Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Namn på anonyma användare knäckta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
6 200 anonyma användare på Avpixlat, Fria tider och Exponerat har identifierats.

Den så kallade Researchgruppen i Stockholm har knäckt identiteten på anonyma användare på Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

Och arbetet med att granska männen och kvinnorna på Sveriges värsta hatsajter fortsätter.

- Det är hatet mot invandrare som binder dem samman. Det knyter ihop både dem som vill ha stark välfärd med dem som talar för marknadsideal. Det är ett hat över blockgränserna, säger Martin Fredriksson på Researchgruppen.

Här avpixlar Expressen de anonyma skribenterna.

Expressen har samarbetat med Researchgruppen. Gruppen har hittat ett sätt, enligt deras egen beskrivning utan någon form av olaga intrång, att knyta de användarnamn som de anonyma kommentatorerna på hatsajterna använder sig av till de mejladresser som kommentarerna skickats från. Därefter har mejladresserna samkörts med register och myndigheter för att identifiera personerna bakom.

- Vi har personuppgifter på 6 200 personer som väntar på att bearbetas, säger Martin Fredriksson.

Medelålder på 49 och 55 år

Av dem som researchgruppen granskat närmare är det 1500 personer som skriver dagligen.

- Av dessa 1 500 närgranskade är 406 identifierade, det vill säga ungefär var tredje toppkommentator.

Av de 406 är 325 män och 81 kvinnor. Medelåldern är 49 för män och 55 för kvinnor.

Expressen har under en längre tid granskat dessa så kallade toppkommentatorer. Vi har kunnat konstatera att metoden för identifiering är tillförlitlig.

I nästan samtliga fall har de personer vi konfronterat - som de SD-politiker landet runt som vi berättar om i dag - bekräftat att det verkligen är de som står bakom mejladresserna och som skrivit de hatiska kommentarerna.

Vi har dessutom ytterligare kunnat knyta dem till inläggen genom att många av dem använt samma epostadress vid korrespondens med olika myndigheter.

Liten grupp tar stort utrymme

Fredriksson säger att Researchgruppen slagits av hur pass liten gruppen av människor som skriver på hatsajterna i verkligheten är.

- Det är förvånande att en så liten grupp kan ta sig så stort utrymme i den allmänna debatten. De är duktiga på att få spinn på sina grejer i sociala medier, säger Martin Fredriksson.

Nu sitter ni i researchgruppen på hela det här namnregistret. Vad tänker ni göra med det?

- Det kommer att bli en rapport, men vi kommer också att löpande att publicera nyheter på vår egen sajt. Namn kommer vi bara att publicera när det är publicistiskt försvarbart, säger Fredriksson.

EXPRESSEN AVSLÖJAR SVERIGEDEMOKRATERNA

Expressens David Baas och Christian Holmén har stått för en rad avslöjanden om Sverigedemokraterna de senaste åren.

Mejla tips till: david.baas@expressen.seeller christian.holmén@expressen.se

13 NOVEMBER 2012: Expressen avslöjar att flera vittnen uppger att SD-toppen Erik Almqvist gjort rasistiska och sexistiska utfall under ett gatubråk i centrala Stockholm under valrörelsen 2010.

14 NOVEMBER 2012: Expressen publicerar en film från Kent Ekeroths mobiltelefon från kvällen. Almqvist hörs kalla en kvinna ”hora”, komikern Soran Ismail för ”babbe” och en berusad man för ”blatteälskare”.

15 NOVEMBER 2012: Expressen publicerar nya mobilfilmer från Kent Ekeroths mobil som visar hur Almqvist, Ekeroth och Christian Westling beväpnar sig med järnrör och gör sig redo för gatustrid med den berusade mannen.

16 NOVEMBER 2012: Nya filmer avslöjar att SD-topparna och partiledaren Jimmie Åkesson lämnat falska uppgifter om att Almqvist, Ekeroth och Westling beväpnade sig med järnrör för att de skulle ha känt sig hotade av Original Gangsters.

29 NOVEMBER 2012: SD-riksdagsmannen Lars Isovaara tvingas avgå efter att Expressen avslöjat hur han utstött grisljud och uttryckt sig nedlåtande mot en riksdagsvakt med invandrarbakgrund.

26 APRIL 2013: Expressen avslöjar att Sverigedemokraternas riksdagsman Markus Wiechel chattat grovt rasistiskt på Facebook. Bland annat beskriver han -afrikaner som ”aphelveten”.

29 APRIL 2013: Expressens tv-program ”Primetime” avslöjar att Erik Almqvist emigrerat och bosatt sig i Ungerns huvudstad Budapest. Utlandsflytten kan innebära ett skatteklipp på miljonavtalet med partiet.

30 MAJ 2013: Expressen avslöjar i tv-programmet ”Primetime” dolda bandupptagningar där SD-ledamoten Markus Wiechel berättar att han har upprättat ett arkiv över Jimmie Åkessons motståndare i partiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.