Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu förändras plötsligt allt

Kan vara mordvapnet. Den så kallade Mockfjärdsrevolvern, en Smith & Wesson .357 Magnum, hittades av Expressens dykare i november 2006.
Foto: Robban Andersson

En sak var jag helt säker på när jag såg Expressens inhyrda dykare lyfta upp Mockfjärdsrevolvern ur Djursjön den där isande kalla novemberdagen 2006: 

Det här är inte Palmevapnet. Palmegruppen har haft fel i alla år.  

Nu vet jag inte vad jag ska tro.

Vi hade arbetat med att spåra revolvern i åtta år.

 Tipset som till sist förde oss till Djursjön i Dalarna hade detaljerat beskrivit hur de tre rånarna under flykten hade stannat till vid sjön där en av dem sprungit ner till stranden och kastat i plastkassen med revolvern och ett par askar ammunition.

 Och nu hittade våra dykare vapnet på den utpekade platsen, rostigt och nersjunket i bottenslammet.

 Palmeutredarnas viktigaste vapenspår verkade sluta i ännu en återvändsgränd. Om revolvern kastades i sjön hösten 1983 användes det ju självklart inte vid Palmemordet två och ett halvt år senare, i februari 1986.

 Men när Palmeutredarna nu säger att undersökningen av rosten på vapnet visar att Mockfjärdsrevolvern inte kan ha legat i vattnet så länge som 23 år, från 1983 tills vi hittade den 2006, så förändrar det plötsligt allt.

 Beskedet kommer inte helt överraskande.

 Redan dagen efter att Expressen överlämnat vapnet till polisen hösten 2006 sa erfarna utredare inom Palmeutredningen att den var i allt för gott skick för att ha kunnat ligga så länge som 23 år i vatten.

 - Man kan konstatera att den är väldigt välbevarad, sa chefen för Palmegruppen, Stig Edqvist.

 Också polisprofessor Leif GW Persson reagerade på bilderna på revolvern.

 - Det ser inte ut som ett vapen som legat 20 år i vatten. Ibland när det gått så lång tid brukar det bara se ut som en brun metallklump, sa GW Persson.

 Mockfjärdsrevolvern var i så gott skick att det till och med gått att provskjuta vapnet, nu senast hos FBI i USA och hos tyska Bundeskriminalamt.

 Men vad betyder egentligen dagens besked?

 Om Korrosionsinstitutets bedömning är riktig, och det säger sig polisen lita på, så finns det bara två alternativ:

 1) Mockfjärdsrevolvern slängdes inte i Djursjön direkt efter rånet mot posten i Mockfjärd 1983, utan senare, sannolikt långt efter mordet på Olof Palme 1986.

 2) Mockfjärdsrevolvern dumpades i Djursjön direkt efter rånet, men plockades upp igen -  för att senare slängas i igen. 


Mordplatsen vid korsningen Sveavägen/Tunnelgatan.
Foto: Foto: Jacob Forsell

 Av dessa två alternativ låter naturligtvis det första som det mest sannolika.

 Problemet är att polisen är övertygad om att vapnet faktiskt dumpades i Djursjön redan 1983.

 - Vi vet att det dumpades där under flykten direkt efter postrånet i Mockfjärd, på den punkten är vi säkra, säger Palmegruppens chef Stig Edqvist.

 Och om Mockfjärdsrevolvern dumpades i sjön direkt efter rånet 1983, men analyser av rosten nu visar att den inte kan ha legat i vattnet fram tills Expressen hittade den 2006, så finns bara en förklaring, hur osannolik den än låter:

 Då har någon dykt och plockat upp vapnet ur den grunda sjön för att flera år senare återkomma och slänga i det på ungefär samma ställe, ett scenario som normalt skulle avfärdas som fullständigt orimligt.

 För detta scenario talar möjligen att varken Expressens eller polisens dykare kunde hitta en enda patron i närheten av revolvern, trots att vittnesuppgifter som polisen bedömer som trovärdiga gör gällande att två askar med ett 90-tal patroner ska ha dumpats där tillsammans med vapnet.

 För Palmeutredarna betyder beskedet nytt hopp i deras enda vapenspår med substans.

 För de tre Mockfjärdsrånarna betyder det att det gamla postrånet -  preskriberat sedan länge -  återigen dras upp till ytan.

 För någon av de tre vet förmodligen sanningen om vad som egentligen hände med revolvern.

FAKTA

Stals från sommarstuga 1983


Den så kallade Mockfjärdsrevolvern – en Smith & Wesson .357 Magnum – stals tillsammans med två ammunitionsaskar med sammanlagt 91 patroner av den sällsynta typen ”metal piercing” vid ett inbrott i en sommarstuga i Nikkala i Haparanda den 6 september 1983.

Den 27 oktober 1983 användes revolvern vid postrånet i Mockfjärd. En postkund sköts i benet när han försökte ingripa mot rånarna.

Blyisotopsammansättningen i kulan som avlossades vid rånet visade sig vara identisk med sammansättningen hos den kula som två och ett halvt år senare dödade statsminister Olof Palme på Sveavägen. De båda kulorna kommer alltså från samma tillverkningssats eller kok. Däremot demolerades kulan som avlossades vid rånet så svårt att spåren på den inte gått att jämföra med spåren på kulan som dödade Olof Palme.

Rikskriminalen har ända sedan slutet av 1980-talet lagt väldiga resurser på att hitta Mockfjärdsrevolvern, som man sett som det mest sannolika mordvapnet. Bland annat har man genomfört ett stort antal dykningar i olika sjöar i Dalarna.

Expressen hittade med hjälp av inhyrda dykare vapnet på botten av Djursjön i Dalarna i november 2006.

Statens kriminaltekniska laboratorium konstaterade våren 2007 att pipan på revolvern var för rostig för att det genom provskjutning ska gå att säga om vapnet verkligen är mordvapnet. Nya provskjutningar i USA och i Tyskland har nu kommit till samma resultat.


En av världens största polisutredningar


28 februari 1986 mördas statsminister Olof Palme i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm. Han skjuts till döds med ett skott i ryggen. Statsministerns hustru Lisbet Palme skadas lätt när mördarens andra kula rispar hennes rygg. Klockan är 23.21.

I maj 1986 hörs Christer Pettersson för första gången i utredningen.

I december 1988 anhålls Pettersson och han döms i juli 1989 i tingsrätten till livstids fängelse. Han frias av hovrätten i november 1989.

I december 1997 lämnar dåvarande riksåklagaren Klas Bergenstrand in en resningsansökan mot Christer Pettersson till Högsta domstolen. HD avslår den.

I september 2004 avlider Christer Pettersson 57 år gammal på Karolinska sjukhuset i Solna.

Utredningen av mordet på Olof Palme är en av världens mest omfattande polisutredningar.

Den 1 mars 2011 klockan 00.00 är mordet preskriberat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.