Jimmie Åkesson deltog i den tre dagar långa kryssningen som filmats i hemlighet. Nu är man inom partitoppen oroliga för vad som kan finnas på banden. "Vi har ingen aning om vad Jimmie säger på de där filmerna", säger en sverigedemokratisk politiker. Foto: Olof Abrahamsson
Jimmie Åkesson deltog i den tre dagar långa kryssningen som filmats i hemlighet. Nu är man inom partitoppen oroliga för vad som kan finnas på banden. "Vi har ingen aning om vad Jimmie säger på de där filmerna", säger en sverigedemokratisk politiker. Foto: Olof Abrahamsson

Paniken i SD

Publicerad
Uppdaterad
Oron är stor i Sverigedemokraternas ledning efter avslöjandet att partiets blöta Tallinn-resa smygfilmats av en infiltratör från Sveriges Radio. Frågan alla ställer sig nu är: Vad finns på filmerna? - De har all anledning att vara oroliga, säger Sanna Klinghoffer på Sveriges Radio.
mmExpressen avslöjade i går att fyra Sverigedemokrater polisanmälts misstänkta för att ha stängt in och rånat en Sveriges Radio-reporter på en handväska med en dold kamera i en hytt på Estlandsfärja M/S Victoria. Reportern, Caroline Stenman, 26, hade i flera månader wallraffat inom partiet och samlat timmar med bandinspelningar.
Partiledaren Jimmie Åkesson själv undvek i går journalisterna. Han ville inte uttala sig om skandalen.
I ett pressmeddelande säger Jimmie Åkesson bara att han ser det "som ytterst anmärkningsvärt att public service använder licensbetalarnas pengar till att i flera månader bedra och smygfilma politiskt engagerade ungdomar i privata situationer."
SDU-ordföranden Erik Almqvist - som polisanmälts för att han ska ha rånat eller bestulit SR-reportern Caroline Stenman på hennes väska med den dolda kameran - säger att han har svårt att förstå vad reportern kan ha smygfilmat som skulle vara så komprometterande:
- Men när det handlar om 30 ungdomar som firar i tre dagar så är det så klart att alla inte är jättenyktra.

Blöt tredagarskryssning
Men enligt uppgift till Expressen gäller oron inom Sd:s toppskikt inte i första hand ungdomarna och vad de kan ha sagt framför den dolda kameran.
Oron gäller de ledande personerna i partiet - partiledaren Jimmie Åkesson, partisekreterare Björn Söder och SDU-ordföranden och styrelsemedlemmen Erik Almqvist som alla deltog i den tre dagar långa, och enligt flera uppgiftslämnare, mycket blöta, tredagarskryssningen till Tallinn.
- Vi har ingen aning om vad Jimmie säger på de där filmerna, säger en sverigedemokratisk politiker.

Privata diskussioner
Osminkade inblickar i fylleslaget - med privata konversationer under sena krogrundor - riskerar att trasa sönder den upputsade bilden av sverigedemokraterna som ett vanligt parti.
- SD har en främlingsfientlig grund. Jag utgår från att de säger saker privat som de inte vill skylta med utåt, säger journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius, som snart kommer med en bok om partiets ideologi.
Sanna Klinghoffer på Sveriges Radios Kaliber-redaktion säger att Sverigedemokraterna har all anledning att vara oroade över det som finns på de timmar med film som redaktionens mullvad hann spela in innan hon avslöajdes:
- Filmerna visar tydligt vad de vuxna som leder partiet gör och säger mellan skål och vägg, säger Sanna Klinghoffer.

FOTNOT. Kalibers granskning av Sverigedemokraterna sänds under våren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag