Expressens avslöjande om Julian Assange blev en världsnyhet. Så här skrev övriga medier om misstankarna mot Wikileaksgrundaren: CNN. "Wikileaks- grundaren våldtäktsåtalad i Sverige" NY POST. "EFTERLYST - Wikileaksgrundare anklagad för våldtäkt och övergrepp" EL PAIS. "Wikileaks grundare söks för våldtäkt i Sverige" DAGBLADET. "Assange beskylls för våldtäkt" DER SPIEGEL. "Wikileakschefen inte längre anhållen" THE DAILY BEAST. "Våldtäktsanklagelser mot Wikileaks grundare" LE FIGARO. "Wikileaks-Assange söks för våldtäkt" BBC. "Wikileaks- grundaren våldtäktsanklagad" NEW YORK TIMES. "Wikileaksgrundaren våldtäktsåtalad i Sverige" WASHINGTON POST. "Sverige söker Wikileaks grundare i våldtäktsmål" IL SECULO XIX. "Sverige söker Wikileaksgrundaren för våldtäkt" TELEGRAPH. "Wikileaksgrundare kan gripas efter våldtäktsanklagelser". Foto: MONTAGE
Expressens avslöjande om Julian Assange blev en världsnyhet. Så här skrev övriga medier om misstankarna mot Wikileaksgrundaren: CNN. "Wikileaks- grundaren våldtäktsåtalad i Sverige" NY POST. "EFTERLYST - Wikileaksgrundare anklagad för våldtäkt och övergrepp" EL PAIS. "Wikileaks grundare söks för våldtäkt i Sverige" DAGBLADET. "Assange beskylls för våldtäkt" DER SPIEGEL. "Wikileakschefen inte längre anhållen" THE DAILY BEAST. "Våldtäktsanklagelser mot Wikileaks grundare" LE FIGARO. "Wikileaks-Assange söks för våldtäkt" BBC. "Wikileaks- grundaren våldtäktsanklagad" NEW YORK TIMES. "Wikileaksgrundaren våldtäktsåtalad i Sverige" WASHINGTON POST. "Sverige söker Wikileaks grundare i våldtäktsmål" IL SECULO XIX. "Sverige söker Wikileaksgrundaren för våldtäkt" TELEGRAPH. "Wikileaksgrundare kan gripas efter våldtäktsanklagelser". Foto: MONTAGE

Polisen vän med kvinna som anmälde Assange

Publicerad
Uppdaterad
Polisens förhörsledare i Assangeutredningen är vän med en av de två kvinnor som anmälde Wikileaks-grundaren för sexuella övergrepp, visar Expressens granskning.
Personliga hälsningar på nätet avslöjar att förhörsledaren och kvinnan som anmälde Julian Assange hade kontakt redan i april 2009 - 16 månader innan Julian Assange polisanmäldes för bland annat våldtäkt.
På sin egen facebooksida hyllade polisens förhörsledare för två veckor sedan kvinnornas advokat och beskrev Julian Assange som den "överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan".
Wikileaksgrundaren Julian Assange och hans advokater har vid flera tillfällen kritiserat det svenska rättsväsendet och hävdat att alla chanser till en rättvis rättegång förstörts.
Åklagaren har anklagats för tjänstefel och utredningen har kritiserats för att vara något av en politisk konspiration. Assange har dessutom kallat Sverige för "feminismens Saudiarabien".
Expressen kan idag avslöja att det verkligen fanns en både politisk och personlig koppling mellan en av de anmälande kvinnorna och den förhörsledare, vars inledande förhör vägde tungt när åklagare beslutade sig för att anhålla Assange i augusti förra året.
Förhörsledaren och kvinnan som anmälde Julian Assange lärde känna varandra genom att båda är engagerade i det socialdemokratiska partiet.
Förhörsledaren har bland annat suttit i styrelsen för HBT-Socialdemokraterna.
Förhörsledaren har - trots att hon deltagit i brottsutredningen mot Assange - starkt negativt kommenterat Wikileaksgrundaren på sin facebook-sida.
När tidningen Aftonbladet nyligen lät sina läsare chatta med Assange kommenterade förhörsledaren:
"Vafan ska det här föreställa??? Omdöme noll!!!"
Dagen innan hyllade hon i en statusuppdatering på samma sida de anmälande kvinnornas målsägarbiträde:
"Heja Claes Borgström!!!"

Länkar fortfarande till bloggen

I en annan statusuppdatering i slutet av februari i år skrev förhörsledaren om den "överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan Assange".
I sina bloggar har förhörsledaren och kvinnan som anmälde Julian Assange varit öppna med sin vänskap. Så sent som den 10 februari i år kommenterade kvinnan en statusuppdatering som förhörsledaren gjort på sin Facebooksida.
Kvinnan länkar fortfarande från sin nätsida till förhörsledarens privata blogg.
Redan 16 månader innan Assange kom till Sverige, inbjuden av kvinnan som sedan anmälde honom, skrev förhörsledaren och kvinnan öppet till varandra på nätet.
Förhörsledaren citerade i april 2009 ur ett blogginlägg som Assange- kvinnan skrivit om vita män "som tar sig rätten att bestämma vad som inte är kränkande". Förhörsledaren konstaterade att det partikamraten skrivit "sätter fingret på det väsentliga och talar för sig."
Assange-kvinnan svarade då genom att lämna en personlig hälsning på förhörsledarens blogg:
"Hej! Tack för props :) Och som sagt, märkligt att vita män alltid måste försvara rätten att använda kränkande ord. Sen förnekar de förstås att just dessa ord är en del i det system som håller deras grupp kvar på toppen av samhällsstrukturen."
16 månader senare skulle alltså den kvinnliga polisen, som förhörsledare i Assange-utredningen, spela en viktig roll när Wikileaks-grundaren först anhölls i sin frånvaro som misstänkt för våldtäkt. Den kvinnliga polisen fick snabbt klart för sig att väninnan och partikamraten var en av målsägandena - ändå blev hon förhörsledare i utredningen. Klockan 16.21 inledde hon förhöret med den andra anmälande kvinnan - utan att anmäla jäv.
Det förhöret kom inledningsvis att spela en avgörande roll när jourhavande åklagaren Maria Häljebo Kjellstrand beslutade att anhålla Julian Assange i dennes frånvaro.

"Det går en massa rykten"

Den kvinnliga polisinspektören uppgav tidigare i veckan för Expressen att hon var beredd att svara på alla frågor. Men igår meddelade hon:
- Det har tydligen bestämts att frågor kring polisens hantering av ärendet ska besvaras av Ulf Göranzon (polisens presstalesperson, red anm). Jag får inte uttala mig som polis i ärendet.
Göranzon säger till Expressen att han inte känner till uppgifterna om att förhörsledaren är vän med en av målsägandena.
Vad säger du till dem som menar att förtroendet för polisen skadas när det visar sig att en av utredarna faktiskt är vän med målsäganden?
- Eftersom jag inte själv har tagit del av några uppgifter, annat än hörsägen, så har jag inte för avsikt att kommentera det, säger Ulf Göranzon.
Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten, sa sent igår:
- Vi känner till att det går en massa rykten, men åklagaren har tydligt sagt att hon inte kommer att ge några kommentarer i det här ärendet så länge det pågår en process i England.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag