Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt avslöjande om Wikileaks i dag: Organisationen kartlade svenska journalister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

LONDON. Wikileaks har - enligt organisationens egna interna dokument - i hemlighet kartlagt Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och flera andra svenska journalister som rapporterat kritiskt om Wikileaks och Julian Assange.

Expressen har sett delar av Wikileaks interna spaningsmaterial med uppgifter om Thomas Mattssons privat­ekonomi och bilder på hans bostad.

- Jag känner inte till någon utredning, hävdar Wikileaks talesman Kristinn Hrafnsson.

Wikileaks ledning är övertygad om att Julian Assange utsattes för en konspiration när två svenska kvinnor polisanmälde honom för våldtäkt och sexuellt ofredande. Och att USA nu utnyttjar rättsprocessen för att tvinga fram en utlämning.

Journalister, politiker och myndighetspersoner ska vara involverade i den påstådda komplotten. Därför har ledningen under en längre tid diskuterat olika scenarier för att "avslöja konspirationen" och stoppa en eventuell utlämning av Assange till USA.

Därför har också, visar Wikileaks interna material, svenska journalister kartlagts. Enligt flera källor, med insyn i Wiki­leaks material och planering, har ett antal personer varit engagerade i kartläggningen:

- De har kommit fram till att minst tre reportrar, som jobbar på två olika mediehus, ingår i komplotten, uppger Expressens källor med insyn i Wikileaks.

De svenska journalisternas ekonomi och privatliv har granskats, visar det material som Expressen har fått se.

- De har smygtagit bilder på personer som misstänks vara involverade i konspirationen mot Assange, de har samlat information från offentliga register och de har också kommit över hemligt material från myndigheters databaser.

Upp­gifterna om kartläggningen kommer från källor som i december gav Expressen tillgång till internt Wiki­leaks-material som sa att Wiki­leaks hade dokument som pekar ut Carl Bildt som informatör åt USA.

Uppgifterna om Bildt har nu i efterhand bekräftats av Julian Assange och Wikileaks informations­ansvarige Kristinn Hrafnsson.

Kritik mot Wikileaks

Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson namnges som en av de svenska publicister vars privatliv har kartlagts.

En möjlig förklaring till att Wikileaks kartlagt Knutson kan vara att hon uttryckt kraftfull offentlig kritik mot Wikileaks svenske representant, frilansjournalisten Johannes Wahlström.

I en krönika i tidskriften Fokus den 9 december 2010 konstaterade hon att Wahlströms omdöme tidigare ifrågasatts, och sammanfattade:

"Vi kan bara hoppas att förtrollningen släpper och att Johannes Wahlström någon gång kommer att granskas med röntgenapparat."

"Paranoida lögner"

Ulrika Knutson har i P1:s "Godmorgon, världen" beskrivit Wikileaks och Julian Assanges anklagelser om en USA-styrd konspiration som "löjeväckande":

"Inte ens (John) Pilgers gamle kompis John leCarré skulle ha kunnat hitta på såna intriger som Wikileakskretsarna tvinnar av "neokonservativa judar", man kallar Bonniersfären så, och "kända högermän" som man döpt advokat Claes Borgström till. En härva av paranoida lögner och missuppfattningar."

Ulrika Knutson säger till Expressen om uppgifterna:

- Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Om det stämmer så undrar man hur de här aktivisterna prioriterar.

Ulrika Knutson säger att hon både som krönikör och ord­förande i publicistklubben försvarat Wikileaks i yttrande­frihetens namn.

- Jag har skrivit och sagt att de har avslöjat väsentliga fakta, inte minst om USA:s krigsbrott.

Bilder på bostad

I Wikileaks spaningsmaterial finns också bilder på Expressens chefredaktör Thomas Mattssons bostad i Stockholm, tillsammans med information om honom som ser ut att komma från offentliga register.

Expressen har varit i fokus för Wikileaks kritik sedan tidningen i augusti 2010 avslöjade att Julian Assange anhållits misstänkt för sexbrott under ett Sverigebesök. Däremot verkar Wikileaks faktakontroll brista, i åtminstone det material som rör Thomas Mattsson.

Wikileaks påstår i kartläggningen att Thomas Mattsson äger en bostad som är värd motsvarande 14 000 000 kronor, vilket är väsentligt högre än det verkliga marknadsvärdet.

Wikileaks slår i materialet fast att Mattssons chefredaktörslön är otillräcklig för att få ett så stort bolån. Wikileaks slutsats är därför att Mattsson tagit emot pengar från annat håll.

Julian Assange sa i går att han inte pratar med Expressen. Wikileaks talesman Kristinn Hrafnsson säger till Expressens Robert Börjesson i London att han inte har någon kännedom om att Wiki­leaks kartlagt journalister.

Har Wikileaks, eller personer kopplade till Wikileaks, någonsin kartlagt journalister i Sverige?

- På vilket sätt?

Hämtat ekonomisk information om dem eller undersökt dem på något sätt?

- Nej, jag känner inte till att någon form av utredning har skett, säger Kristinn Hrafnsson.


Här skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson själv om de nya uppgifterna. 

SÅ HAR ULRIKA KNUTSON KRITISERAT WIKILEAKS OCH JULIAN ASSANGE

"Hans upphöjelse var plötsligt för stor, hans position för mäktig. En man som ensam öppnar eller stryper nyhetsflödet står över alla diskussioner om omdöme. Han är Gud i medievärlden. Det är därför vi inte har någon diskussion om alla hans märkliga roller, som Wikileaksaktivist och kompis med Julian Assange, som researcher, reporter och redaktionskonsult, djupt insyltad i nyhetsarbetet."

Ulrika Knutson om Assanges vän Johannes Wahlström i krönika i tidskriften Fokus den 9 december 2010


"I månader har man förvånat sig över att Wikileaks samarbetat med en rabiat förintelseförnekare som Israel Shamir. Julian Assange och hans krets har vägrat förklara sig. I veckan har det avslöjats att Assange i samtal med en engelsk journalist själv vädrat tankar om den judiska konspirationen."

Ulrika Knutson i krönika i P1:s ”Godmorgon, världen” den 6 mars 2011


"Du står nu och säger att vi kan inte på nåt sätt intressera oss för Julian Assanges person. Du har ju själv bidragit till den, i allra högsta grad, genom den här intervjun i Aftonbladet där du mycket noga gick igenom hans barndom och ungdom och hans personliga drag och språk och jag skulle väl säga att det var väl inte direkt nån kritisk intervju, utan det var väl ett helgonporträtt som publicerades i gamla tidningar som Månadsjournalen och så."

Ulrika Knutson som debattledare på Publicistklubben den 17 januari 2011 (direkt till Johannes Wahlström som står i panelen på scen)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.