JACKPOT. Pär Nuder fick statsrådspension samtidigt som hans bolag drog in 14,1 miljoner kronor. Foto: Cornelia Nordström
JACKPOT. Pär Nuder fick statsrådspension samtidigt som hans bolag drog in 14,1 miljoner kronor.
 Foto: Cornelia Nordström

Nuder tjänar miljoner - plockar ändå ut pension

Publicerad

Förre finansministern Pär Nuders rådgivningsbolag drog in 14,1 miljoner kronor förra året.

Han utklassar därmed ex-statsministern Göran ­Perssons intäkter under samma år på 2,9 miljoner.

Expressen kan i dag avslöja att Nuder samlat miljonerna på hög i sitt bolag - samtidigt som han fått statsrådspension.

Pär Nuder har flera gånger utpekats som kronprins inom Social­demokraterna och var aktuell som parti­ledare både när Mona Sahlin och Håkan Juholt avgick. En granskning av hans okända affärer visar att det har varit praktiskt omöjligt för honom.

Nuder har fått en lysande start som rådgivare åt näringslivet efter att han ­slutade som riksdagsledamot 2009. Han startade då företaget Dabok som i huvudsak skulle ta hand om inkomsterna från rådgivnings­uppdrag.

Rådgivare för Wallenberg

Jackpot för Pär Nuder har blivit uppdragen för familjen Wallenbergs riskkapital­bolag EQT. Wallenbergarna har bland annat varit i behov av rådgivning kring bland annat välfärdsföretag som köpts upp.

EQT har också utnyttjat Nuders politiska kunskaper i naturgasbolaget Swedegas.

Pär Nuder har nu startat ytterligare ett rådgivningsbolag och hans intäkter uppgick till sammanlagt 14,1 miljoner kronor, enligt de senaste boksluten som ­lämnats in till Bolags­verket.

Vinsten före skatt landade på 12,7 miljoner i bolagen och Nuder har nu samlat miljonerna på hög i bolagen med hjälp av fördelaktiga skatte­tekniska lösningar.

Inte tagit ut lön

Nuders före detta chef Göran Persson gjorde en vinst på 2,2 miljoner kronor efter att ha omsatt 2,9 ­miljoner, enligt hans senaste bokslut från det kombinerade jordbruks- och råd­givningsbolaget Baven.

Under 2010 var Pär Nuders intäkter 4,8 miljoner kronor och vinsten 3,4 miljoner.

Nuder kunde göra kanonvinsterna tack vare att han inte haft några större kostnader i företagen. Han har exempelvis inte tagit ut någon lön från företagen under de senaste två åren.

Pär Nuder, 49, har i stället begärt att få statsråds­pension. Under 2010 kvitterade han ut 17 972 kronor i månaden i statsrådspension och förra året fick han 6 712 kronor per månad i statsrådspension.

Totalt har Pär Nuder kvitterat ut 296 000 kronor i statsrådspension de senaste två åren sam­tidigt som hans företag har gått med 16,1 miljoner kronor i vinst.

Nuder har inte fått full statsrådspension eftersom han har haft styrelsearvode som han inte har kunnat fakturera via firman. Under 2011 fick han 640 000 kronor för att sitta i styrelserna för Orrefors Kosta Boda, fastighetsbolaget Fabege, Sundbybergs stadshus och Swedegas.

Inkomsterna räckte inte

Nuder tog också emot 70 000 kronor för att sitta i styrelsen för Öbergs färghus i Västerås.

Under sin politiska ­karriär refererade Nuder till färg­butiken för att beskriva den svenska ekonomin på samma sätt som Olof Palme en gång hänvisade till en persienntillverkare i Kinna.

Efter att Nuder lämnat politiken tar han nu betalt för att sitta i färghandlarens styrelse.

Men styrelseinkomsterna har inte räckt och därför har Nuder begärt att Statens Tjänstepensionsverk ska täcka upp för skillnaden mellan de lägre inkomsterna och den högre statsrådspensionen.

Expressen har sökt Pär Nuder för en kommentar och fått ett kort uttalande via e-post:

" Jag har suttit i styrelse ­ sammanträde hela dagen och är nu på väg till nya möten. Min verksamhet har kontinuerligt ökat i omfattning sedan jag för några år sedan lämnade politiken. Förra året var ett bra år, då jag på ­ allvar etablerade mig i näringslivet."

Avstått pension 2012

På frågan om varför han tog ut statsrådspension trots miljonintäkterna i företaget svarar han:

" Som du vet avräknas alla tjänsteinkomster från statsrådspensionen. Så skedde också i betydande del för mig under 2011. För 2012 har jag helt och hållet avstått från statsrådspensionen."

Han duckar för ­frågan om varifrån inkomsterna kommer.

Pär Nuder har nu flyttat in i ett ­exklusivt kontor på Birger Jarlsgatan mellan Stureplan och familjen Wallenbergs högkvarter på Blasie­holmen i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag