Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paniken i SD

Jimmie Åkesson deltog i den tre dagar långa kryssningen som filmats i hemlighet. Nu är man inom partitoppen oroliga för vad som kan finnas på banden. "Vi har ingen aning om vad Jimmie säger på de där filmerna", säger en sverigedemokratisk politiker.Foto: Olof Abrahamsson
Oron är stor i Sverigedemokraternas ledning efter avslöjandet att partiets blöta Tallinn-resa smygfilmats av en infiltratör från Sveriges Radio. Frågan alla ställer sig nu är: Vad finns på filmerna? - De har all anledning att vara oroliga, säger Sanna Klinghoffer på Sveriges Radio.
mmExpressen avslöjade i går att fyra Sverigedemokrater polisanmälts misstänkta för att ha stängt in och rånat en Sveriges Radio-reporter på en handväska med en dold kamera i en hytt på Estlandsfärja M/S Victoria. Reportern, Caroline Stenman, 26, hade i flera månader wallraffat inom partiet och samlat timmar med bandinspelningar.
Partiledaren Jimmie Åkesson själv undvek i går journalisterna. Han ville inte uttala sig om skandalen.
I ett pressmeddelande säger Jimmie Åkesson bara att han ser det "som ytterst anmärkningsvärt att public service använder licensbetalarnas pengar till att i flera månader bedra och smygfilma politiskt engagerade ungdomar i privata situationer."
SDU-ordföranden Erik Almqvist - som polisanmälts för att han ska ha rånat eller bestulit SR-reportern Caroline Stenman på hennes väska med den dolda kameran - säger att han har svårt att förstå vad reportern kan ha smygfilmat som skulle vara så komprometterande:
- Men när det handlar om 30 ungdomar som firar i tre dagar så är det så klart att alla inte är jättenyktra.

Blöt tredagarskryssning
Men enligt uppgift till Expressen gäller oron inom Sd:s toppskikt inte i första hand ungdomarna och vad de kan ha sagt framför den dolda kameran.
Oron gäller de ledande personerna i partiet - partiledaren Jimmie Åkesson, partisekreterare Björn Söder och SDU-ordföranden och styrelsemedlemmen Erik Almqvist som alla deltog i den tre dagar långa, och enligt flera uppgiftslämnare, mycket blöta, tredagarskryssningen till Tallinn.
- Vi har ingen aning om vad Jimmie säger på de där filmerna, säger en sverigedemokratisk politiker.

Privata diskussioner
Osminkade inblickar i fylleslaget - med privata konversationer under sena krogrundor - riskerar att trasa sönder den upputsade bilden av sverigedemokraterna som ett vanligt parti.
- SD har en främlingsfientlig grund. Jag utgår från att de säger saker privat som de inte vill skylta med utåt, säger journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius, som snart kommer med en bok om partiets ideologi.
Sanna Klinghoffer på Sveriges Radios Kaliber-redaktion säger att Sverigedemokraterna har all anledning att vara oroade över det som finns på de timmar med film som redaktionens mullvad hann spela in innan hon avslöajdes:
- Filmerna visar tydligt vad de vuxna som leder partiet gör och säger mellan skål och vägg, säger Sanna Klinghoffer.

FOTNOT. Kalibers granskning av Sverigedemokraterna sänds under våren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.