Nuri Kino arbetade på en dokumentär om kungavännernas kontakter med maffian. Men datorintrånget då känsligt material stals riskerar nu att stoppa programmet. Foto: Stefan Forsell och Stefan Söderström
Nuri Kino arbetade på en dokumentär om kungavännernas kontakter med maffian. Men datorintrånget då känsligt material stals riskerar nu att stoppa programmet. Foto: Stefan Forsell och Stefan Söderström

Nu kan kungaprogrammet läggas ned

Publicerad
Uppdaterad
Sveriges television (SVT) skulle avslöja helt nya uppgifter om kungavännernas misstänkta kontakter med maffian.
Nu bekräftar SVT för Expressen att hela den planerade kungagranskningen är på väg att haverera.
Orsaken: Datorintrånget hos journalisten Nuri Kino där känsligt källmaterial stals.
- Produktionsbolaget har själva vänt sig till oss och sagt att man eventuellt inte kommer göra klart programmet. Jag kan förstå dem, säger Ingemar Persson, ansvarig utgivare för SVT Dokumentär.
Expressen avslöjade i oktober att den prisbelönte journalisten och SVT-medarbetaren Nuri Kino utsatts för ett allvarligt datorintrång mitt under arbetet med den omtalade dokumentären om kungavännernas kontakter med den serbiska maffian.
Någon hade på okänt sätt kommit åt Kinos dator och kopierat innehållet - bland annat de känsliga smygbandade samtalen mellan kungavännen Anders Lettström och Daniel Webb, den utpekade maffia­ledaren Milan Sevos medarbetare.
För SVT och för Nuri Kino var intrånget och avslöjandet förödande.
I det stulna källmaterialet fanns mängder av känsliga och källskyddade uppgifter, intervjuer, kontrakt och hundratals bilder.
Nu pekar allt på att det aldrig blir någon kungagranskning i Sveriges Television.
- Vi har fört diskussioner med produktionsbolaget Fladenfilm och de har själva vänt sig till oss och sagt att man eventuellt inte kommer att göra klart programmet. Jag kan förstå dem efter datorintrånget, det rör sig om källskyddat material, säger Ingemar Persson, ansvarig utgivare för SVT Dokumentär.

Granskas av Säpo

USB-minnen med innehållet i den kapade hårddisken har skickats anonymt till flera personer, bland annat flera av de kungavänner som SVT granskade i sin dokumentär.
Anders Lettström var en av mottagarna av de anonyma försändelserna. Han överlämnade omedelbart USB-minnet till polisen.
Det misstänkta datorintrånget granskas fortfarande av Säpo och Rikskriminalpolisen, erfar Expressen.
Varken Nuri Kino eller representanter för produktions­bolaget ­Fladenfilm vill kommentera SVT:s uppgift om att dokument­projektet är på väg att läggas ned.
- Vi kommenterar ingenting förrän vi vet vad som finns hos polismyndigheten, säger Joakim Hansson, producent och delägare i Fladenfilm.

Inte fått tillbaka USB-minnet

Han bekräftar dock att Nuri Kino ännu i dag - två veckor efter Expressens avslöjande - fortfarande inte fått tillbaka USB-minnet med de känsliga uppgifterna.
Har ni några kommentarer om ­ datorintrånget eller om produktionen?
- Nej, inga alls, säger Joakim Hansson.
Enligt uppgift har Nuri Kino valt att inte polis­anmäla det misstänkta datorintrånget. Han har endast begärt att polisen ska lämna tillbaka det känsliga materialet till honom.
Expressen har förgäves sökt Nuri Kino för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag