvalet nästa år.

- Jag skriver på de här sajterna för att där står sanningen.

SD-politikern Anders Dahlberg i Arlöv medger först att han kallar sig "Malmoman64" - som bland annat använder ord som "slöddret", "negern", "avelskossorna" och "bidragsparasiterna".

Användarkontot borttaget

För ett år sedan förespråkade han, på bloggen Sweden Confidential, revolution:

"Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstång ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna."

När Expressen träffar honom börjar han svara på frågor om varför han uppmanar "etniska Svenskar" att beväpna sig. Sedan ändrar han sig och menar att det kan vara någon annan som använt hans dator.

Dagen därpå när Expressen pratar med honom på telefon nekar han helt till att ha skrivit kommentarerna och skyller på att en person vid namn "Mats" kan ha skrivit dem. Vem denne "Mats" är vill han inte berätta.

- Mats skriver, Mats skriver, inte jag. Det är en kompis till mig.

Efter att Expressen konfronterade Dahlberg plockades användarkontot "Malmoman64" bort.

HÄR AVSLÖJAS POLITIKERNA

Gerd Wall, 57. Sverigedemokraternas enda ledamot i Vadstena kommunfullmäktige

Gerd Wall går i skydd av anonymiteten på Avpixlat gång på gång till angrepp mot framför allt muslimer och romer.

”Det finns en god anledning till att zigenare är hatade i hela världen, det uppdagas gång per gång per gång hur de beter sig. Ändå får de sitta i div. tv-soffor o beklaga sig hur illa behandlade de blir.”

Hon skriver om tiggare från Rumänien:

”Det skulle inte falla mig in att ge en krona till dessa, däremot har jag snubblat på deras ’muggar’ några gånger, ganska kul faktiskt, då blir de snabbt friska från div. sjukdomar som de påstår sig ha. Funkar varje gång.”

Gerd Wall bekräftar i en intervju med Expressen att hon använder aliaset ”bilbobagger” på Avpixlat. Gerd Wall säger att det som driver henne är frustration över ”hur det är i dag”.

– Pengarna räcker inte. Då måste man göra av sin frustration någonstans.

– Jag skulle tro att svenskarna tappar tålamodet så småningom.

Anders Brandell, 33. SD-politiker från Växjö som valdes in i kommunfullmäktige i Alvesta 2010. Förlorade mandatet när han flyttade från kommunen men är fortfarande aktiv SD-företrädare

SD-politikern Anders Brandell förlorade sitt mandat i Alvestas kommunfullmäktige när han flyttade från kommunen till Växjö, men han är fortfarande aktiv inom partiet. Så sent som i slutet av november var han ombud på partiets landsdagar i Västerås.

För ett år sedan ifrågasatte ”deleted” antalet offer för nazisternas Förintelse under andra världskriget.

När debatten som polisens REVA-projekt rasade i våras skrev ”deleted” om de papperslösa flyktingarna: ”DET ÄR EKONOMISKA PARASITER!!!!”

Till afrikanska flyktingar med hiv har ”deleted” en uppmaning:

”Har du HIV, stanna kvar i afrika och dö...”

När Expressen ringer upp Anders Brandell säger han att han inte känner igen användarnamnet ”deleted”.

– Jag är bara väldigt förvirrad. Det här namnet ”deleted” känner jag inte igen, säger Brandell.

Magnus Malm, 50. Valdes in som ersättare för Moderaterna i Färgelandas kommunfullmäktige efter senaste valet. När han hösten 2012 tillträdde mandaten avsade han sig partitillhörigheten och är i dag politisk vilde

Magnus Malms mejladress är kopplad till pseudonymen ”humanalltoohuman” på Avpixlat. Flera kommentarer riktar sig direkt mot somalier:

”Mycket bättre om det kommit 500 000 somalier på ett bräde– då hade vi sluppit pyspunkan och tagit smällen på en gång. Sen hade det blivit SD 50% plus i nästa val och några få år därefter hade huvuddelen av ’nysvenskarna’ blivit repatrierade med sina verkliga landsmän i Somalia.”

När Expressen kontaktar Malm säger han först att han inte har några kommentarer. Han ringer sedan upp och säger att han förnekar att han har med ”humanalltoohuman” att göra. Malm vägrar däremot att svara på frågan hur det då kommer sig att pseudonymen är kopplad till hans mejladress som han använt i jobbsammanhang och i kontakter med myndigheter, samt att han i Avpixlatkommentarer berättar om sitt yrke.

Dick Floding, 69. Kandiderar till den lokala SD-styrelsen i Haninge–Nynäshamn. Ställer upp i kommunalvalet i höst

Dick Floding bekräftar direkt att det är han som döljer sig bakom pseudonymen ”Baaaarnen” när Expressen träffar honom. Han har satt i system att kolla upp var debattörer i integrationsdebatten själva bor, och lägga ut deras adresser på Avpixlat.

Om en känd kvinnlig debattör och skribent med invandrarbakgrund skriver han – efter att ha lagt ut hennes fullständiga adress och även lägenhetsnummer – att:

”Är det konstigt att haggan tycker det? Konstigt att alla pk idioter bor på fina ställen i Stockholm”.

Det hånfulla tonfallet i många av hans inlägg kommenterar han:

– Det finns många idioter på sajterna, men jag är inte våldsam, jag önskar ingen död. Ibland när man tagit ett glas vin blir man ju lite stor och stark. Det är väl inte så elakt att kalla nån batikhäxa. De kallar ju mig rasist.

Ronny Lindberg, 64. Lindberg skriver att han tillhör SD Landskrona och hade förra mandatperioden nämnduppdrag för partiet

När Expressen träffar Ronny Lindberg berättar han öppet att han ligger bakom ”rwlindberg” på sajter som Avpixlat. Han menar att väljarna ska rösta rösta bort ”samtliga styrande politiker” eller ”landsförrädarna” som han kallar dem – lyckas inte det finns det andra metoder:

”Hur behandlar man annars Landsför-ädare? Finns det ingen lagstiftning som gäller? Annars får man bli kriminell och göra det handgripligen.”

Vad är det som ska göras handgripligen för att ta hand om ”landsförrädarna”?

– Går inte lagen att använda får man göra det utan lagen.

Du tror – på allvar – att regeringen vill smitta ned svenska folket med HIV?

– Ja, jag blir inte förvånad. Varför tillåter man det annars?

I flera kommentarer menar Lindberg att vi redan är inne i ett inbördeskrig och att det pågår ”etnisk utrensning mot det egna svenskarna”.

Du menar att inbördeskriget är ”inne i första fasen”. Vad menar du?

– Det är det ju. De har ju satt igång det. Såsom de styr landet så kommer vi att få det precis likadant som de har det i Egypten i dag.

Lindberg ser också beslutet att låta homosexuella bli blodgivare som ett led i regeringens ”försök att utplåna svenska folket”:

”Men det går snabbare för regeringen att utplåna befolkningen om man smittar der den med bögpest, eller HIV som det så fint heter. Det tar tydligen för lång tid att svälta ihjäl pensionärerna och arbetslösa. Fy fan för Reinfeldt och hans gangstrar.”

Mikael Rahm, 56. Ordförande för SD i Östhammar

Mikael Rahm har skickat mejl bland annat till förvaltningsrätten i Uppsala. Samma mejladress har han när han under pseudonymen ”Micke1” skickat in ett stort antal kommentarer till sajten Avpixlat. Han nämner också sin egen blogg i kommentarer, en blogg där han ibland undertecknar inlägg med sitt eget namn.

Han skriver att han inte fattar vad det är man debatterar egentligen:

”Islam är ingen religion, utan en sjuk sekt och borde klassas som sådan”.

Flyktingar och invandrare beskriver han som ”berikare” eller ”Ett skägg, som på nysvenska kallas ’ensamkommande flyktingbarn’”. Han skriver också om ”Lycksökare, muslimska skäggiga ankarmän”.

När Expressen träffar Mikael Rahm i Östhammar förnekar han att han är den person som skrivit dem.

– Det var märkligt. Jag kan inte påminna mig att jag har använt det.

Han tittar på mejladressen, som han bevisligen använt när han skrivit till myndigheter, och bekräftar att det är hans personliga mejl.

– Det är nåt skumt. Då kanske nån har kommit åt den på Google? Det måste varit så det gått till. Du har ju läst själv om hur mycket lösenord och sånt som går ut på internet, säger Rahm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.