Nya skandaler i Ikea Ryssland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sparkad. Per kaufmann, generaldirektör för Ryssland och östeuropa och Ikea Rysslands högsta chef. Fick sparken i fredags kväll.

MOSKVA. Expressen kan i dag avslöja nya skandaler i Ikea Ryssland. 

I hemliga dokument märkta "Endast för generaldirektören" planerar den svenska möbeljätten hur ryska affärsmän och toppolitiker ska kartläggas, utpressas och smutskastas. 

-  Affärsmetoderna som beskrivs i dessa dokument är fullständigt främmande för Ikea. Det är upprörande, säger Helen Duphorn, informationschef för Ikeagruppen  i holländska Leiden.

Ikeagruppens koncernledning i Holland skakas nu av mutskandalen i Ikea Ryssland som Expressen avslöjade i går.

 Ikeas två högsta chefer i Ryssland, Per Kaufmann och Stefan Gross, avskedades i fredags kväll när Ikeas koncernledningen fick veta att Expressen skulle publicera dokument som visade att Ikeacheferna godkänt utbetalning av mutor till ryska myndigheter.

 Expressens nya avslöjande om Ikea Rysslands smutsiga affärsmetoder innebär att dramatiken -  och chocken -  nu växer i Ikeas högsta ledning.

 -  Det är fullständigt främmande för Ikea att använda den här typen av affärsmetoder som beskrivs i de dokument som Expressen nu visar. Jag har aldrig sett sådant tidigare. Det här ska nu läggas till i vår internutredning av Ikea Ryssland som vi tillsatte i fredags kväll, säger Helen Duphorn.

 Ikeas koncernledning fick i går kväll fick ta del av vissa delar av de dokument Expressen i dag publicerar.

 -  Vi reagerar väldigt starkt på Expressens uppgifter. Dokumenten är upprörande, säger Duphorn.

Vad kan detta få för konsekvenser för Ikea i Ryssland?

 -  Det vill jag inte spekulera i, säger Helen Duphorn.

 Ikea framhåller på sina hemsidor på internet hur viktigt det är att ta ansvar och visa gott uppförande i det internationella affärslivet.

 "På Ikea tror vi att ett socialt och miljömässigt ansvar är en grundförutsättning för att vi ska kunna göra bra affärer", skriver Ikea på företagets svenska hemsida.

 Dessutom följer möbelkoncernen en global uppförandekod (IWAY) som grundar sig på bland annat FN:S allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och ILO:S deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetet, uppger Ikea på sin svenska hemsida.

 Några sådana riktlinjer går dock inte att spåra i de hemliga strategidokument från den högsta ledningen i Ikeas ryska fastighetsbolag Ikea Mos, som Expressen i dag kan publicera.

 Ikeas stora köpcenter Mega Teply Stan i södra Moskva är Europas största shoppingcenter med cirka 50 miljoner kunder per år. 

 Försäljningen uppgick till motsvarande 9,5 miljarder kronor i fjol, mest av alla Ikeas tolv ryska Mega-centers, enligt ett styrelsemötesprotokoll som Expressen har tillgång till.

 Av det svarade Ikeas möbelförsäljning för 18 procent eller 1,7 miljarder kronor under 2009.

De vill bygga ut centret

 Ikeas ryska fastighetsbolag Ikea Mos vill nu bygga ut Mega-centret för att öka försäljningen och inkomsterna. Problemet är att man inte har löst frågan om vem som äger marken som köpcentret står på.

 En del av marken ägs av det ryska fastighetsbolaget Machtab som hyr ut marken till Ikea Mos. Machtab har erbjudit Ikea att köpa marken för motsvarande en miljard kronor, men Ikea vägrar så tvisten har hamnat i rysk domstol.

 Ikea är piskade att vinna målet för att få bygglov att bygga ut Teply Stan och öka försäljningen. Betydande belopp står på spel. 

 Men enligt interna Ikea-dokument som Expressen har tillgång till, väntas Ikea Mos förlora tvisten. Då riskerar man att bli av med sina Mega-byggnader som man delvis byggt på Machtabs mark och som är cirka 500 meter långa och 300 meter breda.

 Därför förslår Ikea Mos juristavdelning en rad åtgärder för att mjuka upp Machtabs ägare Vadim Nikolaevich Moshkovich som inte bara är affärsman utan också ledamot i Rysslands federala råd (överhuset i parlamentet).

Planera fientlig PR-kampanj

 I ett hemligt strategidokument från juristavdelningen på Ikea Mos till nu avskedade generaldirektör Stefan Gross, föreslås följande åtgärder med hjälp av externa "konsulter":

 Kartlägg Moshkovich finansiella tillgångar för att identifiera hans svagheter.

 Kartlägg de ryska jurister och ämbetsmän som är inblandade i domstolsprövningen av tvisten.

 Kontakta den ryska federala polisen för att identifiera var Moshkovich är sårbar.

 Utred diskret möjligheterna till utpressning med källor inom polis och underrättelseorgan.

 Planera en fientlig PR-kampanj för att visa Moshkovich "olagliga" och "oetiska" affärsmetoder.

 I dokumenten beskrivs Moshkovich som "en risktagare och en mycket aggressiv person som gärna använder sig av kriminella metoder i finansiella eller politiska syften".

 På Ikea Mos högkvarter i ett svart höghus i Khimki Business Park i Moskva, har juristavdelningen en liten specialenhet. Den har till uppgift att smörja Ikeas kontakter med den ryska säkerhetstjänsten, federala polisen, presidentadministrationen i Kreml samt fristående underrättelseaktörer.

Skulle kartlägga "fiender"

 I staden Samara i Volga sydost om Moskva har Ikea byggt ett stort Mega köpcentrum. Också här är det trassel med tillstånd och byggnadstekniska frågor. Anslutningsvägar, vatten- och avloppsledningar har hamnat på mark som andra äger.

 Ändå bedömer ledningen för Ikea Mos att det är av politiska skäl som Ikea inte kan öppna shoppingcentret i Samara. Därför har man aktiverat sina underrättelsekontakter för att kartlägga "Ikeas fiender" i Samara. Enligt en hemlig rapport till Ikea Mos generaldirektör Stefan Gross som Expressen har tillgång till, pekas främst följande personer ut som ansvariga för "motståndet" mot Ikea:

 Guvernören i Samara, Vladimir Artyakov och hans hustru Tatiana Artyakova som anses vara en konkurrent till Ikea Mos eftersom hon har intressen i byggbranschen i Samara.

 Borgmästaren Viktor Tarkhov som äger företagsgruppen FOM med intressen inom främst möbelförsäljning och detaljhandel.

 Borgmästare Tarkhov beskrivs i Ikeas hemliga rapport som en "tidigare kriminell figur" med omfattande kriminella kontakter som hindrar Ikea från att öppna i Samara.

 Under rubriken "Action" i den hemliga rapporten förslår Ikea Mos följande:

 Ta reda på om Ikeas "fiender" utnyttjar poliskällor för att kartlägga Ikea. Ta över dessa källor.

 Utred sårbarhet hos kommunala och regionala tjänstemän som hanterar Ikeafrågor. Undersök deras ekonomiska intressen, deras sårbarheter och möjligheter till gemensamma intressen.

 Ta diskret kontakt med parlamentsledamöter och källor inom polis och i regeringsadministration i Moskva. Få dem att stödja oss.

Sparkad i går

 Enligt Ikea Mos är borgmästare Tarkhov en "före detta organiserad kriminell figur som behåller sina kriminella kontakter". Ett mål för Ikea uppges vara att finna Tarkhovs "svagheter" för att på så vis kunna "initiera en mer konstruktiv dialog" i Ikeas intressen.

 Ledningen för Ikeas ryska fastighetsbolag bekräftar de hemliga planerna om att smutskasta ryska politiker och affärsmän.

 -  Jag kan inte uttala mig om metoderna i rapporten mer än att jag vet att de har diskuterats. Det är ett känsligt dokument du har, säger Ikea Mos chefsjurist Joachim Hagen-Pikwer, en av de ansvariga bakom rapporterna.

 I augusti fjol kommenterade Ikeas dåvarande Rysslandschef Per Kaufmann, Ikeas affärsmöjligheter i Ryssland:

 -  Självklart är det svårt att göra affärer i Ryssland. Men det är inte omöjligt, sa han till Bloomberg News.

FAKTA

Hemliga Ikeadokumenten


I ett hemligt Ikea-dokument föreslås följande åtgärder mot en rysk affärsman och politiker:
Kartlägg finansiella tillgångar.
Identifiera svagheter.
Kartlägg ryska jurister och ämbetsmän som är inblandade i domstolsprövningen av tvisten.
Kontakta den ryska federala polisen för att identifiera var han är sårbar. Utred diskret möjligheterna till utpressning med källor inom polis och underrättelseorgan.
Planera en fientlig PR-kampanj för att visa hans "olagliga" och "oetiska" affärsmetoder.

I ett annat hemligt dokument pekas en borgmästare och en guvernör ut som Ikea-motståndare.
Följande åtgärder föreslås:
Ta reda på om Ikeas "fiender" utnyttjar poliskällor för att kartlägga Ikea. Ta över dessa källor.
Utred sårbarhet hos kommunala och regionala tjänstemän som hanterar Ikeafrågor.
Ta diskret kontakt med parlamentsledamöter och källor inom polis och i regeringsadministration i Moskva.
Få dem att stödja oss. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.