Polisen slår till mot konferenslokalen i Falun. Åtta personer greps och stora mängder vapen beslagtogs.
Polisen slår till mot konferenslokalen i Falun. Åtta personer greps och stora mängder vapen beslagtogs.

Peter lockade gängen i fällan

Publicerad
Uppdaterad
Mitt under skidspelen stormade ett hundratal tungt beväpnade poliser Grand hotell i Falun.
Sex unga kriminella greps under stort tumult.
Och polisens hemliga agent Peter Rätz, 41.
För första gången berättar han nu om vad som egentligen hände under den uppmärksammade fredsmäklingen.
Berättelsen om tillslaget på Grand börjar med ett misslyckat bankrån i Falun 2000. Men det är inte de ökända ynglingarna i gänget som gör bort sig. Det är polisen som nervöst väntar på rånarna inne i banklokalen - när de helt plötsligt brottar ner en handfull oskyldiga, omaskerade, obeväpnade bankkunder i stället för de maskerade, beväpnade 20-åringarna. Att banken skulle rånas visste polisen.

Var medlem i Bandidos

Polisens hemliga agent Peter Rätz, 41, medlem i ligan Bandidos, ökänd våldspsykopat utan brottsligt register, har just flyttat till Falun. När han går med i Bandidos bildas supportergänget X-team i Falun. - Det är ett bra sätt att hålla reda på busarna. Om de går i likadana kläder och stödjer Bandidos blir det lättare för polisen att hålla koll på dem, stoppa dem i kontroller, säger Peter Rätz. De lokala unga brottslingarna berättar för Peter Rätz att de har god tillgång till vapen, bland annat ett automatvapen - en militär AK-5:a. Den vill polisen få tag på. När gänget börjar planera ett bankrån smider polisen planen.

Polisen kunde följa bilen

Killarna ska låna Peter Rätz röda Toyota Celica. På det viset kan polisen följa bilen hela tiden. En rad poliser körs upp från Stockholm för att hjälpa till, de lokala spanarna var kända av brottslingarna. Inne på banken finns en piketgrupp från Stockholm. Rånarnas telefoner avlyssnas och alla utrustas med bilder på de personer som ska delta i rånet. Så fort rånarna går in i banklokalen ska de slås ut och vapnen beslagtas. Men den röda Toyotan hinner aldrig till banken. Poliserna inne i banken slår till mot en handfull oskyldiga bankkunder i stället. De brottas ner under stort tumult och poliserna går runt och jämför bilderna de fått med personerna på bankens golv. De liknar inte de misstänkta bankrånarna överhuvudtaget. Men flera av dem käner igen personerna på bilderna. - Och Falun är litet. Det gick inte många minuter förrän vi kunde höra på telefonavlyssningen att folk ringde rånarna och sa att polisen väntar på banken med bilder på er, säger före detta kommissarien Olle Liljegren.

Fick inte tag på vapnen

Polisen misslyckas med att få tag på vapnen och rånplanerna rinner ut i sanden. Det går två år. Men i mars 2002 smäller det. X-Team handlar med kokain i Falun. Den lokala asiatligan handlar med ecstasy. Knarkhandeln är uppdelad och alla nöjda. Men när asiatligan börjar sälja kokain blir det bråk. Det börjar med ett slagsmål på krogen. Joe Niyomwat, som senare mördas i Bandidos lokal, slår ner en person löst knuten till den ökända Familjen i Borlänge. X-team åker hem till Joes lägenhet i Främby. Där försöker de först bryta upp dörren med kofot. Men de lyckas inte passera säkerhetsdörren. Joe, som befinner sig i lägenheten tillsammans med sin sambo och deras nyfödda son, inser vad som är på väg att hända. Han plockar fram en pistol och skjuter genom dörren. En skottskadades svårt. X-team svarar med att skjuta in genom dörren. - Då förstod vi att det var fullt gängkrig på gång. De här killarna drar sig inte för något, säger Peter Rätz. Före detta medlemmar i X-Team säger i dag att de inte hade med skjutningen i Främby att göra. Duellen genom dörren ska i stället ha handlat om något annat.

Insatsstyrkan sätts in

Polisen bestämmer sig för att göra slut på gängkriget. En stor insatsstyrka körs upp från Stockholm till Falun. På lördagen ska Peter Rätz medla mellan gängen, de ska tala ut i en konferenslokal på Grand Hotell. Det är då som polisen ska slå till. Dagen innan träffar Peter Rätz de två fraktionerna. - De har vapen och sitter och knarkar. Pratar om vad de ska göra med det andra gänget. Är allmänt instabila. Jag säger åt dem att ta med så mycket vapen som möjligt. Vi vill ju komma åt allt vi kan när vi slår till. Därefter åker Peter Rätz till krogen och träffar den andra sidan. Han berättar för dem att de andra är beväpnade och råder dem att ta med så mycket vapen som möjligt.

Tungt beväpnade poliser

På lördagen är insatsstyrkan förberedd. Den består bland annat av antiterroriststyrkan och en grupp för särskilda insatser. Totalt drygt 100 tungt beväpnade, specialutbildade poliser.

"Beväpnade till tänderna"

Först anländer tre medlemmar ur X-Team. - När de kommer ska jag samla in alla vapen. Vi vill ju inte ha sex dårar beväpnade till tänderna när insatsstyrkan rusar in, säger Peter Rätz. För detta ändamål finns en stor svart väska. Målet med operationen är bland annat att försöka få tag på den pistol som användes vid mordförsöket i Främby. - Men de vägrar lämna ifrån sig vapnen. De vill inte vara obeväpnade när det andra gänget kommer. Enligt medlemmar ur X-Team är det Peter Rätz som har med sig alla vapen. Han har dem i väskan och delar ut dem till medlemmarna. Han ska också ha föreslagit att gänget ska tejpa fast vapnen under bordet med silvertejp så att de ska kunna skjuta utan att motståndarna hinner agera. Det sker dock inte. - Vissa av dem påstår att jag delade ut vapnen. Det faller på sin egen orimlighet. Det vapen som användes vid mordförsöket beslagstogs ju sedan. - De påstår också att jag har gett dem knark innan tillslaget. Det är helt befängt. Hur skulle jag ha kunna ha vapen och knark med mig när jag åkte polisbil dit från Stockholm, säger Peter Rätz.

Klart för tillslag

När de båda fraktionerna är samlade, totalt sju tungt beväpnade brottslingar, stänger de dörren till konferenslokalen. Nu är allt klart för tillslaget. Utanför hotellet väntar en gängmedlem i en bil. Utanför dörren till konferenslokalen står Olle Liljegren och räknar ner tillsammans med terroriststyrkan som står på rad. Maskerade, med hjälmar, sköldar och automatvapen gungar de i takt på ett långt led. På fem ska Olle Liljegren låsa upp dörren och gänget ska slås ut.

Slog till för tidigt

I de närliggande lokalerna tvingas folk ner på golvet för att inte vara i vägen för kulorna. Insatsstyrkan ska gå in på fem. Samtidigt ska en grupp poliser slå ut bilen utanför. Men på tre smäller det. Polis-styrkan utanför hotellet var tvungna att slå till lite tidigare. De kastar en chockgranat utanför bilen. Därefter kastar de in en påslagen pulverbrandsläckare i bilen.

Prickskyttar på plats

Insatsstyrkan går in direkt. Utanför fönstren står prickskyttar med lasersikten och riktar sina vapen in i lokalen. - Jag får kolven på en Mp-5:a i ansiktet. De slår sönder käken och flera tänder. De som kom in visste inte att jag jobbade för polisen. De hade fått order om att oskadliggöra mig först. För om det blev skottlossning skulle jag ligga på golvet, säger Peter Rätz. Från en pöl av blod, med ett knä i nacken och ett automatvapen mot huvudet ser Peter Rätz hur vapnen flyger åt alla håll. Alla försöker göra sig av med vapnen. En handgranat, som en i gänget haft liggande i sin mössa på bordet, rullar ut över golvet.

Släpps efter 30 dagar

Utanför hotellet väntar mängder av fotografer och uniformerade polischefer. Alla ser Peter Rätz föras ut iförd skottsäker väst och en tröja med texten: Terrorteam for fun and pleasure. När Peter Rätz släpps ur häktet efter 30 dagar är redan hela gänget ute. De flesta släpptes efter bara en eller två veckor. Polisen lyckas inte binda brottslingarna till alla vapen - fyra pistoler, ett avsågat hagelgevär, ett repetergevär och en handgranat. - Då började jag fundera på vad som gått snett. Några hade erkänt att de hade vapen, andra hade de inga bevis på. Vilket jag inte kan förstå än i dag, säger Peter Rätz.

Fyra personer döms

Totalt döms fyra personer för vapenbrott till olika långa fängelsestraff efter razzian på Grand. En av medlemmarna i X-Team tas med pistolen som användes vid skjutningen i Främby.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag