Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är det bevisat: Brilloboxarna är värdelösa

KOPIOR. Brilloboxarna såldes för miljonbelopp – men är egentligen värdelösa kopior, tillverkade i Malmö. SKAPAREN. Andy Warhol gjorde originalen.
Tråkigt meddelande från Expressen till Moderna muséet i Stockholm, ett okänt antal förmögna konstsamlare och till förnäma auktionshus världen runt:
Ni är grundlurade.
För nu är det konstaterat: De så kallade Brillo-boxarna är värdelösa kopior.
Expressen avslöjade den stora konstskandalen i maj 2007:
Pontus Hultén, tidigare chef på Moderna muséét och en ikon i konstvärlden, sålde under 1990-talet ut ett hundratal falska Andy Warhol-konstverk - så kallade Brillo-boxar - på den internationella konstmarknaden.

Värdelösa kopior

Boxarna var värdelösa kopior, men förvandlades av Hultén till "äkta" Warhol-konstverk genom att han felaktigt intygade att boxarna hade tillverkats med Warhols tillstånd till den berömda Warhol-utställningen på Moderna muséet i Stockholm 1968.
I verkligheten var det Hultén själv som på eget bevåg låtit några snickare och en tryckare i Malmö tillverka de drygt 100 Brillo-boxarna så sent som 1990, flera år efter Warhols död.
Alla Expressens uppgifter bekräftas nu i den slutgiltiga granskningsrapporten från Andy Warhols Art Authentification Board (Awab) i USA.
I sin utredning konstaterar Awab att Hultén, med början 1994, började sälja de nytillverkade Brillo-boxarna. Awab skriver kritiskt:
"Vid denna tidpunkt intygade Hultén att alla boxarna tillverkats 1968, "i enlighet med Andy Warhols instruktioner", och att de hade ingått i Warhol-utställningen på Moderna muséet 1968. Hultén vidhöll denna version till sin död. Därigenom missledde han (misrepresented) om dessa verk och förfalskade deras bakgrund inför The Estate of Andy Warhol, the Andy Warhol Art Authentication board och the Andy Warhol Catalouge Raisonné, och inför de konsthandlare, samlare och muséer som köpte dessa boxar".
Awab konstaterar att ingen av de Brillo-boxar som Pontus Hultén lät tillverka "gjordes av Andy Warhol, i enlighet med hans specifikationer eller under hans överinseende" och att det "inte finns någon känd dokumentation att Warhol auktoriserade tillverkningen av dem".

Betraktas som kopior

Awab skriver att boxarna ska betraktas som kopior.
Awab:s utredning bekräftar också vad som varit känt bland en liten krets invigda – att det funnits en stor misstänksamhet inom framför allt den svenska konstvärlden mot Brillo-boxarna som Hulten påstått vara tillverkade 1968.
Men även Warhol-experterna i New York var senfärdiga med att utreda misstankarna.
Konsthandlaren Per-Olov Börjeson från Malmö skrev redan i april 2007 ett brev till Awab och gjorde ledamöterna uppmärksamma på att det fanns uppenbara tveksamheter kring de svenska Brillo-boxarna.
Även Stockholms auktionsverk skrev till Awab, som ändå inte vidtog några åtgärder.
Föst efter Expressens avslöjande en dryg månad senare agerade Awab, framgår det av utredningen.

Sex falska på Moderna

Strax före avslöjandet våren 2007 såldes en av Pontus Hulténs Brillo-boxar för miljonbelopp på auktionshuset Christies i London.
Efter publiceringen var Brillo-boxarna plötsligt inget annat än värdelösa trälådor.
Och det kommer de alltså att förbli.
Moderna muséet i Stockholm har sex falska Brillo-boxar i sina samlingar.
De gömdes dock undan i förråden när skandalen avslöjades.
Expressen har sökt Moderna muséets avgående chef Lars Nittve för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.