Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan kungaprogrammet läggas ned

Nuri Kino arbetade på en dokumentär om kungavännernas kontakter med maffian. Men datorintrånget då känsligt material stals riskerar nu att stoppa programmet.
Foto: Stefan Forsell och Stefan Söderström
Sveriges television (SVT) skulle avslöja helt nya uppgifter om kungavännernas misstänkta kontakter med maffian.
Nu bekräftar SVT för Expressen att hela den planerade kungagranskningen är på väg att haverera.
Orsaken: Datorintrånget hos journalisten Nuri Kino där känsligt källmaterial stals.
- Produktionsbolaget har själva vänt sig till oss och sagt att man eventuellt inte kommer göra klart programmet. Jag kan förstå dem, säger Ingemar Persson, ansvarig utgivare för SVT Dokumentär.

FAKTA

I november 2010 släpps boken ”Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken”, skriven av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer. Den beskriver kungens privat-liv och -festande med vännerna Anders Lettström, Aje Philipson och Christer Gustafsson. Kungen anklagas för att ha utsatt sig för utpressningsrisk genom att roa sig i miljöer med prostituerade och kriminella.

HOTAR
Expressen avslöjar att den före detta porrklubbsägaren och dömde brottslingen Mille Markovic är en av huvudkällornai ”Den motvillige monarken”. Markovic hotar att offentliggöra bilder som han påstår visar kungen i komprometterande situationer med nakna kvinnor.

HENEMARK BERÄTTAR
Expressen publicerar en exklusiv intervju med före detta Army of Lovers-stjärnan Camilla Henemark där hon berättar om sin relation till kungen.

KUNGAVÄNNEN BUGGAS
I maj 2011 publicerar Nuri Kino i SR:s Dagens Eko smygbandade samtal mellan Anders Lettström och Daniel Webb, nära vän med den utpekade gangsterkungen Milan Sevo. Inspelningarna, gjorda i november 2010, visar att Lettström bett den jugoslaviska maffian om hjälp.

KUNGEN TAR AVSTÅND
Kungen ställer upp på en unik intervju med Tidningarnas Telegrambyrå, TT. Han tar avstånd från sin barndomsvän Anders Lettström och från dennes kontakter med Daniel Webb. Anders Lettström ber om ursäkt.

MATERIAL BLIR STULET
I oktober avslöjar Expressen att känsligt material har stulits ur journalisten Nuri Kinos dator. Kino arbetar sedan flera månader för SVT med en film om kunga-skandalen.

SMYGBANDADE SAMTAL
Expressen avslöjar stora delar av de smygbandade samtalen mellan Lettström och Webb. Lettström säger att han ringt kungen och begärt audiens för att informera om vad som är på gång och att flera kungavänner sagt sig vara beredda att bidra till en betalning till Markovic för hans påstådda skandalbilder.

Expressen avslöjade i oktober att den prisbelönte journalisten och SVT-medarbetaren Nuri Kino utsatts för ett allvarligt datorintrång mitt under arbetet med den omtalade dokumentären om kungavännernas kontakter med den serbiska maffian.
Någon hade på okänt sätt kommit åt Kinos dator och kopierat innehållet - bland annat de känsliga smygbandade samtalen mellan kungavännen Anders Lettström och Daniel Webb, den utpekade maffia­ledaren Milan Sevos medarbetare.
För SVT och för Nuri Kino var intrånget och avslöjandet förödande.
I det stulna källmaterialet fanns mängder av känsliga och källskyddade uppgifter, intervjuer, kontrakt och hundratals bilder.
Nu pekar allt på att det aldrig blir någon kungagranskning i Sveriges Television.
- Vi har fört diskussioner med produktionsbolaget Fladenfilm och de har själva vänt sig till oss och sagt att man eventuellt inte kommer att göra klart programmet. Jag kan förstå dem efter datorintrånget, det rör sig om källskyddat material, säger Ingemar Persson, ansvarig utgivare för SVT Dokumentär.

Granskas av Säpo

USB-minnen med innehållet i den kapade hårddisken har skickats anonymt till flera personer, bland annat flera av de kungavänner som SVT granskade i sin dokumentär.
Anders Lettström var en av mottagarna av de anonyma försändelserna. Han överlämnade omedelbart USB-minnet till polisen.
Det misstänkta datorintrånget granskas fortfarande av Säpo och Rikskriminalpolisen, erfar Expressen.
Varken Nuri Kino eller representanter för produktions­bolaget ­Fladenfilm vill kommentera SVT:s uppgift om att dokument­projektet är på väg att läggas ned.
- Vi kommenterar ingenting förrän vi vet vad som finns hos polismyndigheten, säger Joakim Hansson, producent och delägare i Fladenfilm.

Inte fått tillbaka USB-minnet

Han bekräftar dock att Nuri Kino ännu i dag - två veckor efter Expressens avslöjande - fortfarande inte fått tillbaka USB-minnet med de känsliga uppgifterna.
Har ni några kommentarer om ­ datorintrånget eller om produktionen?
- Nej, inga alls, säger Joakim Hansson.
Enligt uppgift har Nuri Kino valt att inte polis­anmäla det misstänkta datorintrånget. Han har endast begärt att polisen ska lämna tillbaka det känsliga materialet till honom.
Expressen har förgäves sökt Nuri Kino för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.