Nuder tjänar miljoner - plockar ändå ut pension

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
JACKPOT. Pär Nuder fick statsrådspension samtidigt som hans bolag drog in 14,1 miljoner kronor.
Foto: Cornelia Nordström

Förre finansministern Pär Nuders rådgivningsbolag drog in 14,1 miljoner kronor förra året.

Han utklassar därmed ex-statsministern Göran ­Perssons intäkter under samma år på 2,9 miljoner.

Expressen kan i dag avslöja att Nuder samlat miljonerna på hög i sitt bolag - samtidigt som han fått statsrådspension.

Pär Nuder har flera gånger utpekats som kronprins inom Social­demokraterna och var aktuell som parti­ledare både när Mona Sahlin och Håkan Juholt avgick. En granskning av hans okända affärer visar att det har varit praktiskt omöjligt för honom.

Nuder har fått en lysande start som rådgivare åt näringslivet efter att han ­slutade som riksdagsledamot 2009. Han startade då företaget Dabok som i huvudsak skulle ta hand om inkomsterna från rådgivnings­uppdrag.

Rådgivare för Wallenberg

Jackpot för Pär Nuder har blivit uppdragen för familjen Wallenbergs riskkapital­bolag EQT. Wallenbergarna har bland annat varit i behov av rådgivning kring bland annat välfärdsföretag som köpts upp.

EQT har också utnyttjat Nuders politiska kunskaper i naturgasbolaget Swedegas.

Pär Nuder har nu startat ytterligare ett rådgivningsbolag och hans intäkter uppgick till sammanlagt 14,1 miljoner kronor, enligt de senaste boksluten som ­lämnats in till Bolags­verket.

Vinsten före skatt landade på 12,7 miljoner i bolagen och Nuder har nu samlat miljonerna på hög i bolagen med hjälp av fördelaktiga skatte­tekniska lösningar.

Inte tagit ut lön

Nuders före detta chef Göran Persson gjorde en vinst på 2,2 miljoner kronor efter att ha omsatt 2,9 ­miljoner, enligt hans senaste bokslut från det kombinerade jordbruks- och råd­givningsbolaget Baven.

Under 2010 var Pär Nuders intäkter 4,8 miljoner kronor och vinsten 3,4 miljoner.

Nuder kunde göra kanonvinsterna tack vare att han inte haft några större kostnader i företagen. Han har exempelvis inte tagit ut någon lön från företagen under de senaste två åren.

Pär Nuder, 49, har i stället begärt att få statsråds­pension. Under 2010 kvitterade han ut 17 972 kronor i månaden i statsrådspension och förra året fick han 6 712 kronor per månad i statsrådspension.

Totalt har Pär Nuder kvitterat ut 296 000 kronor i statsrådspension de senaste två åren sam­tidigt som hans företag har gått med 16,1 miljoner kronor i vinst.

Nuder har inte fått full statsrådspension eftersom han har haft styrelsearvode som han inte har kunnat fakturera via firman. Under 2011 fick han 640 000 kronor för att sitta i styrelserna för Orrefors Kosta Boda, fastighetsbolaget Fabege, Sundbybergs stadshus och Swedegas.

Inkomsterna räckte inte

Nuder tog också emot 70 000 kronor för att sitta i styrelsen för Öbergs färghus i Västerås.

Under sin politiska ­karriär refererade Nuder till färg­butiken för att beskriva den svenska ekonomin på samma sätt som Olof Palme en gång hänvisade till en persienntillverkare i Kinna.

Efter att Nuder lämnat politiken tar han nu betalt för att sitta i färghandlarens styrelse.

Men styrelseinkomsterna har inte räckt och därför har Nuder begärt att Statens Tjänstepensionsverk ska täcka upp för skillnaden mellan de lägre inkomsterna och den högre statsrådspensionen.

Expressen har sökt Pär Nuder för en kommentar och fått ett kort uttalande via e-post:

" Jag har suttit i styrelse ­ sammanträde hela dagen och är nu på väg till nya möten. Min verksamhet har kontinuerligt ökat  i omfattning sedan jag för några år sedan lämnade politiken. Förra året var ett bra år, då jag på  ­ allvar etablerade mig  i näringslivet."

Avstått pension 2012

På frågan om varför han tog ut statsrådspension trots miljonintäkterna i företaget svarar han:

" Som du vet avräknas alla tjänsteinkomster från statsrådspensionen. Så skedde också i betydande del för mig under 2011. För 2012 har jag helt och hållet avstått från statsrådspensionen."

Han duckar för ­frågan om varifrån inkomsterna kommer.

Pär Nuder har nu flyttat in i ett ­exklusivt kontor på Birger Jarlsgatan mellan Stureplan och familjen Wallenbergs högkvarter på Blasie­holmen i Stockholm.

PÄR NUDERS NÄRINGSLIVSUPPDRAG

FAMILJEN WALLENBERG

Rådgivare åt bland annat ­risk­kapitalbolaget EQT.

SWEDEGAS

EQT-ägt naturgasbolag.

Styrelseledamot.

NYX GROUP

Investmentbolag inom säkerhet och bevakning som ägs av ett riskkapitalbolag.

Ledamot.

SUNDBYBERGS STADSHUS

Kommunalt ägarbolag.

Ledamot

SKISTAR

Ledamot.

ÖBERGS FÄRGHUS

Ledamot.

STEN HECKSCHER AB

Privat förvaltningsbolag.

Ledamot.

FABEGE

Fastighetsbolag.

Ledamot.

DE FICK OCKSÅ STATSRÅDSPENSION 2011

Ylva Johansson: 16 919 kr/mån

Thomas Östros: 14 168 kr/mån

Leif Pagrotsky: 8 168 kr/mån

Ulrica Messing: 16 740 kr/mån

Margareta Winberg: 8 224 kr/mån

Göran Persson, Margot Wallström och Thomas Bodström har klarat sig utan statsrådspension.

Källa: DN, november 2011

SÅ FUNGERAR EN STATSRÅDSPENSION

En minister som suttit sex år i regeringen får statsrådspension. För att få full statsrådspension krävs att ministern suttit tolv år i regeringen.

2005 skärptes reglerna för nya ministrar och ministrar under 50 år som slutar i regeringen får nu ingen statsrådspension. De har dock rätt till avgångsvederlag.

De nya reglerna gäller exempelvis inte för Ulrica Messing som slutade i regeringen när hon var 37 år gammal och nu är garanterad 50 000 kronor i månaden fram till 65-årsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.