Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Nytt avslöjande om Wikileaks i dag: Organisationen kartlade svenska journalister

Publicerad

LONDON. Wikileaks har - enligt organisationens egna interna dokument - i hemlighet kartlagt Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och flera andra svenska journalister som rapporterat kritiskt om Wikileaks och Julian Assange.

Expressen har sett delar av Wikileaks interna spaningsmaterial med uppgifter om Thomas Mattssons privat­ekonomi och bilder på hans bostad.

- Jag känner inte till någon utredning, hävdar Wikileaks talesman Kristinn Hrafnsson.

Wikileaks ledning är övertygad om att Julian Assange utsattes för en konspiration när två svenska kvinnor polisanmälde honom för våldtäkt och sexuellt ofredande. Och att USA nu utnyttjar rättsprocessen för att tvinga fram en utlämning.

Journalister, politiker och myndighetspersoner ska vara involverade i den påstådda komplotten. Därför har ledningen under en längre tid diskuterat olika scenarier för att "avslöja konspirationen" och stoppa en eventuell utlämning av Assange till USA.

Därför har också, visar Wikileaks interna material, svenska journalister kartlagts. Enligt flera källor, med insyn i Wiki­leaks material och planering, har ett antal personer varit engagerade i kartläggningen:

- De har kommit fram till att minst tre reportrar, som jobbar på två olika mediehus, ingår i komplotten, uppger Expressens källor med insyn i Wikileaks.

De svenska journalisternas ekonomi och privatliv har granskats, visar det material som Expressen har fått se.

- De har smygtagit bilder på personer som misstänks vara involverade i konspirationen mot Assange, de har samlat information från offentliga register och de har också kommit över hemligt material från myndigheters databaser.

Upp­gifterna om kartläggningen kommer från källor som i december gav Expressen tillgång till internt Wiki­leaks-material som sa att Wiki­leaks hade dokument som pekar ut Carl Bildt som informatör åt USA.

Uppgifterna om Bildt har nu i efterhand bekräftats av Julian Assange och Wikileaks informations­ansvarige Kristinn Hrafnsson.

Kritik mot Wikileaks

Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson namnges som en av de svenska publicister vars privatliv har kartlagts.

En möjlig förklaring till att Wikileaks kartlagt Knutson kan vara att hon uttryckt kraftfull offentlig kritik mot Wikileaks svenske representant, frilansjournalisten Johannes Wahlström.

I en krönika i tidskriften Fokus den 9 december 2010 konstaterade hon att Wahlströms omdöme tidigare ifrågasatts, och sammanfattade:

"Vi kan bara hoppas att förtrollningen släpper och att Johannes Wahlström någon gång kommer att granskas med röntgenapparat."

"Paranoida lögner"

Ulrika Knutson har i P1:s "Godmorgon, världen" beskrivit Wikileaks och Julian Assanges anklagelser om en USA-styrd konspiration som "löjeväckande":

"Inte ens (John) Pilgers gamle kompis John leCarré skulle ha kunnat hitta på såna intriger som Wikileakskretsarna tvinnar av "neokonservativa judar", man kallar Bonniersfären så, och "kända högermän" som man döpt advokat Claes Borgström till. En härva av paranoida lögner och missuppfattningar."

Ulrika Knutson säger till Expressen om uppgifterna:

- Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Om det stämmer så undrar man hur de här aktivisterna prioriterar.

Ulrika Knutson säger att hon både som krönikör och ord­förande i publicistklubben försvarat Wikileaks i yttrande­frihetens namn.

- Jag har skrivit och sagt att de har avslöjat väsentliga fakta, inte minst om USA:s krigsbrott.

Bilder på bostad

I Wikileaks spaningsmaterial finns också bilder på Expressens chefredaktör Thomas Mattssons bostad i Stockholm, tillsammans med information om honom som ser ut att komma från offentliga register.

Expressen har varit i fokus för Wikileaks kritik sedan tidningen i augusti 2010 avslöjade att Julian Assange anhållits misstänkt för sexbrott under ett Sverigebesök. Däremot verkar Wikileaks faktakontroll brista, i åtminstone det material som rör Thomas Mattsson.

Wikileaks påstår i kartläggningen att Thomas Mattsson äger en bostad som är värd motsvarande 14 000 000 kronor, vilket är väsentligt högre än det verkliga marknadsvärdet.

Wikileaks slår i materialet fast att Mattssons chefredaktörslön är otillräcklig för att få ett så stort bolån. Wikileaks slutsats är därför att Mattsson tagit emot pengar från annat håll.

Julian Assange sa i går att han inte pratar med Expressen. Wikileaks talesman Kristinn Hrafnsson säger till Expressens Robert Börjesson i London att han inte har någon kännedom om att Wiki­leaks kartlagt journalister.

Har Wikileaks, eller personer kopplade till Wikileaks, någonsin kartlagt journalister i Sverige?

- På vilket sätt?

Hämtat ekonomisk information om dem eller undersökt dem på något sätt?

- Nej, jag känner inte till att någon form av utredning har skett, säger Kristinn Hrafnsson.

 

Här skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson själv om de nya uppgifterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag