Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter, 40, berättar: "Jag är inte uppsagd än"

Talar ut. Peter Rätz, 40, som i 10 år arbetade som polisens infiltratör: Jag är inte uppsagd än, säger han, I dag lever han i polisens vittnesskyddsprogram och har förändrat sitt utseende för att inte bli igenkänd. När Expressen träffar honom bär han tung skyddsväst som han använder vid riskabla situationer.

Polisens hemliga agent Peter Rätz, 40, infiltrerade tunga kriminella nätverk som Bandios, Brödraskapet och Hells Angels. 

Bara ett fåtal i polisledningen kände till de hemliga operationerna.

Nu berättar Peter Rätz hur polisen systematiskt lurat domstolar, åklagare och andra poliser med falska polisanmälningar. Peter Rätz, 40, arbetade som polisens hemliga agent under tio års tid. Han har hela tiden sett sig som anställd av polisen för att infiltrera tunga kriminella organisationer. Operationerna har genomförts i en juridisk gråzon med flera höga polischefers godkännande. Expressen har under ett par veckors tid gjort timslånga intervjuer med Peter Rätz. Granskningen visar att Peter Rätz på order av polisen rört sig i utkanten av lagen - flera personer har dömts till långa fängelsestraff utan att domstolar känt till bakgrunden i  brottmål där han varit huvudaktören.

Infiltrerade nätverk

 Peter Rätz var före detta kriminalkommissarien Olle Liljegrens bästa agent. Tillsammans har de infiltrerat de tyngsta kriminella nätverken i Sverige - Bandidos, Brödraskapet och Hells Angels. Peter Rätz har gjort en spikrak karriär i organisationerna. Åklagare utreder om två av de operationer som Peter Rätz har varit involverad i har inneburit olaglig brottsprovokation. Om så är fallet kan flera personer ha dömts till långa fängelsestraff på olagliga grunder.

Priset på han huvud: 1 milj

 Peter Rätz lever i dag i polisens vittnesskyddsprogram. Han har en ny identitet och har förändrat sitt utseende. Hotbilden mot honom är hög. Många kriminella vill se honom död. Enligt uppgift har han ett pris på en miljon kronor på sitt huvud. Säkerheten runt polisens infiltratör Peter Rätz är omfattande. Inför vårt möte blir vi upplockade på en angiven plats i Stockholm och körs genom stan. Vid Nationalmuseum blockerar flera efterföljande civila polisbilar på givet kommando vägen bakom oss så att vi kan köra vidare utan eventuella efterföljare. Vi körs sedan till en hemlig plats där flera poliser säkrar området runt oss innan vi kan börja intervjun.

Falska polisanmälningar

 Endast ett fåtal av cheferna på länskriminalen kände till de hemliga polisoperationerna. Inför en razzia skrev polisen alltid en hemlig operationsplan - där beskrev polisen i klartext hur infiltrationen gått till och hur man skulle genomföra gripandet, den förstördes alltid efter operationerna. Därefter gjorde man falska polisanmälningar som gav en annan bakgrund av händelsen. Det var den friserade bakgrunden som domstolarna fick höra.

Snubblade över vapen

 Expressens har ett omfattande material bestående av bland annat hemliga operationsplaner, tidigare okända underrättelserapporter, kvitton på utbetalda ersättningar, falska polisanmälningar som styrker Peter Rätz berättelse. Till exempel snubblade hundägare över vapengömmor, ordningspoliser kontrollerade misstänkta bilar och hittade stora partier narkotika, omfattande spaningsinsatser blev till heta anonyma tips vilket kunde leda till att den lokala polisen kunde gripa misstänkta narkotikalangare. - Jag har deltagit i mellan 30 och 35 hemliga polisoperationer, säger Peter Rätz. Dåvarande chefen för länskriminalen i Stockholm Leif Jennekvist var en av dem som kände till operationerna. Vad vet du om Peter Rätz? - Jag har inga kommentarer när det gäller polisens operativa verksamhet, säger Leif Jennekvist. Så Peter Rätz är en del av polisens operativa verksamhet? - Jag har inga kommentarer.

"Fortfarande anställd"

 Peter Rätz har hela tiden fått betalt av polismyndigheten enligt ett särskilt belöningssystem. Ersättningen baserades på hur framgångsrika operationerna var, hur stor risk han utsatt sig för och om någon dömts i ärendet. Ett beslag av till exempel en AK4 var värt 20 000 kronor. Om operationen var särskilt farlig multiplicerades summan med en viss procentsats. - Jag har inte skrivit kontrakt med polismyndigheten. Men eftersom jag arbetat mer än tre månader med fast betalning så anser jag att jag varit anställd, säger Peter Rätz. - Jag är fortfarande anställd av polisen, jag har inte blivit uppsagd än.

Betalade för han mc

 Polismyndigheten har betalt Peter Rätz omkostnader som hotellrum och flygbiljetter. - Polisen betalade till och med handpenningen och leasingavgifterna på min Harley-Davidson. - Det är svårt att infiltrera ett mc-gäng om man inte kör motorcykel, säger Peter Rätz. Bara ett fåtal av cheferna på länskriminalen har känt till Peter Rätz rätta identitet. Andra har känt till hans kodnamn: Pia eller Tol. Hans riktiga identitet förvarades i ett igenklistrat kuvert i ett säkerhetsskåp. Bara om det fanns risk för hans liv fick andra chefer i polishuset bryta kuvertet.

Han beskrevs som våldsam

 Polisen byggde upp Peter Rätz påhittade identitet som yrkeskriminell med vapenhandel, narkotika och indrivning som specialitet. Rapporter i allmänna spaningsregistret beskrev honom som ytterst våldsam - information som läckte till andra kriminella och spädde på hans rykte. - Polisen fick order om att de var tvungna att vara minst fyra man om de skulle stoppa mig. Då undrade de ju vad jag var för en farlig jävel. - Polismyndigheten läcker otroligt mycket information till kriminella.

Arbetade i bar

 Inte ens Peter Rätz egen familj har känt till att han arbetade för polisen. Peter Rätz rekryterades till polisen 1995. Då arbetade han som bartender på krogen Downtown i centrala Stockholm. - Vi hade en klubb på måndagar som många kriminella mc-gäng kom till. De hängde i min bar. - På tisdagar var det klubb för poliser. Det var så jag träffade Olle Liljegren och hans kolleger. De jobbade på mc-kommissionen då, säger Peter Rätz.

"Jag gick med frivilligt"

 Vid den tidpunkten hade polisen stora problem med mc-relaterad kriminalitet. Polisen tillsatte mc-kommissionen för att bekämpa den tunga brottsligheten. Då föddes idén att infiltrera gängen. - Jag fick en förfrågan att gå med i ASA MC. Jag diskuterade med mc-kommissionen och de tyckte det var en bra idé att jag gick med. Så jag gick med frivilligt på deras inrådan. - Sen utvecklades arbetet. Till den gränsen att de ville jag skulle börja jobba heltid för dem. Mot betalning helt enkelt. Och det började jag göra. Varför? - Jag har inget bra svar. Men jag skulle ljuga om jag inte sa att det var spännande. Jag hade sett baksidan av de kriminella gängen och ville göra en insats. Många i min släkt arbetar också som poliser. Peter Rätz gjorde blixtkarriär i mc-gängen och hans arbete gav snabbt resultat. Bland annat ledde infiltratörens arbete till att polisen kunde spränga Hells Angels vapengömma på Ekerö 2000.

"Jag är mycket smartare"

 Peter Rätz är den enda som varit medlem i Brödraskapet - utan att ha dömts för brott. Den enda punkten i belastningsregistret var en ordningsbot på 600 kronor för att ha kört "i ett körfält som anvisats för annat fordon". 2003 dömdes han dock för utpressning - ett år senare benådades han av Thomas Bodström. - Jag var den enda i Brödraskapet som inte var straffad tidigare. Ledaren Daniel Fitzpatrick kontaktade mig och frågade hur det kunde komma sig. - Då sa jag att jag är mycket smartare för jag åker inte fast. Det var inte så populärt. Polismyndigheten på Gotland driver just nu en förundersökning där Peter Rätz är misstänkt för grovt narkotikabrott i samband med en hemlig operation på Gotland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.