Wikileaksgrundaren Julian Assange och hans advokater har vid flera tillfällen kritiserat det svenska rättsväsendet och hävdat att alla chanser till en rättvis rättegång förstörts.
Åklagaren har anklagats för tjänstefel och utredningen har kritiserats för att vara något av en politisk konspiration. Assange har dessutom kallat Sverige för "feminismens Saudiarabien".
Expressen kan idag avslöja att det verkligen fanns en både politisk och personlig koppling mellan en av de anmälande kvinnorna och den förhörsledare, vars inledande förhör vägde tungt när åklagare beslutade sig för att anhålla Assange i augusti förra året.
Förhörsledaren och kvinnan som anmälde Julian Assange lärde känna varandra genom att båda är engagerade i det socialdemokratiska partiet.
Förhörsledaren har bland annat suttit i styrelsen för HBT-Socialdemokraterna.
Förhörsledaren har - trots att hon deltagit i brottsutredningen mot Assange - starkt negativt kommenterat Wikileaksgrundaren på sin facebook-sida.
När tidningen Aftonbladet nyligen lät sina läsare chatta med Assange kommenterade förhörsledaren:
"Vafan ska det här föreställa??? Omdöme noll!!!"
Dagen innan hyllade hon i en statusuppdatering på samma sida de anmälande kvinnornas målsägarbiträde:
"Heja Claes Borgström!!!"
Länkar fortfarande till bloggen
I en annan statusuppdatering i slutet av februari i år skrev förhörsledaren om den "överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan Assange".
I sina bloggar har förhörsledaren och kvinnan som anmälde Julian Assange varit öppna med sin vänskap. Så sent som den 10 februari i år kommenterade kvinnan en statusuppdatering som förhörsledaren gjort på sin Facebooksida.
Kvinnan länkar fortfarande från sin nätsida till förhörsledarens privata blogg.
Redan 16 månader innan Assange kom till Sverige, inbjuden av kvinnan som sedan anmälde honom, skrev förhörsledaren och kvinnan öppet till varandra på nätet.
Förhörsledaren citerade i april 2009 ur ett blogginlägg som Assange- kvinnan skrivit om vita män "som tar sig rätten att bestämma vad som inte är kränkande". Förhörsledaren konstaterade att det partikamraten skrivit "sätter fingret på det väsentliga och talar för sig."
Assange-kvinnan svarade då genom att lämna en personlig hälsning på förhörsledarens blogg:
"Hej! Tack för props :) Och som sagt, märkligt att vita män alltid måste försvara rätten att använda kränkande ord. Sen förnekar de förstås att just dessa ord är en del i det system som håller deras grupp kvar på toppen av samhällsstrukturen."
16 månader senare skulle alltså den kvinnliga polisen, som förhörsledare i Assange-utredningen, spela en viktig roll när Wikileaks-grundaren först anhölls i sin frånvaro som misstänkt för våldtäkt. Den kvinnliga polisen fick snabbt klart för sig att väninnan och partikamraten var en av målsägandena - ändå blev hon förhörsledare i utredningen. Klockan 16.21 inledde hon förhöret med den andra anmälande kvinnan - utan att anmäla jäv.
Det förhöret kom inledningsvis att spela en avgörande roll när jourhavande åklagaren Maria Häljebo Kjellstrand beslutade att anhålla Julian Assange i dennes frånvaro.
"Det går en massa rykten"
Den kvinnliga polisinspektören uppgav tidigare i veckan för Expressen att hon var beredd att svara på alla frågor. Men igår meddelade hon:
- Det har tydligen bestämts att frågor kring polisens hantering av ärendet ska besvaras av Ulf Göranzon (polisens presstalesperson, red anm). Jag får inte uttala mig som polis i ärendet.
Göranzon säger till Expressen att han inte känner till uppgifterna om att förhörsledaren är vän med en av målsägandena.
Vad säger du till dem som menar att förtroendet för polisen skadas när det visar sig att en av utredarna faktiskt är vän med målsäganden?
- Eftersom jag inte själv har tagit del av några uppgifter, annat än hörsägen, så har jag inte för avsikt att kommentera det, säger Ulf Göranzon.
Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten, sa sent igår:
- Vi känner till att det går en massa rykten, men åklagaren har tydligt sagt att hon inte kommer att ge några kommentarer i det här ärendet så länge det pågår en process i England.