Nu backar ministern

Publicerad
Uppdaterad
Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) backar efter Expressens avslöjanden om det hemliga svenska djursexnätverket.
Sex med djur ska förbjudas.
- Det ska inte vara tillåtet att ha samlag med djur, säger Eskil Erlandsson till Expressen.
Expressen har under tre dagar avslöjat ett hemligt svenskt djursexnätverk som samlas på platser runt om i landet för att systematiskt utnyttja djur sexuellt.

”Starkt intryck”

Artiklarna har lett till ett ramaskri bland läsarna. I går kväll hade över 51 000 personer röstat på Expressens webbfråga: Tycker du att sex med djur borde kriminaliseras? Ja, svarade 96,1 procent.
Expressen har också uppmanat läsarna att utnyttja sin möjlighet att påverka och mejla eller ringa jordbruksministern.
Nu reagerar också jordbruksminister Eskil Erlandsson.
– Jag har tagit starkt intryck av artiklarna. Det är med avsky som jag konstaterar att sånt här förekommer i vårt samhälle, säger Erlandsson.
Sedan en tid tillbaka pågår en översyn av lagstiftningen på Erlandssons departement men för Expressens läsare kan han redan i dag lämna följande besked:
– Det ska inte vara tillåtet att ha samlag med djur.

Skärpning av lagen

Erlandsson vill i dagsläget inte gå in på exakt hur lagen kommer att formuleras utan han vill vänta på utredningen som nu pågår. Han kan inte heller säga när den nya lagen kan träda i kraft.
Utgångspunkten för den nya lagen är i alla fall klar.
– Det kommer innebära en skärpning.
– Jag accepterar inte att man förgriper sig på djur, säger Erlandsson.

Grunden för demokratin

Dagens lagstiftning – där sex med djur i vissa fall kan räknas som djurplågeri, men i andra fall vara helt lagligt – beskriver Erlandsson som otydlig.
Den nya lagen är till för att alla ska veta vad man får och vad man inte får göra mot djur.
– Det är bra också för potentiella gärningsmän att veta vad som gäller och inte gäller.
Erlandsson riktar också en hälsning till alla tiotusentals Expressenläsare som engagerat sig i frågan under veckan.
– Det är bra att människor engagerar sig. Det är grunden för en demokrati.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag